Menopauza la bărbați: când poate apărea și ce semne de avertizare are

menopauza jpg

Bărbații care au între 40 și 50 de ani și se confruntă cu o schimbare în comportament, au o altă stare de spirit și suferă modificări la nivelul metabolismul s-ar putea să fi ajuns la menopauză.

Unii bărbați din această categorie de vârstă pot dezvolta depresie, pierderea apetitului sexual, disfuncție erectilă, precum și schimbări de dispoziție și iritabilitate.  Acestea nu se datorează unei scăderi a testosteronului, care poate scădea în mod constant  cu mai puțin de două procente pe an de la vârsta de 30 de ani, așa că este puțin probabil să provoace probleme. De vină pentru toate astea ar putea fi menopauza.

Pe lângă schimbările de dispoziție, lipsă de energie și acumularea de kilograme la nivelul burții, un bărbat poate experimenta insomnia și memoria slabă la mijlocul vieții.

Cu toate acestea, aceste simptome pot fi cauzate și de stilul de viață și de stres.

Problemele psihologice pot fi provocate, de asemenea, de lucrurile cu care ne confruntăm la serviciu sau în viața personală.

Exemplele includ divorțul, problemele cu banii sau starea de îngrijorare pentru părinții în vârstă.

La mijlocul vieții, bărbații se pot confrunta, de asemenea, cu anxietatea și proasta dispoziție, mai ales dacă nu au realizat ce și-au dorit până atunci.

„Anxietățile legate de ceea ce au realizat până acum, fie la locul de muncă, fie la viața personală, pot duce la depresie”, spun specialiștii.

Alte cauze ale așa-numitei „menopauze masculine” pot include:

·         Lipsa de somn

·         Dieta nepotrivită

·         Lipsa de exercițiu

·         Alcoolul

·         Fumatul

·         Stima de sine scazută

Doctorul Earim Chaudry avertizează că „hipogonadismul cu debut tardiv” ar putea duce și la aceste simptome. „Hipogonadismul apare atunci când testiculele produc puțini hormoni sau deloc”.

Ba mai mult,  la bărbații obezi sau la cei care au diabet de tip 2, această afecțiune „nu este o parte normală a îmbătrânirii”.

Pentru a stabili un diagnostic, vor fi necesare analize de sânge. Dacă se identifică o deficiență de testosteron, vei fi îndrumat către un endocrinolog.

Înlocuirea hormonală – disponibilă într-o varietate de forme – ar trebui să amelioreze simptomele. Printre opțiuni se numără tabletele, injecțiile etc.

Dacă simptomele asociate menopauzei masculine nu se datorează unei stări de sănătate subiacente, terapia ar putea fi necesară.

Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) ar putea fi utilă în identificarea și alternarea gândurilor negative. În general, este folosită mai ales în cazurile de anxietate și depresie. Se pot prescrie, de asemenea, medicamente, cum ar fi antidepresivele.