Când trecem la ora de vară în 2024. Ceasurile se dau înainte cu o oră

image

Schimbarea orei poate afecta unele persoane, care au nevoie de o perioadă mai mare de acomodare.

În 2024, România trece la ora de vară în noaptea de 30 martie spre duminică 31 martie. Cu această ocazie, ceasurile se dau cu o oră înainte, iar ora 3:00 devine 4:00. Ultima zi de duminică din martie va avea doar 23 de ore, fiind cea mai scurtă zi din an.

Schimbarea orei are loc după câteva zile de la echinocţiul de primăvară 2024, marcat pe 20 martie, care reprezintă începutul primăverii astronomice. Din acest moment, ziua începe să să mărească, iar noaptea să scadă.

Sistemul orei de vară a fost introdus pentru creşterea timpului în care putem beneficia de lumina naturală a Soarelui. Acest lucru este benefic mai ales pentru cei care lucrează în agricultură, mărindu-se numărul de ore pentru desfăşurarea activităţilor.

De ce avem ore de vară şi de iarnă

În 1874, Benjamin Franklin sugera că s-ar face economii la lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă. În Primul Război Mondial, trecerea la ora de vară a fost văzută ca o necesitate. În 1916, Germania şi Austro-Ungaria au introdus ora de vară, pentru a economisi rezervele de cărbune în contextul războiului.

România a introdus prima dată ora de vară în 1917, iar despre acest lucru scris şi Regina Maria în jurnalul său: „De azi se schimbă ora – se dă înainte, ora șapte e deja ora opt și așa mai departe. A trebuit să o facem pentru că rușii așa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început va pricinui totuși încurcături, fără îndoială.”

Cum ne poate fi afectact corpul

Schimbarea orei ne poate produce unele schimbări în organism. Somnul cu o oră mai puţin poate perturba ceasul biologic şi pot să apară dereglări hormonale, oboseala, reducerea vigilenţei, debusolarea şi anxietatea.

 Pentru a te obişnui cu trecerea la ora de vară, este bine să eviţi consumul de alimente sau băuturi stimulante (cafea, ciocolată) în a doua parte a zilei. Seara, practică activităţi relaxante, plimbă-te, evită stresul şi certurile.  

Vezi şi: Nu dormi bine? De vină ar putea fi aceste boli!