Medic: „Slăbitul nu poți să-l faci oricum. Este nevoie să alegi alimentele potrivite pentru tine"

Cele mai recente statistici  arată că obezitatea este deja o maladie, la nivel global. Iar pandemia Covid 19 a sporit numărul persoanelor care suferă de această boală. Raportul OMS  din 4 mai 2022 ne pune în față cifre înfricoșătoare care includ atât adulții cât și copiii: 60% dintre europeni sunt supraponderali, 58% dintre români sunt suprapondrali. 

Atunci când ne propunem să slăbim,  de cele mai multe ori apelăm la tot felul de soluții și diete „magice" de la care așteptăm rezultate rapide. Nu doar că  nu reușim să pierdem din kg in plus, dar ne punem și sănătatea în pericol. Devenim frustrați și ne întrebăm :”De ce nu reușesc să slabesc?”

DE ce nu reușesc să slăbesc?

Specialiștii atrag atenția că așa cum nu avem educație financiară și  emoțională,  nu avem nici educație nutrițională. În schimb, suntem sub asediul unei publicități care ne îndeamnă să mâncăm din ce in ce mai mult. Viața noastră este un continuu stres, în diferite forme și intensități, dar care ne dezechilibrează emoțional. Credem că putem să ne oferim un strop de „bine" cu ajutorul alimentelor, pe care le consumăm excesiv. Iar mâncarea se transformă într-un viciu.

Citeşte şi: Topul alimentelor nesănătoase. Sfatul nutriționistului

„Cei care se luptă cu kg în plus, de obicei se luptă cu masa de seară. Ei nu înțeleg că  pentru o dietă cu rezultate, aceasta trebuie ținută seara, atunci când este nevoie. Cei mai mulți încep dietă dimineață. Dar ajung seara acasă,  obosiți și flămânzi. Merg rapid la cumpărături iar coșul explodează de alimente nesănătoase. Ori fac o comandă rapidă de ceva care să-i sature. Nu cred că cineva va comanda o porție de brocoli ori o salată ușoară  ” spune dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Antoaneta interviu jpg

Urmăriți  emisiunea Click Sănătate și aflați răspunsurile la multe dintre întrebările și necunoscutele pe care le aveți despre ceea ce trebuie să fie #curadeslăbire #dieta #stildeviațăsănătos.

De la dr. Laura Ene veți afla că:

 -Nu restricțiile alimentare excesive duc la pierderea în greutate pe termen lung,

 -În care parte din zi trebuie să înceapă o cură de slăbire,

-De ce bărbații slăbesc mai ușor comparativ cu femeile,

-Și dulciurile sunt permise într-o dietă,

-Ce este dar mai ales cum se ține intermittent fasting, sau postul intermitent, pentru a obține și rezultate pe termen lung.

Citeşte şi: Ce să mănânci ca să trăieşti 100 de ani

Bio Brief:

 Dr. Laura Ene este medic primar în specialitatea Diabet, Nutriție și Boli Metabolice cu o experiență de peste 15 ani în domeniu, în care a ajutat peste 10.000 de pacienți de toate vârstele să învețe să mănânce sănătos, să-și îmbunătățească starea de sănătate, să scape de povara kilogramele în plus și să se mențină.

Text: Antoaneta Banu