Cum ne pot scăpa antioxidanții de demență. Alimentele indicate

dieta8 jpg

Persoanele care au un nivel mai mare de anumiți antioxidanți în sânge au mai puține șanse de a dezvolta demență mai târziu, arată un nou studiu.

Acest lucru se adaugă la dovezile tot mai mari că o dietă bazată pe varietăți mari de fructe și legume bogate în acești fitonutrienți poate avea beneficii pe termen lung pentru creier.

Cercetătorii avertizează că este nevoie de mai multe cercetări înainte de a ști cât și care dintre acești antioxidanți au cel mai mare impact asupra scăderii riscului de demență.

„Acest studiu poate indica faptul că numai anumite tipuri de carotenoide pot fi eficiente în reducerea riscului de demență, iar acestea pot include luteină+zeaxantină și beta-criptoxantină”, a spus autorul studiului, Dr May Beydoun epidemiolog în Baltimore.

“Cu toate acestea, fără dovezi din studiile controlate, este prea devreme pentru a sfătui oamenii să facă schimbări în dieta lor”, adaugă expertul.

Cercetătorii au cules date de la 7.200 de participanți. Oamenii aveau între 45 și 90 de ani la începereau studiului și au fost urmăriți în medie 17 ani. Participanții au fost testați pentru demență la prima vizită, au trecut printr-un examen fizic și li s-a luat sânge pentru a măsura nivelurile de antioxidanți.

Cercetătorii au căutat să vadă câte persoane au fost diagnosticate cu demență în perioada de urmărire, inclusiv boala Alzheimer și alte tipuri de afecțiuni.

Persoanele cu vârsta de 65 de ani sau peste la momentul inițial, cu cele mai mari niveluri sanguine de luteină și zeaxantină, au avut un risc mai mic de a dezvolta orice tip de demență în perioada de urmărire, comparativ cu persoanele cu niveluri mai scăzute ale acelor antioxidanți.

Nivelurile ridicate de beta-criptoxantina, în comparație cu nivelurile mai scăzute, au fost legate de un risc mai scăzut de orice tip de demență atât la persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani, cât și la cele de 65 de ani sau mai mult la momentul inițial.

Acești antioxidanți specifici sunt cunoscuți sub numele de carotenoizi și conferă fructelor și legumelor culoarea galbenă, portocalie și roșie.

Luteina și zeaxantina se găsesc în cantități mari în legumele de culoare verde închis, cum ar fi kale, spanac și broccoli. Beta-criptoxantina este abundentă în fructe precum portocale, papaya, piersici și mandarine.

Efectul aparent protector al acestor antioxidanți a fost oarecum redus atunci când cercetătorii au luat în considerare și alți factori, cum ar fi venitul, educația și activitatea fizică, care ar putea contribui la dezvoltarea demenței.

Nu a fost observată nicio legătură clară între riscul de demență și licopen, alfa-caroten, beta-caroten sau vitaminele A, C sau E. Studiul a fost publicat pe 4 mai în Neurology, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie.