"Ciroza poate s─â apar─â dac─â acces─âm combina╚Ťii alimentare nepotrivite!" Medicul care face acest anun╚Ť ├«ngrijor─âtor

ciroza jpg

M├ónc─âm haotic, iar, uneori, alegem alimente nepotrivite, care ne fac mai mult r─âu dec├ót bine. Medicul Adelina Rusu spune c─â ╚Öi apari╚Ťia cirozei este legat─â de acele combina╚Ťii alimentare nereu╚Öite.

ÔÇŁCiroza este o boal─â care poate s─â apar─â, fiziologic vorbind, dac─â acces─âm combina╚Ťii alimentare care nu sunt potrivite pentru corpul nostru ╚Öi care produc fermenta╚ŤieÔÇŁ, spune medicul nutri╚Ťionist Adelina Ro╚Öu.

C├óteva exemple de combina╚Ťii care produc fermenta╚Ťie sunt fasolea cu carne, cartofii cu carne, anumite fructe combinate cu produse de provenien╚Ť─â animal─â.

ÔÇŁAcea fermenta╚Ťie constant─â ├«n organismul nostru, ├«mpreun─â cu stresul ╚Öi cu furia, pot produce cirozaÔÇŁ, a explica medicul Adelina Ro╚Öu la Antena 3.

De╚Öi o prefer─âm ├«n fa╚Ťa altor alimente, carnea ne poate face mai mult r─âu dec├ót bine.

ÔÇŁCarnea ne ajut─â s─â fim puternici, s─â avem energie. Carnea e protein─â ├«n mare m─âsur─â, pe l├óng─â fibre ╚Öi al╚Ťi nutrien╚Ťi. Proteinele pot fi aduse ├«n corpul nostru ╚Öi prin alte alimente precum leguminoasele. Tot ce este bob: fasole, linte, n─âut. Dar nu ├«n combina╚Ťii cu carne, pentru c─â astfel se produce fermenta╚Ťie.

De exemplu, fasolea, combinat─â cu paste f─âinoase, aduce to╚Ťi aminoacizii de care am nevoie ├«n corp pentru a se forma proteina complet─â. Fasolea poate fi f─âcut─â ca o past─â, se pot pune condimente acolo, se pot pune ierburi aromate care s─â ne ajute corpul ╚Öi s─â ne aduc─â acea pl─âcere a gustului. Se poate pune boia afumat─â, care are acel gust de afum─âtur─â de care are nevoie sim╚Ťul nostru gustativ pentru a avea pl─âcere ╚Öi pentru a aminti de carneÔÇŁ, precizeaz─â nutri╚Ťionistul.

ÔÇŁPe╚Ötele se combin─â cel mai bine cu legume ╚Öi cu l─âm├óie, cu acea vitamina C, care s─â alchimizeze carnea care este acid─â. Referitor la pe╚Öte, este foarte important de unde provine el ╚Öi e foarte important dac─â e sau nu potrivit pentru corpul nostru. 

Pe╚Ötele, fiind un mamifer care nu doarme, ci este treaz tot timpul, ar fi indicat s─â nu fie consumat de persoanele agitate, pentru c─â le poten╚Ťeaz─â acea stare de anxietate, de agita╚Ťie. E foarte important s─â ne verific─âm corpul c├ónd lu─âm o decizie s─â consum─âm un aliment".

Expertul consider─â c─â atunci c├ónd consum─âm br├ónz─â e de pregerat s─â o alegem pe cea f─âr─â lactoz─â, ca s─â nu avem o stare de balonare, irita╚Ťie sau inflama╚Ťie.