Se pot transmite cariile prin s─ârut?

1 shutterstock 667432048 jpg jpeg

┼×tii din copil─ârie sau poate ai aflat mai t├órziu c─â rujeola, varicela, etc. sunt boli molipsitoare. Dar nu te-ai g├óndit poate niciodat─â c─â ┼či cariile sunt contagioase. Ei bine, chiar a┼ča stau lucrurile! ÔÇ×Cariile sunt 100% molipsitoare, de aceea multe gesturi pe care le facem instincti ar trebui evaluate ┼či unele chiar ├«nl─âturate din obiceiurile noastre frecvente.ÔÇŁ, avertizeaz─â dr. Lorelei Nassar.

Ce provoacă apariţia cariei?

Caria dentar─â este o boal─â infec┼úioas─â caracterizat─â prin dizolvarea progresiv─â a ┼úesuturilor dure ale din┼úilor, ca urmare a produc┼úiei de metaboli┼úi ai acidului coroziv de c─âtre unele bacterii care populeaz─â cavitatea bucal─â. ÔÇ×Ceea ce produce caria dentar─â sunt grupe specific de microbi, parte dintre ei se afl─â natural ├«n gura fiec─âruia dintre noi ├«ntr-un echilibru prestabilit, care ├«ns─â se poate modifica oric├ónd. Iar alt─â parte dintre ace┼čti microbi sunt patogeni periculo┼či ┼či pot trece prin saliv─â de la o persoan─â la alta, ┼či chiar de la un dinte la altul.ÔÇŁ, adaug─â dr. Nassar.

Exist─â un mediu favorabil? Da, se pare c─â exist─â! Pentru ca microorganismele s─â prind─â r─âd─âcini, trebuie s─â g─âseasc─â un mediu favorabil. ├Än special, smal┼úul trebuie s─â fie u┼čor erodat, proces favorizat de aportul de zaharuri care, provoc├ónd aciditate ├«n gur─â, afecteaz─â stratul cel mai superficial al din┼úilor.

De asemenea, este necesar s─â se ia ├«n considerare faptul c─â flora bacterian─â a cavit─â┼úii bucale nu este niciodat─â aceea┼či ├«ntre un individ ┼či altul, fiind puternic influen┼úat─â de obiceiurile alimentare, de nivelul igienei bucale ┼či de factorii ereditari. Caria este cauzat─â de bacterii din diferite specii (cele mai frecvente fiind Streptococcus mutans) care, la fel ca toate celelalte bacterii, pot fi transmise de la o persoan─â la alta. ÔÇ×Este foarte obi┼čnuit ├«n cazul copiilor, deosebit de vulnerabili la atacul acestor microorganisme, ca ace┼čtia s─â ia cariile dentare de la mam─â, de exemplu dac─â folose┼čte aceea┼či lingur─â cu bebelu┼čul pentru a m├ónca sau dac─â mama ├«┼či pune suzeta ├«n gur─â pentru a o <cur─â┼úa>. De aceea, gestul mamei nu este igienic ┼či contamineaz─â guri┼úa curat─â a copilului mic cu microbi patogeni. Pentru c─â, repet, microbii pot fi de dou─â tipuri ÔÇô unii obi┼čnui┼úi, numi┼úi saprofi┼úi, ce se afl─â mai peste tot ├«n cavit─â┼úile corpului nostru ┼či al┼úii periculo┼či patogeni ce se dezvolt─â ├«ntr-o gur─â cu din┼úi caria┼úi sau/┼či pungi parodontale.ÔÇŁ, completeaz─â specialistul.

Cariile se pot transmite chiar ┼či printr-un s─ârut?

Da, contagiunea poate ap─ârea ┼či ├«ntre parteneri, prin s─ârut─âri. De altfel, ├«n mod similar poate fi transmis─â ┼či boala gingiilor cauzat─â de bacterii. ÔÇ×Prin contactul cu buzele ┼či schimbul de saliv─â este firesc ca bacteriile s─â fie transmise de la o persoan─â la alta, dar trebuie s─â apar─â multe condi┼úii pentru ca aceste bacterii s─â fie cu adev─ârat d─âun─âtoare pentru din┼úi. De fapt, ├«n gur─â exist─â multe specii microbiene, dintre care doar unele pot fi periculoase (cum ar fi Streptococcus mutans, amintit deja). Mai mult, flora bacterian─â a cavit─â┼úii bucale nu este aceea┼či pentru toat─â lumea, fiind puternic influen┼úat─â de obiceiurile alimentare, de nivelul igienei orale ┼či de factorii ereditari. Prin urmare, devine pu┼úin probabil ca echilibrul microflorei orale s─â fie compromis printr-un s─ârut. Improbabil ... Dar totu┼či nu este imposibil.ÔÇŁ, puncteaz─â medicul specialist.

Cât de important este pentru pacient să cunoască acest lucru?

ÔÇ×Foarte important! Deoarece primul pas pentru prevenirea cariilor este ca pacientul s─â ├«n┼úeleag─â c─â este o boal─â comportamental─â, c─â dezvoltarea acesteia depinde de obiceiurile alimentare ┼či de igiena persoanei. Prevenirea cariilor depinde doar de fiecare dintre noi, men┼úin├ónd un consum controlat de zah─âr (carbohidra┼úi ├«n general), un periaj bun (cu past─â de din┼úi care con┼úine fluor) ┼či de folosirea a┼úei dentare zilnice.ÔÇŁ, concluzioneaz─â dr. Lorelei Nassar.

Prin urmare, vizitarea regulat─â a medicului dentist este esen┼úial─â. ├Än cadrul consulta┼úiilor po┼úi primi ├«ndrum─âri dietetice, po┼úi afla cum s─â-┼úi ├«mbun─ât─â┼úe┼čti periajul ┼či, atunci c├ónd e cazul, s─â beneficiezi de un diagnostic timpuriu. Pentru c─â da, merit─â repetat: preven┼úia este ├«ntotdeauna cel mai ieftin ┼či mai confortabil tratament, astfel ├«nc├ót s─â ai zilnic o igien─â bucal─â corespunz─âtoare... este cea mai bun─â op┼úiune!