Vaccinul ├«mpotriva varicelei de ultim─â genera┼úie, disponibil ┼či ├«n Rom├ónia

1 vaccin jpg jpeg

Vaccinul ├«mpotriva virusului varicelo zosterian (VZV) - agentul cauzator al varicelei ┼či al herpesului zoster - ┼či este inclus ├«n lista de recomand─âri pentru vaccinuri op┼úionale, conform prevederilor legale.

Vaccinul indicat pentru imunizarea ├«mpotriva varicelei este produs de compania farmaceutic─â MSD ┼či este un vaccin cu virus viu atenuat, derivat din tulpina Oka a VZV. VARIVAX├Ą este indicat pentru imunizarea activ─â a persoanelor cu v├órsta Ôëą 12 luni, dar ┼či a persoanelor susceptibile care au fost expuse la varicel─â, dac─â este utilizat ├«n interval de 3 zile de la expunere (┼či posibil, p├ón─â la 5 zile de la expunere).

Studiile  au ar─âtat c─â o doz─â de vaccin asigur─â o reducere de 51% - 71% a inciden┼úei bolii, ├«n timp ce administrarea a dou─â doze asigur─â o reducere de 85%-98%. Mai mult dec├ót at├ót, reducerea ratelor de spitalizare legate de varicel─â, dup─â introducerea vaccinului ├«mpotriva varicelei ├«n cadrul programelor de vaccinare a fost de 23%ÔÇô93%, pe o perioad─â de 4-14 ani.

Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii (OMS) recomand─â o acoperire de 80% a ratei de vaccinare ├«mpotriva varicelei, printre motive fiind acela c─â, pe termen lung, o acoperire vaccinal─â mai mic─â poate transmite infec┼úia cu varicel─â ┼či ├«n r├óndul persoanelor ├«n v├órst─â, ceea ce poate avea ca rezultat cre┼čterea morbidit─â┼úii ┼či a mortalit─â┼úii.

VARIVAX├Ą se administreaz─â printr-o injec┼úie intramuscular─â (i.m.) sau subcutanat─â. Locurile preferate de injectare sunt ├«n zona antero-lateral─â a coapsei la copiii cu v├órste mai mici ┼či ├«n zona mu┼čchiului deltoid la copiii cu v├órste mai mari, adolescen┼úi ┼či adul┼úi. VARIVAX├Ą nu trebuie injectat intravascular.

Doze recomandate de administrare:

Copiilor cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 12 luni ┼či 12 ani le este recomandat s─â primeasc─â o doz─â de 0,5 ml administrat─â subcutanat. Dac─â se administreaz─â o a doua doz─â, trebuie s─â existe un interval minim de 1 lun─â ├«ntre doze. Adolescen┼úii ┼či adul┼úii Ôëą 13 ani ar trebui s─â primeasc─â o doz─â de 0,5 ml administrat─â subcutanat ┼či o a doua doz─â de 0,5 ml la o distan┼ú─â de 4ÔÇô8 s─âpt─âm├óni.

Vaccinul VARIVAX├Ą poate fi achizi┼úionat din farmacie.

├Än studiile clinice, VARIVAX├Ą  a fost administrat la > 17.000 de copii, adolescen┼úi ┼či adul┼úi s─ân─âto┼či, nefiind ├«nregistrate reac┼úii adverse severe. Singurele reac┼úii adverse au fost durerea ┼či ro┼čea┼úa la locul injec┼úiei, dar ┼či erup┼úii asem─ân─âtoare varicelei.