Când trecem la ora de iarnă în 2022. Cum poate fi afectat organismul

Fie că suntem meteosensibili sau nu, trecerea la ora de iarnă ne poate influenţa starea, într-o măsură mai mică sau mai mare.

image

În acest an, 2022, trecerea la ora de iarnă are loc între 29 și 30 octombrie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, moment în care ceasurile se vor da cu o oră înapoi, astfel ora 04:00 va deveni ora 03:00.

În principal, dormim cu o oră în plus (ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore), ceea ce poate fi un avantaj. Totuşi, organismul poate fi afectat de scăderea temperaturilor şi de faptul că nu mai primeşte atât de multă lumină naturală. Aceste aspecte se pot răsfrânge asupra dispoziţiei şi stării noastre generale. Pot să apară simptome precum: oboseală, irascibilitate, anxietate, tulburări de somn, nivel crescut de stres, lipsă de energie, disconfort general, dureri de cap şi chiar hormonale. Schimbarea orei poate accentua problemele celor care suferă de depresie şi boli cardiace. Toate aceste modificări în ritmul nostru biologic necesită o perioadă de adaptare.

Vezi şi: Ai mai mereu mâinile reci? Iată care pot fi motivele!

Ce recomandă specialiştii

Pentru a preveni sau combate aceste stări, nutriţioniştii recomandă odihnă şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume, cu un aport ridicat de elemente nutritive.

”Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap” explica la Digi24 Mihaela Săhlean, psiholog.

„Trecerea la ora de iarnă şi schimbarea orei de trezire reprezintă factori de stres pentru organismul nostru. Deşi este un proces care în situaţii normale necesită o perioadă relativ scurtă de acomodare, de maximum o săptămână, este important ca această adaptare să fie sprijinită printr-un program de odihnă corespunzător, o alimentaţie echilibrată şi o activitate fizică susţinută, pentru a ne ajuta să reintrăm în formă într-un timp cât mai scurt“, spune dr. Corina Zugravu.