Menopauza la b─ârba╚Ťi: c├ónd poate ap─ârea ╚Öi ce semne de avertizare are

menopauza jpg

B─ârba╚Ťii care au ├«ntre 40 ╚Öi 50 de ani ╚Öi se confrunt─â cu o schimbare ├«n comportament, au o alt─â stare de spirit ╚Öi sufer─â modific─âri la nivelul metabolismul s-ar putea s─â fi ajuns la menopauz─â.

Unii b─ârba╚Ťi din aceast─â categorie de v├órst─â pot dezvolta depresie, pierderea apetitului sexual, disfunc╚Ťie erectil─â, precum ╚Öi schimb─âri de dispozi╚Ťie ╚Öi iritabilitate.  Acestea nu se datoreaz─â unei sc─âderi a testosteronului, care poate sc─âdea ├«n mod constant  cu mai pu╚Ťin de dou─â procente pe an de la v├órsta de 30 de ani, a╚Öa c─â este pu╚Ťin probabil s─â provoace probleme. De vin─â pentru toate astea ar putea fi menopauza.

Pe l├óng─â schimb─ârile de dispozi╚Ťie, lips─â de energie ╚Öi acumularea de kilograme la nivelul bur╚Ťii, un b─ârbat poate experimenta insomnia ╚Öi memoria slab─â la mijlocul vie╚Ťii.

Cu toate acestea, aceste simptome pot fi cauzate ╚Öi de stilul de via╚Ť─â ╚Öi de stres.

Problemele psihologice pot fi provocate, de asemenea, de lucrurile cu care ne confrunt─âm la serviciu sau ├«n via╚Ťa personal─â.

Exemplele includ divor╚Ťul, problemele cu banii sau starea de ├«ngrijorare pentru p─ârin╚Ťii ├«n v├órst─â.

La mijlocul vie╚Ťii, b─ârba╚Ťii se pot confrunta, de asemenea, cu anxietatea ╚Öi proasta dispozi╚Ťie, mai ales dac─â nu au realizat ce ╚Öi-au dorit p├ón─â atunci.

ÔÇ×Anxiet─â╚Ťile legate de ceea ce au realizat p├ón─â acum, fie la locul de munc─â, fie la via╚Ťa personal─â, pot duce la depresieÔÇŁ, spun speciali╚Ötii.

Alte cauze ale a╚Öa-numitei ÔÇ×menopauze masculineÔÇŁ pot include:

┬Ě         Lipsa de somn

┬Ě         Dieta nepotrivit─â

┬Ě         Lipsa de exerci╚Ťiu

┬Ě         Alcoolul

┬Ě         Fumatul

┬Ě         Stima de sine scazut─â

Doctorul Earim Chaudry avertizeaz─â c─â ÔÇ×hipogonadismul cu debut tardivÔÇŁ ar putea duce ╚Öi la aceste simptome. ÔÇ×Hipogonadismul apare atunci c├ónd testiculele produc pu╚Ťini hormoni sau delocÔÇŁ.

Ba mai mult,  la b─ârba╚Ťii obezi sau la cei care au diabet de tip 2, aceast─â afec╚Ťiune ÔÇ×nu este o parte normal─â a ├«mb─âtr├óniriiÔÇŁ.

Pentru a stabili un diagnostic, vor fi necesare analize de s├ónge. Dac─â se identific─â o deficien╚Ť─â de testosteron, vei fi ├«ndrumat c─âtre un endocrinolog.

├Änlocuirea hormonal─â ÔÇô disponibil─â ├«ntr-o varietate de forme ÔÇô ar trebui s─â amelioreze simptomele. Printre op╚Ťiuni se num─âr─â tabletele, injec╚Ťiile etc.

Dac─â simptomele asociate menopauzei masculine nu se datoreaz─â unei st─âri de s─ân─âtate subiacente, terapia ar putea fi necesar─â.

Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) ar putea fi utilă în identificarea și alternarea gândurilor negative. În general, este folosită mai ales în cazurile de anxietate și depresie. Se pot prescrie, de asemenea, medicamente, cum ar fi antidepresivele.