Acizii graşi Omega-3, renumiţi pentru efectele lor benefice asupra sistemului cardiovascular, joacă un rol important şi în reglarea greutăţii corporale şi a metabolismului, potrivit unui studiu publicat în revista ştiinţifică Nature.

În urma cercetării, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că mutaţia genei GPR120 creşte cu 60% riscul de apariţia a obezităţii la oameni.

De asemenea, studiul evidenţiază rolul pe care îl au acizii graşi Omega-3 în reglarea metabolismului şi, implicit, a greutăţii corporale.

Gena GPR120 produce în mod obişnuit receptorul celular pentru acizii graşi nesaturaţi precum Omega-3, care se găseşte mai ales în carnea de peşte şi în fructele uscate.

Pe de altă parte, mutaţia genei GPR120 dezactivează total receptorul pe care îl posedă celulele din anumite organe precum ficatul şi intestinul şi măreşte cu 60% riscul de apariţie a obezităţii.

În mod normal, activat de prezenţa grăsimilor, receptorul dependent de gena GPR120 stimulează producţia de insulină şi secreţia hormonilor de saţietate care suprimă apetitul.

Printre aceşti hormoni se numără GLP1, folosit ca medicament în tratamentul contra diabetului.