Iată când trecem la ora de iarnă anul acesta! Când dăm ceasurile cu o oră înapoi

Trecerea la ora de iarnă poate afecta organismul, cu toate că, în principiu, dormim cu o oră în plus. Unele persoane se pot confrunta cu nervozitate, oboseală şi insomnie.

image

Foto: Shutterstock

În 2023, trecerea la ora de iarnă are loc în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie. Mai exact, se dau ceasurile cu o oră în urmă, adică ora 4:00 devine ora 3:00. Ultima duminică a lunii octombrie din acest an va fi cea mai lungă din an, pentru că va avea 25 de ore.

Vezi şi: Iată ce probleme de sănătate se pot agrava toamna!

Cum putem fi afectaţi

Trecerea la ora de iarnă poate afecta organismul în diverse moduri. Scăderea temperaturilor şi scurtarea zilelor, ceea ce înseamnă mai puţină lumină naturală, pot avea impact asupra stării fizice şi psihice.

Este posibil să apară simptome precum: oboseală, irascibilitate, anxietate, tulburări de somn, nivel crescut de stres, lipsă de energie, disconfort general, dureri de cap şi chiar modificări hormonale. Schimbarea orei poate accentua problemele celor care suferă de depresie şi boli cardiace. Toate aceste modificări în ritmul nostru biologic necesită o perioadă de adaptare.

„Trecerea la ora de iarnă şi schimbarea orei de trezire reprezintă factori de stres pentru organismul nostru. Deşi este un proces care în situaţii normale necesită o perioadă relativ scurtă de acomodare, de maximum o săptămână, este important ca această adaptare să fie sprijinită printr-un program de odihnă corespunzător, o alimentaţie echilibrată şi o activitate fizică susţinută, pentru a ne ajuta să reintrăm în formă într-un timp cât mai scurt“, spune dr. Corina Zugravu.

Este bine să păstrăm o rutină a somnului, să ne culcăm şi să ne trezim la aceeaşi oră dimineaţa. Este recomandat ca înainte de culcare să fie evitate sursele de lumină precum cele ale telefoanelor sau al calculatorului.

Vezi şi: Ce poţi face pentru a fi mai sociabil