Care sunt cele mai noi tehnologii în domeniul oncologic

Tratamentele pentru cancer au făcut progrese remarcabile. Câteva dintre tehnologiile de ultimă oră folosite în acest domeniu au fost prezentate la cea de-a 13 a ediție a Congresului Societății Române de Radioterapie și Oncologie Medicală.

image

Foto: Shutterstock

Evenimentul s-a derulat în perioada 13-15 octombrie la Sinaia, sub tema „Inovația și Multidisciplinaritatea în Tratamentul Cancerului” și s-a bucurat de participarea a reputaţi medici şi profesori de la instituții de renume din România și din străinătate, reprezentanţi ai mediului academic şi lideri de business.

Echipele a două companii de profil au evidențiat în cadrul Congresului beneficiile tehnologiei inovatoare AI Rad Companion, care crește nivelul de precizie în stabilirea diagnosticului și a planificării tratamentelor oncologice, prin algoritmi care au la bază inteligența artificială, fiind de un real ajutor specialiștilor în post-procesarea automată a datelor rezultate din investigații de tip RMN, CT sau radiografii.

De asemenea, a fost prezentată și tehnologia Biomatrix cu care sunt echipate aparatele RMN  Magnetom Sola, prezente deja și în România, tehnologie care prezintă avantajul unor rezultate imagistice de înaltă calitate prin adaptarea la anatomia și fiziologia fiecărui pacient. Toate aceste tehnologii au în centru preocuparea pentru binele pacientului și se dovedesc a fi un real suport pentru specialiști în stabilirea unui diagnostic precis și a unei conduite de tratament în consecință, pentru a crește șansele de vindecare.

„În 2020, 4,8 milioane de oameni din Europa au primit diagnosticul de cancer. Asta înseamnă mai mult de 13.000 de persoane pe zi, 546 la fiecare oră, 9 persoane la fiecare minut care primesc această veste. Octombrie este Luna dedicată conștientizării și prevenției riscului de cancer mamar și sunt multe femei care încă se tem de acest diagnostic. Dacă este depistat precoce, rata de supraviețuire,  în cazul cancerului la sân, poate ajunge la 99%; de aceea este esențial să creștem nivelul de conștientizare, și să ne concentrăm eforturile pentru a reuși depistarea și tratamentul precoce al cancerului. Rolul imagisticii medicale în setarea protocolului terapeutic este tot mai important; folosind aceste tehnologii, bolile sunt depistate mai devreme și tratamentele devin mai eficiente. Când aceste soluții de imagistică sunt folosite dincolo de etapa diagnosticului și ajung în zona de prevenție și de terapie, pot contribui în mod semnificativ la diminuarea costurilor în sănătate, la nivel global. Alături de Varian, vom continua eforturile pentru a accelera procesul de îngrijire medicală, de la diagnostic la terapie, pentru creșterea ratei de supraviețuire”, potrivit dr. Claudia Oanea, Country Head Siemens Healthineers.