Sean Connery a avut demenţă. Ce este şi cum se manifestă boala

1 sean connery jpg jpeg

Potrivit declaraţiilor soţiei, Sean Connery, trecut în nefiinţă recent, a suferit de demenţă în ultima parte a vieţii. Află mai multe despre această boală.

Cuvântul „demenţă” este un termen generic pentru mai multe boli care afectează funcţiile cerebrale, mai ales facultăţile mentale – capacităţile cognitive precum gândirea, orientarea în timp şi spaţiu, memoria şi limbajul. 

Demenţa este un semn important de neurodegenerescenţă progresivă ce implică distrugerea unor celule şi pierderea de ţesut cerebral. Funcţiile creierului cel mai des afectate sunt memoria, capacitatea de reflecţie, comportamentul şi capacitatea de a efectua treburile cotidiene.

Demenţa este o importantă cauză de dizabilitate în rândul persoanelor vârstnice din lumea întreagă, cu impact atât asupra pacienţilor, cât şi asupra familiilor acestora. Lipsa de înţelegere a demenţei poate duce la stigmatizare şi la întârzierea diagnosticului şi tratamentului. 

Este de mai multe tipuri

Printre tipurile de demenţă, se remarcă următoarele 5:

  • Boala Alzheimer este cea mai frecventă şi mai cunoscută formă de demenţă. Este o consecinţă a micşorării anormale a creierului şi afectează toate funcţiile cerebrale, ducând la apariţia unor modificări importante în ceea ce priveşte comportamentul şi relaţiile interpersonale.
  • Demenţa cu corpi Lewy. Specifică acestui tip de demenţă este depunerea de proteine numite corpi Lewy la nivelul celulelor din regiunile creierului care sunt implicate în memorie, gândire şi mişcare.
  • Demenţa vasculară poate să fie cauzată de un accident vascular cerebral sau de o altă boală care afectează vasele de sânge prin reducerea circulaţiei sângelui, ceea ce privează creierul de oxigenul vital şi de alte nutrimente. Se manifestă prin simptome asemănătoare bolii Alzheimer: tulburări de memorie, dificultăţi de a lua decizii, incontinenţă urinară.
  • Demenţa frontotemporală se caracterizează prin apariţia unor modificări importante ale comportamentului şi personalităţii. Persoana afectată poate avea tulburări de limbaj, dificultate de a se deplasa şi pierderi de memorie.
  • Demenţa mixtă se manifestă prin apariţia a 2 tipuri de demenţă, cel mai frecvent boala Alzheimer şi demenţa vasculară.

Tulburări de memorie sau demenţă?

Indiferent de tipul ei, demenţa are printre simptome pierderea memoriei, greutatea de a învăţa lucruri noi, tulburările de limbaj, confuzia, schimbarea stării şi a personalităţii, dificultatea de a gândi, depresia, pierderea interesului pentru diverse activităţi. Aşadar, nu trebuie să ai ca reper doar tulburările de memorie ca fiind semn de demenţă. Problemele cognitive legate de memorie au uneori şi altă origine precum interacţiunile dintre medicamentele pe care le iei, consumul de alcool, depresia, afecţiunile tiroidiene şi lipsa unor vitamine precum B12.

Demenţele NU sunt:

  • O consecinţă normală a înaintării în vârstă
  • Episoade temporare în care nu îţi aduci aminte, de pildă, numele unor persoane
  • O stare de confuzie trecătoare pusă pe seama unei probleme medicale
  • O boală care apare exclusiv la persoanele în vârstă
  • O problemă temporară pe care o poţi ignora.

Poate fi prevenită?

Nu există o modalitate anume pentru a preveni demenţa – oamenii de ştiinţă studiază în continuare mecanismul de apariţie a bolii. Totuşi, există măsuri care au efect protector:

  • Ţine-ţi mintea ocupată (use it or loose it – foloseşte-o sau rămâi fără ea). Lecturile, rezolvarea de puzzle-uri sau de integrame au efect protector asupra creierului.
  • Fii activ fizic şi social. Este ideal să dedici activităţii fizice 150 de minute săptămânal.
  • Renunţă la fumat.
  • Hrăneşte-te sănătos. Dieta echilibrată te poate feri de multe boli, inclusiv de demenţă. Este indicat ca din dietă să nu-ţi lipsească legumele, fructele, peştele gras şi nucile. Evită grăsimile saturate (animale) şi alege carnea slabă (de pasăre).

Ai grijă să nu-ţi lipsească vitaminele din dietă. Unele studii au arătat că persoanele cu un nivel redus de vitamina D au un risc mai mare de a face unele tipuri de demenţă, printre care şi Alzheimer. Şi vitaminele C şi complexul B pot avea efect protector.

  • Ţine sub control factorii de risc cardiovasculari: hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, diabetul.
  • Ai grijă la unele probleme de sănătate. Potrivit celor mai noi recomandări, este important să ceri ajutor de specialitate dacă suferi de pierderea auzului, depresie sau anxietate.
  • Dormi suficient, 7-8 ore pe noapte.