Se pot transmite cariile prin sărut?

1 shutterstock 667432048 jpg jpeg

Ştii din copilărie sau poate ai aflat mai târziu că rujeola, varicela, etc. sunt boli molipsitoare. Dar nu te-ai gândit poate niciodată că şi cariile sunt contagioase. Ei bine, chiar aşa stau lucrurile! „Cariile sunt 100% molipsitoare, de aceea multe gesturi pe care le facem instincti ar trebui evaluate şi unele chiar înlăturate din obiceiurile noastre frecvente.”, avertizează dr. Lorelei Nassar.

Ce provoacă apariţia cariei?

Caria dentară este o boală infecţioasă caracterizată prin dizolvarea progresivă a ţesuturilor dure ale dinţilor, ca urmare a producţiei de metaboliţi ai acidului coroziv de către unele bacterii care populează cavitatea bucală. „Ceea ce produce caria dentară sunt grupe specific de microbi, parte dintre ei se află natural în gura fiecăruia dintre noi într-un echilibru prestabilit, care însă se poate modifica oricând. Iar altă parte dintre aceşti microbi sunt patogeni periculoşi şi pot trece prin salivă de la o persoană la alta, şi chiar de la un dinte la altul.”, adaugă dr. Nassar.

Există un mediu favorabil? Da, se pare că există! Pentru ca microorganismele să prindă rădăcini, trebuie să găsească un mediu favorabil. În special, smalţul trebuie să fie uşor erodat, proces favorizat de aportul de zaharuri care, provocând aciditate în gură, afectează stratul cel mai superficial al dinţilor.

De asemenea, este necesar să se ia în considerare faptul că flora bacteriană a cavităţii bucale nu este niciodată aceeaşi între un individ şi altul, fiind puternic influenţată de obiceiurile alimentare, de nivelul igienei bucale şi de factorii ereditari. Caria este cauzată de bacterii din diferite specii (cele mai frecvente fiind Streptococcus mutans) care, la fel ca toate celelalte bacterii, pot fi transmise de la o persoană la alta. „Este foarte obişnuit în cazul copiilor, deosebit de vulnerabili la atacul acestor microorganisme, ca aceştia să ia cariile dentare de la mamă, de exemplu dacă foloseşte aceeaşi lingură cu bebeluşul pentru a mânca sau dacă mama îşi pune suzeta în gură pentru a o <curăţa>. De aceea, gestul mamei nu este igienic şi contaminează guriţa curată a copilului mic cu microbi patogeni. Pentru că, repet, microbii pot fi de două tipuri – unii obişnuiţi, numiţi saprofiţi, ce se află mai peste tot în cavităţile corpului nostru şi alţii periculoşi patogeni ce se dezvoltă într-o gură cu dinţi cariaţi sau/şi pungi parodontale.”, completează specialistul.

Cariile se pot transmite chiar şi printr-un sărut?

Da, contagiunea poate apărea şi între parteneri, prin sărutări. De altfel, în mod similar poate fi transmisă şi boala gingiilor cauzată de bacterii. „Prin contactul cu buzele şi schimbul de salivă este firesc ca bacteriile să fie transmise de la o persoană la alta, dar trebuie să apară multe condiţii pentru ca aceste bacterii să fie cu adevărat dăunătoare pentru dinţi. De fapt, în gură există multe specii microbiene, dintre care doar unele pot fi periculoase (cum ar fi Streptococcus mutans, amintit deja). Mai mult, flora bacteriană a cavităţii bucale nu este aceeaşi pentru toată lumea, fiind puternic influenţată de obiceiurile alimentare, de nivelul igienei orale şi de factorii ereditari. Prin urmare, devine puţin probabil ca echilibrul microflorei orale să fie compromis printr-un sărut. Improbabil ... Dar totuşi nu este imposibil.”, punctează medicul specialist.

Cât de important este pentru pacient să cunoască acest lucru?

„Foarte important! Deoarece primul pas pentru prevenirea cariilor este ca pacientul să înţeleagă că este o boală comportamentală, că dezvoltarea acesteia depinde de obiceiurile alimentare şi de igiena persoanei. Prevenirea cariilor depinde doar de fiecare dintre noi, menţinând un consum controlat de zahăr (carbohidraţi în general), un periaj bun (cu pastă de dinţi care conţine fluor) şi de folosirea aţei dentare zilnice.”, concluzionează dr. Lorelei Nassar.

Prin urmare, vizitarea regulată a medicului dentist este esenţială. În cadrul consultaţiilor poţi primi îndrumări dietetice, poţi afla cum să-ţi îmbunătăţeşti periajul şi, atunci când e cazul, să beneficiezi de un diagnostic timpuriu. Pentru că da, merită repetat: prevenţia este întotdeauna cel mai ieftin şi mai confortabil tratament, astfel încât să ai zilnic o igienă bucală corespunzătoare... este cea mai bună opţiune!