Când începe Postul Crăciunului în 2023 şi care sunt zilele cu dezlegare la peşte

image

Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Mântuitorului sau, cum mai este cunoscut de credincioşi, are durata de 40 de zile.

Este o perioadă în care credincioşii postesc de la carne, brânză şi ouă, iar lunea, miercurea şi vinerea se consumă mâncare fără ulei şi fără vin.

În 2023, Postul Crăciunului începe pe data de 14 noiembrie și se încheie pe data de 24 decembrie.

Când este Lăsatul Secului în 2023

Pentru Postul Crăciunului, lăsatului secului, are loc în seara de 14 noiembrie. Dacă această dată cade într-o zi de miercuri sau vineri, se lasă sec cu o zi înainte.  

Care sunt zilele cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2023

Postul Crăciunului mai este numit și Post al bucuriei, așadar sunt multe zile cu dezlegare la pește.

În anul 2023, zilele cu dezlegare la peşte în Postului Crăciunului, sunt următoarele:

Marți, 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

25 noiembrie;

26 noiembrie;

30 noiembrie – Sfântul Andrei;

3 decembrie ;

4 decembrie;

5 decembrie;

6 decembrie – Sfântul Nicolae;

Joi, 7 decembrie;

9 decembrie;

10 decembrie;

12 decembrie;

16 decembrie;

17 decembrie;

18 decembrie;

 Rugăciunea care se citeşte în Postul Crăciunului

În perioada postului este bine să fiţi mai buni, să faceţi fapte bune, să vă rugaţi. O anumită rugăciune, rostită acum, se spune că este aducătoare de linişte, bucurie şi împliniri, scrie crestinortodox.ro.

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului; că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.