Cum influențează freelancingul stilul de viață

Freelancer sau Angajat? 

image

          Nu te mai satisface ce faci, nu îți mai place locul de muncă pe care îl ai?

      Vrei altceva. Altceva ce poate să-ți aducă mai multe beneficii. Altceva care să-ți ofere mai mult timp pentru tine și familia ta. Vrei o viață mai frumoasă decât cea pe care o ai acum. Vrei să lucrezi tu cu tine și pentru tine.

        Te pricepi foarte bine la ceva anume și ți-ai propus să valorifici abilitățile în beneficiul tău. 

        Conceptul de freelancing în România este relativ nou, dar a cunoscut o perioadă înfloritoare, în special în timpul pandemiei și ulterior, din cauza sau datorită circumstanțelor care ne-au determinat să regândim viața, valorile și importanța noastră în societate. Ne-a determinat să ne dorim să evoluăm.

          Ce înseamnă să fii freelancer?

     Vorbim despre acea persoană independentă, care lucrează pe cont propriu, alegând proiecte punctuale, proiecte cu durată medie sau lungă. Există freelanceri care aleg să lucreze part-time pentru că au un loc de muncă, dar sunt și freelanceri full-time care au renunțat la job și au ales să decidă în fiecare zi doar pentru ei înșiși. 

          A fi freelancer în România poate fi una dintre cele mai provocatoare experiențe, dar și una dintre cele mai plăcute. 

          Cum arată viața unui freelancer în țara noastră? Care sunt avantajele și dezavantajele? 

        Printre avantajele de care se bucură o persoană care a decis să fie propriul său șef, se numără libertatea de a lucra de oriunde, de a călători (în special, dacă activitatea se desfășoară în majoritatea timpului sau exclusiv online), venituri mai mari decât atunci când era salariat, timp mai mult petrecut cu familia, flexibilitatea orelor de muncă etc. 

           Desigur, sunt și dezavantaje a unui freelancer în România, dar dacă există abilități, organizare, implicare și responsabilizare, șansele ca freelancerul să eșueze în dorința sa de a se bucura de o viață frumoasă sunt mici. 

        Printre dezavantaje amintim faptul că trebuie să administrezi toate operațiunile, tranzacțiile. Dar asta o poți transforma în avantaj, acela al faptului că înveți noi abilități.

        Trebuie menționat faptul că un freelancer trebuie să lucreze în mod legal, și aici ne referim la înființarea unui SRL, PFA, II etc. 

           Pașii de înființare sunt relativ ușori, dar asta depinde de tipul de formă ales.  

           Cum îți schimbă freelancingul stilul de viață?

       Te ajută să fi mai determinat, mai motivat, mai organizat. Îți schimbă perspectiva asupra vieții. Conștientizezi că ești doar tu cu tine, într-o situație care îți va genera satisfacție deplină. 

        Începutul este dificil, ca în orice situație, dar pe parcurs ce dobândești experiență atât în ceea ce faci, cât și în administrarea întregii mici afaceri, lucrurile vor deveni din ce în ce mai ușoare. Doar că nu trebuie să uiți de micile detalii care se pot transforma în probleme personale, de sănătate. Aici ne referim la grija față de tine, la asigurarea unei alimentații echilibrate, a odihnei, a relaxării etc. 

          Și acum, imaginează-te la poalele munților tăi preferați sau ai stațiunii pe care o vizitezi uneori, cu un laptop alături, un cocktail savuros și plăcerea momentului. Este freelancing!

          Edukiwi.ro te poate ajuta să depășești micile îndoieli cu privire la a fi sau a nu fi freelancer, prin intermediul webinariilor live, cursurilor, cărților tipărite sau audio. Identifică ce crezi că ți se potrivește și accesează resursele disponibile pe pagina web. 

Sursă foto: pixabay