Cum arată, de fapt, țesutul de sarcină de la avorturile timpurii

Imaginile, care au fost distribuite inițial de MYA Network – o rețea de medici care furnizează servicii de avort timpuriu și publicate în cotidianul Guardian, arată țesut alb, foarte diferit de de ceea ce majoritatea oamenilor asociază cu țesuturile provenite din avorturi. Fotografiile au stârnit, reacții puternice.

image

Țesut de avort provenit de la o sarcină de 9 săptămâni. Foto: MYA Network

Autoarea feministă Jessica Valenti a fost criticată pentru că a împărtășit imaginile pe TikTok, oamenii numind-o „o mincinoasă” și fotografiile „false” pentru că, așa cum a spus Valenti pe TikTok, „nu se aliniază cu ceea ce au fost învățați oamenii să perceapă legat de avort.”

Un comentariu la postarea feministei Jessica Valenti a fost acesta: „Trebuie să schimbăm imaginile pe care le folosim atunci când vorbim despre avort”.

Dr. Joan Fleischman, medic de medicină de familie și furnizor de servicii de avort de peste 25 de ani, care a co-fondat MYA Network și a adunat țesuturile, spune pentru  Yahoo Life că multe imagini cu care ne-am obișnuit, despre sarcina timpurie sunt „pe deplin inexacte”.

Dr. Jennifer Wider, expertă în sănătatea femeilor, spune pentru Yahoo Life că „săptămânile 5 până la 9 sunt perioada timpurie a unei sarcini. La 5 săptămâni, embrionul este o masă de celule cu un tub neural în curs de dezvoltare (pre-măduva spinării și creierul). Fătul care se formează nu este mai mare decât un bob de orez.”

„Nu aveam idee că arată așa”

Fleischman folosește pentru avort un dispozitiv manual de aspirație pentru procedurile de avort, menționând că este un „dispozitiv foarte delicat, astfel încât țesutul iese destul de intact”, așa cum se arată în fotografii. Ea adaugă: „Toată lumea a avut aceeași reacție, și anume: „Nu aveam idee că arată așa, deoarece imaginea culturală este necontestată”.

image

Țesut de avort provenit de la sarcină de 5 săptămâni. Foto: MYA Network

Oamenii care au văzut imaginile s-au întrebat de ce nu există sânge în imagini, în timp ce mai mulți au susținut că embrionul trebuie să fi fost îndepărtat din fotografii. Cu toate acestea, Fleischman explică că sângele a fost îndepărtat, iar ceea ce rămâne este sacul gestațional și embrionul în curs de dezvoltare, afirmând că nu există niciun embrion vizibil în acest stadiu.

„După 9 săptămâni și jumătate începi să vezi un embrion cu ochiul liber”, a spus doctorița.

Din cauza reacțiilor primate la distribuirea acestor imagini, dr. Fleischman a comandat un raport unui patolog pentru a le comenta. În raportul realizat de patologul dr. Emily Ryan, instructor clinic în patologie ginecologică la Stanford, este precizat: „Aceste fotografii sunt exemple bune care reprezintă exact ceea ce vedem noi, ca patologi, atunci când ne uităm la specimenele de chiuretaj. La evaluarea țesutului de sarcină cu 9 săptămâni și mai puțin, țesutul este nediferențiat și de obicei nu se văd embrioni identificabili.”

Dr. Fleischman spune că imaginea țesuturilor dintr-un avort la 6 săptămâni în special este șocantă, deoarece atunci încep interdicțiile de avort din Texas și Oklahoma. Interdicția avortului din Texas a fost bazată pe faptul că atunci ar începe bătăile inimii, lucru pe care experții îl contestă din punct de vedere medical. Potrivit rețelei MYA, „Nu există nicio „inimă” la 6 săptămâni de sarcină, dar există celule care se vor uni pentru a forma inima, iar acele celule deja „bat”. Aceasta este mișcarea care se vede la ecografie, dar nu există încă o inimă formată.”

De ce nu au fost promovate astfel de imagini?

„Este o demonstrație perfectă a alegerii imaginilor care vă manipulează când vă formează propria perspectivă”, spune Fleischman. Ea explică că atunci când oamenii sunt încântați de sarcină, vor să vadă imagini „de copil”. Ele sunt folosite medical pentru a inspira oamenii să aibă grijă de ei înșiși.”

Cu toate acestea, dr. Fleischman spune că mișcarea împotriva dreptului la avort a „folosit” imagini manipulatoare, tocmai pentru că vederea unor imagini cu emobrionul asemănător unui copil face ca ideea de a întrerupe sarcina să fie inacceptabilă, dar în acest stadiu incipient nu seamănă încă cu un copil.”

Dr. Fleischman spune că, deși unii se vor îndoi de autenticitatea acestor imagini, ea speră că văzându-le îi va face pe oameni să „se confrunte” cu ceea ce credeau că înseamnă avorturile timpurii.

Cu toate acestea, Wider recunoaște că aceste imagini nu pot schimba mințile oamenilor care sunt împotriva avortului. „Nu sunt sigură că schimbă argumentul pro-viață versus pro-alegere, deoarece răspunsul legat de când începe viața contează în acest context și foarte mulți oameni consideră că viața începe de la concepție”, spune ea.

Citește și Ce supliment alimentar crește agresivitatea?