Vaccinul împotriva varicelei de ultimă generaţie, disponibil şi în România
Vaccinul împotriva virusului varicelo zosterian (VZV) - agentul cauzator al varicelei şi al herpesului zoster - şi este inclus în lista de recomandări pentru vaccinuri opţionale, conform prevederilor legale.
Vaccinul indicat pentru imunizarea împotriva varicelei este produs de compania farmaceutică MSD şi este un vaccin cu virus viu atenuat, derivat din tulpina Oka a VZV. VARIVAXä este indicat pentru imunizarea activă a persoanelor cu vârsta ≥ 12 luni, dar şi a persoanelor susceptibile care au fost expuse la varicelă, dacă este utilizat în interval de 3 zile de la expunere (şi posibil, până la 5 zile de la expunere).
Studiile au arătat că o doză de vaccin asigură o reducere de 51% - 71% a incidenţei bolii, în timp ce administrarea a două doze asigură o reducere de 85%-98%. Mai mult decât atât, reducerea ratelor de spitalizare legate de varicelă, după introducerea vaccinului împotriva varicelei în cadrul programelor de vaccinare a fost de 23%–93%, pe o perioadă de 4-14 ani.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă o acoperire de 80% a ratei de vaccinare împotriva varicelei, printre motive fiind acela că, pe termen lung, o acoperire vaccinală mai mică poate transmite infecţia cu varicelă şi în rândul persoanelor în vârstă, ceea ce poate avea ca rezultat creşterea morbidităţii şi a mortalităţii.
VARIVAXä se administrează printr-o injecţie intramusculară (i.m.) sau subcutanată. Locurile preferate de injectare sunt în zona antero-laterală a coapsei la copiii cu vârste mai mici şi în zona muşchiului deltoid la copiii cu vârste mai mari, adolescenţi şi adulţi. VARIVAXä nu trebuie injectat intravascular.
Doze recomandate de administrare:
Copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 luni şi 12 ani le este recomandat să primească o doză de 0,5 ml administrată subcutanat. Dacă se administrează o a doua doză, trebuie să existe un interval minim de 1 lună între doze. Adolescenţii şi adulţii ≥ 13 ani ar trebui să primească o doză de 0,5 ml administrată subcutanat şi o a doua doză de 0,5 ml la o distanţă de 4–8 săptămâni.
Vaccinul VARIVAXä poate fi achiziţionat din farmacie.
În studiile clinice, VARIVAXä a fost administrat la > 17.000 de copii, adolescenţi şi adulţi sănătoşi, nefiind înregistrate reacţii adverse severe. Singurele reacţii adverse au fost durerea şi roşeaţa la locul injecţiei, dar şi erupţii asemănătoare varicelei.