Terapia cu lumină, bună pentru trup şi suflet

1 2 jpg jpeg

În condiţiile în care în această perioadă te bucuri mai rar de lumina solară, poate fi modificată secreţia de melatonină, hormon implicat în reglarea ritmului circadian (ciclul de 24 de ore la care se raportează majoritatea proceselor noastre fiziologice). Lumina este sursă naturală de energie şi influenţează ritmul biologic, dispoziţia, dar şi ritmul cardiac, respiraţia, echilibrul hormonal. Toate acestea sunt perturbate iarna, când petreci mai mult timp în interior.

De altfel, cele mai frecvente simptome ale carenţei luminii sunt letargia, dispoziţia schimbătoare, anxietatea, creşterea sau pierderea apetitului culinar, balonarea, îngrăşarea în timp scurt. Sunt semnele prin care corpul te avertizează că are rezerve tot mai mici de vitamina D pe care o sintetizează în prezenţa soarelui. Conform unei cercetări americane, persoanele care aveau carenţe de vitamina D au luat în greutate cu aproximativ mai mult decât cele care aveau suficientă vitamina D. Profită de zilele însorite Pentru a-ţi restabili echilibrul pierdut, imediat ce observi aceste simptome, încearcă să faci plimbări şi sport în aer liber ori de câte ori ai ocazia. Iar dacă este vorba de zile însorite, cu atât mai bine! Vei obţine necesarul de vitamina D, necesara pentru sistemul imunitar şi pentru reglarea ritmului cardiac.

90% din cazurile de depresie, surmenaj şi tulburări de concentrare sunt tratate prin luminoterapie.

Ce mai poţi face în plus este o terapie specială numită luminoterapie, care îţi asigură energia de care ai nevoie. Este realizată cu ajutorul unor aparate medicale, lămpi fluorescente, lasere şi un sistem numit bioptron, care are un dispozitiv optic. Acesta emite o lumină similară celei solare, dar fără radiaţii ultraviolete. Anumite lămpi asigură necesarul zilnic de lumină după o expunere de numai 20 de minute, altele după o jumătate de oră.

Citeşte şi: De ce e importantă vitamina D

Lumina ajunge la nivelul creierului prin retină, ca un impuls nervos, ajungând la glanda epifiză, sensibilă la lumină, acţionând asupra secreţiei de melatonină. Există aparate cu lumină polarizată care pot fi achiziţionate, deci terapia se face la domiciliu. Înainte de a încerca luminoterapia, cere sfatul unui medic! De asemenea, luminoterapia se face în cabinetele de terapii alternative.

O şedinţă de luminoterapie durează, de regulă, 30 de minute. Se poate observa o schimbare a stării de sănătate după 3-4 zile. Pentru ca luminoterapia să aibă rezultate bune, sunt importante distanţa la care ne poziţionăm şi intensitatea luminii. Cu cât te îndepărtezi, cu atât intensitatea luminii va scădea. Terapia nu are efecte secundare, dar este indicat ca, înainte de a începe, să ceri sfatul unui optician. Lumina bioptronului şi a lămpilor medicale este destul de puternică.

Luminoterapia este contraindicată celor care suferă de:

- glaucom

- cataractă

- sindrom maniaco-depresiv.