Care este cea mai deprimantă zi din 2023. Cum a apărut Blue Monday

Mulţi dintre noi ne putem simţi lipsiţi de motivaţie în prima lună a anului. Până la concediul de vară mai este mult, Sărbătorile de iarnă ne-au afectat şi bugetul, iar vremea nu este nici ea pe placul nostru.

image

În 2023, cea mai deprimantă zi din an este 16 ianuarie. Este vorba despre aşa-numita Blue Monday.

Începând din anul 2005, cea de-a treia luni din ianuarie este marcată ca fiind cea mai tristă zi din an. Obiceiul are la bază statistici care au arătat că în această zi mulţi oameni se simt deprimaţi şi lipsiţi de energie. Printre factorii care contribuie la apariţia depresiei sunt vremea urâtă, trecerea sărbătorilor de iarnă, cheltuielile mari făcute cu ocazia Sărbătorilor de iarnă şi timpul mare până la vacanţa de vară.  

Cel care a avut ideea de Blue Monday este psihologul britanic Cliff Arnall. Acesta a luat în calcul mai mulţi factori şi a creat chiar şi o formulă - [V + (D - s)] x TQ / M x Na, unde V este vremea, D - datoriile, s - salariul lunar, T - timpul scurs de la Crăciun, Q - timpul care a trecut de când ne-am încălcat rezoluţiile de Anul Nou, M - nivelul scăzut de motivaţie, iar Na - sentimentul că ar trebui să facem ceva.

Vezi şi: De ce este important zincul în organism. Cele mai bune surse

Ce poţi face pentru a combate Blue Monday

- Profită de lumina zilei. Sau poţi recurge la luminoterapie, care combate depresia sezonieră, stresul şi tulburările de somn.

- Fii activ fizic. Chiar dacă nu ai timp să mergi la sală, plimbările prin parc te pot ajuta.

- Implică-te într-un proiect precum redecorarea unei camere.

- În zilele de luni, mergi la un film, la un spectacol sau vizitează un muzeu.

- Vitamina D, magneziul şi zincul te pot ajuta în această perioadă, pentru că acţionează pozitiv inclusiv asupra stării de bine.

- Mănâncă 5 fructe şi legume pe zi.