5 Sfaturi pentru o postura corecta la PC

image

Orele neîntrerupte la PC pot să provoace dureri de spate și chiar afecțiuni mai grave la coloana pe termen lung. Dacă lucrezi la birou sau ești pasionat de gaming, cu siguranță petreci din ce în ce mai mult timp la calculator. 

Dacă te întrebi ce poți face pentru a avea o postură corectă astfel încât să eviți durerile de spate și alte complicații, ai ajuns unde trebuie. Mai jos ai o serie de sfaturi simple, dar cu impact major asupra sănătății coloanei tale. 

Alege scaunul și biroul care să îți permit o postură corectă

image

Spatele ar trebui să găsească sprijinul potrivit în spătarul scaunului, iar biroul ar trebui să aibă înălțimea potrivită astfel încât să îți ofere posibilitatea de privi PC fără să te apleci. Din acest motiv este foarte important sa ai scaune cu forma ergonomica, astfel incat coloana să fie bine susținută și un birou care să facă echipă bună cu acesta. Indiferent că ești sau nu pasionat de jocuri pe calculator, îți recomandăm să iei în calcul birouri si scaune de gaming pentru spațiul tău de lucru. Acestea au fost concepute pentru persoane care petrec mult timp la calculator si au caracteristici importante care ajuta la protejarea coloanei. Scaunele de lucru trebuie să fie reglabile în funcție de înălțime pentru a permite persoanelor de diferite înălțimi să lucreze confortabil la un birou, precum și să obțină o postură corectă în fața computerului. Înălțimea ideală îți va permite să menții un unghi drept între scaun și spătar și între picioare și podea.

Menține coloana dreaptă

După ce ai ales biroul și scaunul potrivit este următorul pas pentru a corecta postura atunci când utilizezi un computer. Adesea avem tendința să ne cocoșăm și să ne aplecăm aproape până la punctul de a intra prin ecran. În schimb, menținerea spatelui drept este o necesitate pentru a nu îți încorda coloana vertebrală. La început nu va veni natural, în cazul în care ești obișnuit cu o postură incorectă, însă, treptat, dacă te străduiești, vei vedea ca îți va fi mult mai ușor. Ca să îți fie mai lesne, poți achiziționa anumite corsete care au fost concepute special pentru astfel de situații. Cu ajutorul lor nu vei putea ține spatele decât drept. 

Nu arcui gâtul

A sta drept nu înseamnă a crea tensiune în corp, evită să-ți întinzi gâtul sau să-l bagi în umeri. Ține-ți capul sus, umerii relaxați și ochii în linie cu ecranul computerului și umerii „deschiși”. Dacă poziția monitorului este prea joasă și acest lucru nu îți permite să fii confortabil, profită de cărțile pe care le ai acasă pentru a îl urca la nivelul necesar. Asta, desigur, dacă nu ai scaunul reglabil menționat la punctul unu, în caz contrar tot ce trebuie să faci este să îl poziționezi pe acesta astfel încât să nu mai simți niciun disconfort. Acesta este un pas foarte important, deoarece o combinație de tensiune pe gât și maxilar  poate crește și riscul de dureri de cap și cifoză.

Ține-ți picioarele pe podea

image

Cea mai bună poziție de menținut atunci când ești la PC este cu picioarele așezate pe pământ, în timp ce acestea formează un unghi de 90 de grade. Dacă distanța de la sol nu o permite, este mai bine să folosești un suport pentru picioare. Din nou ne întoarcem la importanța alegerii biroului și a scaunului potrivit. În plus, este bine sa încerci să nu încrucișezi picioarele sau măcar sa alternezi piciorul încrucișat pentru a nu compromite buna circulație venoasă.

Nu uita de încheieturi

Am luat în calcul spatele, gâtul, umerii și picioare, dar tot lipsește ceva. Pentru a nu crea tensiune în articulații, cu umerii relaxați, coatele trebuie să formeze un unghi de 90-100 de grade și să fie aliniate cu încheieturile. Așa că acordați atenție și în acea zona, atunci când utilizați computerul. Totodată, folosirea mouse-ului pentru o perioadă lungă de timp poate duce la degete înțepenite, de aceea ar fi recomandat să îți întinzi mâinile din când în când.

Sursa foto: Karolina Grabowska, www.itgalaxy.ro, Karolina Grabowska