5 plante care ţin glicemia sub control

1 2 jpg jpeg

Urzicile

O cură cu suc de urzici ajută la reglarea glicemiei. Urzica are efect hipoglicemiant, de aceea poate fi utilizată ca tratament adjuvant în diabet. Sucul se obţine din frunze proaspete, zdrobite şi stoarse sau trecute prin maşina de tocat. Pe o perioadă de 30 de zile, se recomandă să se ia câte 2-3 linguriţe de suc proaspăt, în fiecare dimineaţă.

Se poate încerca şi tinctura de urzică. Este nevoie de 1 linguriţă de tinctură diluată în jumătate de pahar cu apă şi băută pe stomacul gol. În amestec cu salvie şi frunze de afin, în cantităţi egale, urzicile au efecte benedice în diabet. Se face un decoct dintr-o linguriţă de urzică şi 250 ml de apă. Se lasă la fiert 20 de minute şi se prepară 2-3 căni de decoct pe zi.

Cicoarea

Din rădăcini de cicoare se poate face o infuzie utilă în tratamentul naturist al diabetului. Se toarnă 250 ml de apă fiartă peste o lingură de cicoare şi se lasă la infuzat. Şi decoctul de cicoare băut pe parcursul unei zile este indicat. Se prepară din 3 căni de apă şi 2-3 linguri de plantă. Are efectul de a transforma glucoza în glicogen, glucid sintetizat în ficat şi transformat în energie.

Frunzele de afin

Unele dintre cele mai eficiente remedii în hiperglicemie este afinul. Frunzele acestuia, uscate şi mărunţite în prealabil, este indicat să fie folosite sub formă de infuzie. Este nevoie de 1 lingură de frunze peste care se adaugă 250 ml de apă fiartă. Se lasă la infuzat 15 minute, se strecoară şi bea călduţ, neîndulcit. Sunt necesare 2 căni pe zi. Frunzele recoltate înaintea coacerii fructelor au în compoziţie mirtilină, un compus care are efectul de a reduce glicemia.

Tecile de fasole

Dacă suferi de diabet, îţi îmbunătăţeşti starea de sănătate cu ajutorul tecilor de fasole. Sunt necesare 2-3 căni de decoct pe zi. La 1 lingură de teci se pune 1 cană cu apă. Se fierb împreună 20 de minute. Pentru un efect sporit, se lasă la macerat 4 linguri de teci într-un litru de apă pe parcursul unei nopţi. Dimineaţa, se fierbe până scade la jumătate şi se bea decoctul de-a lungul zilei.

Frunzele de nuc

Un alt ajutor pentru cei care suferă de diabet este tinctura de nuc. Pentru prepararea acesteia în casă, se umple cu frunze mărunţite 1 sticlă de 1 litru şi se completează cu alcool alimentar. Se lasă totul la macerat 2 săptămâni. Se iau câte 4 picături de 3 ori pe zi, în amestec cu puţină apă. Ceaiul din fruze de nuc este şi el un bun remediu. Se folosesc 1 linguriţă de frunze de nuc şi 250 ml de apă şi se beau câte 2 căni pe zi.

Bine de ştiut

Frunzele şi seminţele de schinduf sunt indicate diabeticilor, datorită efectelor hipoglicemice, dar şi antiinflamatoare şi laxative.

Sfatul specialistului

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, competenţă apifitoterapie, Centrul de terapii naturiste Medica RD, Bucureşti

Frunzele de dud, ginsengul, schinduful, frunzele de salvie, de urzică, de nuc, de anghinare şi de cicoare, tecile de fasole – toate aceste plante cu acţiune de echilibrare a valorilor glicemiei pot fi utilizate sub formă de ceai (2-3 căni/zi), tincturi, capsule, în doze strict individualizate; ele sunt în general administrate persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, alături de medicaţia hipoglicemiantă orală. Aceste tratamente trebuie recomandate şi supravegheate strict de medicul diabetolog în colaborare cu fitoterapeutul, pentru a evita variaţiile bruşte ale glicemiei sangvine.