Care era raţia de alimente în comunism. La câte grame de pâine avea dreptul zilnic fiecare român

image

Necesarul alimentar zilnic stabilit în perioada comunistă era de 2.700 - 2.800 de calorii, iar alimentele de bază erau distribuite cu porţia, pe cartelă.

Raţionalizarea alimentelor a fost introdusă treptat în România începând cu anii ‘80. La 19 decembrie 1980 a apărut „Legea pentru constituirea, repartizarea şi folosirea pe judeţe a resurselor pentru aprovizionarea populaţiei”. Prin acest decret se raţionaliza consumul de alimente în funcţie de judeţ, iar cartelele la zahăr şi ulei erau diferenţiate pe categorii de populaţie.

image

În unele judeţe cartele se eliberau pentru o lună, în altele pentru trei luni

Pentru a justifica reducerea porţiilor, preşedintele Nicolae Ceauşescu a inventat un program ştiinţific creat la cererea dicatorului de specialiştii din Comitetul Central. Este vorba despre „Programul de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei”, document care stabilea necesarul de calorii, raţiile de mâncare şi inclusiv standardele de greutate ale românilor.

300 de grame de pâine zilnic

Timp de un deceniu, românii au cumpărat alimente precum pâinea, zahărul şi uleiul doar pe cartelă, numai de la alimentarele de cartier.

Necesarul zilnic de calorii a fost stabilit la cel mult 2.800 de calorii, iar fiecare român avea dreptul la 300 de grame de pâine pe zi.

Anual, românii avea voie de cel mult: 60-70 de kilograme de carne şi produse din carne, 8-10 kilograme de peşte şi produse din peşte, 210-230 litri de lapte sau produse din lapte, 260-280 de ouă, 16 kilograme de grăsimi, ulei, margarină, 170-180 de kilograme de legume, 70-90 de kilograme de cartofi, 304 kilograme de legume boabe, 65-95 kilograme de produse din fructe, 22-26 de kilograme de zahăr.

image

Magazin alimentar în perioada comunistă

În 1984, aceste cantităţi au fost reduse. Mai exact, românii aveau dreptul să cumpere anual 39 de kilograme de carne, 78 de litri de lapte şi 166 de kilograme de legume. Uleiul şi zahărul se dădeau o dată pe lună, raţia fiind de un kilogram, informează adevarul.ro.

Salamul cu soia şi „adidaşii”, nostalgii culinare

Oricine a trăit în comunism îşi aminteşte de lipsurile din alimentare. Nechezolul (surogat pentru cafea), parizerul sau salamul cu soia, picioarele şi căpăţânile de porc, numite ironic de popor ”adidaşi şi calculatoare”, se numără printre alimentele de tristă amintire.

Ca să mascheze criza de alimente, dr. Iulian Mincu, doctorul personal al lui Ceuşescu, a creaz programul de „alimentaţie raţională”.

image

Foto: adevarul.ro