Studiu: această vitamină poate reduce anxietatea şi depresia

Anumite substanţe nutritive pot aduce beneficii inclusiv asupra stării psihice. O cercetare recentă arată că persoanele care se confruntă cu anxietate şi depresie pot observa ameliorări după administrarea unei vitamine.

image

Suplimentele cu vitamina B6 pot aduce ameliorare în anxietate şi depresie. Foto: Shutterstock

Specialiştii de la Universitatea Reading din Marea Britanie au descoperit că persoanele anxioase şi depresive care au luat suplimente de vitamina B6 timp de o lună au avut o stare mentală bună.

“Funcţionarea creierului depinde de un echilibru delicat între neurotransmiţătorii excitatori care transmit informaţia şi neurotransmiţătorii inhibitori, care reduc şansele ca o celulă să acţioneze”, a explicat dr. David Field, autorul principal de la Școala de Psihologie și Științe Clinice de limbaj de la Universitatea Reading.

Vitamina B6 are un efect calmant

Noua cercetare publicată în revista “Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental” a analizat rolul potenţial al vitaminei B6, care creşte producţia de GABA (acid gamma-aminobutiric) în organism.

„Vitamina B6 ajută organismul să producă un mesager chimic specific care inhibă impulsurile din creier, iar studiul nostru asociază acest efect calmant de reducere a anxietății la participanți”, a detaliat Dr. David Field.

În cadrul cercetării, peste 300 de persoane au primit fie suplimente de vitamina B6 sau B12 în doze peste cele recomandate, fie un placebo.

Nivelurile crescute de GABA la participanții care au luat suplimente de vitamina B6 au fost confirmate prin teste. „Multe alimente, inclusiv tonul, năutul și multe fructe și legume, conțin vitamina B6. Cu toate acestea, dozele mari folosite în acest studiu sugerează că ar fi necesare suplimente pentru a avea un efect pozitiv asupra stării de spirit”, explică dr. Field.

Ce roluri are vitamina B6 în organism

Piridoxina sau vitamina B6 este implicată în metabolismul proteinelor și glucidelor, participă la producerea hemoglobinei și ajută la funcționarea corectă a creierului, asigură sinteza anumitor neurotransmițători precum serotonina și dopamina. Este necesară și pentru formarea anticorpilor, iar în combinație cu magneziul, ajută la combaterea stresului și a insomniei.  

Surse naturale: Nuci, linte, soia, banane, avocado, cartofi.

Necesar de vitamina B6

Bărbați: 1,7 mg

Femei: 1,5 mg

Carența se manifestă prin: amețeli, convulsii, nervozitate, ulcerații pe piele, anemie, calculi renali, scăderea imunității. Lipsa acestei vitamine apare mai ales la alcoolici și la cei cu boli inflamatoare intestinale.

Exces: apare rar; se manifestă prin pierderea sensibilității extremităților, leziuni ale sistemului nervos.

Știai? Adolescenții, gravidele și vârstnicii sunt cei mai expuși riscului de aport insuficient de vitamina B6.