"Ciroza poate să apară dacă accesăm combinații alimentare nepotrivite!" Medicul care face acest anunț îngrijorător
Mâncăm haotic, iar, uneori, alegem alimente nepotrivite, care ne fac mai mult rău decât bine. Medicul Adelina Rusu spune că și apariția cirozei este legată de acele combinații alimentare nereușite.
”Ciroza este o boală care poate să apară, fiziologic vorbind, dacă accesăm combinații alimentare care nu sunt potrivite pentru corpul nostru și care produc fermentație”, spune medicul nutriționist Adelina Roșu.
Câteva exemple de combinații care produc fermentație sunt fasolea cu carne, cartofii cu carne, anumite fructe combinate cu produse de proveniență animală.
”Acea fermentație constantă în organismul nostru, împreună cu stresul și cu furia, pot produce ciroza”, a explica medicul Adelina Roșu la Antena 3.
Deși o preferăm în fața altor alimente, carnea ne poate face mai mult rău decât bine.
”Carnea ne ajută să fim puternici, să avem energie. Carnea e proteină în mare măsură, pe lângă fibre și alți nutrienți. Proteinele pot fi aduse în corpul nostru și prin alte alimente precum leguminoasele. Tot ce este bob: fasole, linte, năut. Dar nu în combinații cu carne, pentru că astfel se produce fermentație.
De exemplu, fasolea, combinată cu paste făinoase, aduce toți aminoacizii de care am nevoie în corp pentru a se forma proteina completă. Fasolea poate fi făcută ca o pastă, se pot pune condimente acolo, se pot pune ierburi aromate care să ne ajute corpul și să ne aducă acea plăcere a gustului. Se poate pune boia afumată, care are acel gust de afumătură de care are nevoie simțul nostru gustativ pentru a avea plăcere și pentru a aminti de carne”, precizează nutriționistul.
”Peștele se combină cel mai bine cu legume și cu lămâie, cu acea vitamina C, care să alchimizeze carnea care este acidă. Referitor la pește, este foarte important de unde provine el și e foarte important dacă e sau nu potrivit pentru corpul nostru.
Peștele, fiind un mamifer care nu doarme, ci este treaz tot timpul, ar fi indicat să nu fie consumat de persoanele agitate, pentru că le potențează acea stare de anxietate, de agitație. E foarte important să ne verificăm corpul când luăm o decizie să consumăm un aliment".
Expertul consideră că atunci când consumăm brânză e de pregerat să o alegem pe cea fără lactoză, ca să nu avem o stare de balonare, iritație sau inflamație.