Hemoroizi, una dintre afecţiunile despre care nu prea se vorbeşte, este o problemă medicală de care suferă peste 65% din populaţia globului cu vârsta de peste 50 de ani. Descoperă în rândurile de mai jos care dintre miturile despre boala hemoroidală sunt adevărate şi care nu!

Prea ruşinaţi ca să discute cu un specialist un subiect atât de delicat, multe persoana ajung să urmeze tratamentul nepotrivit pentru hemoroizi sau ajung la medic prea târziu, când stadiul bolii este avansat. Doctorii Dan Andronesi şi Dorel Firescu, coordonatorii clinicii OK Medical, ne spun care dintre miturile legate de hemoroizi sunt adevărate şi care nu.

Există multe tratamente naturiste care mă pot scăpa de hemoroizi -- Fals

Creme, ceaiuri, pastile - majoritatea pacienţilor cu hemoroizi le-au încercat înainte să ajungă la medic. Acestea nu dau însă rezultate, ba chiar agravează problema, atrage atenţia medicul Dorel Firescu.

„Toate remediile naturiste recomandate pe internet, dar şi pseudoconsulturile făcute în farmacii sau în cabinetele unor medici care nu au pregătire în proctologie nu fac altceva decât să înrăutăţească starea celor care suferă de hemoroizi. Niciun tratament administrat local – deci creme - şi niciun tratament înghiţit – pastile sau ceaiuri – nu pot vindeca această afecţiune. Boala îşi vede mai departe de evoluţie, apar complicaţii şi, deseori, recidive chiar după ce intervenim profesionist”, explică medicul Firescu.

Hemoroizii sunt o problemă de la vârsta a treia încolo -- Fals

Medicii depistează boala hemoroidală la tot mai mulţi tineri. Printre cauzele frecvente ale apariţiei hemoroizilor se numără alimentaţia săracă în fibre, constipaţia, greutatea excesivă, lipsa de mişcare, fumatul şi consumul excesiv de alcool.

Statul îndelungat în şezut duce la apariţia hemoroizilor -- Adevărat

Statul în şezut ore întregi poate creşte riscul de formare a hemoroizilor. „Statul prelungit pe scaun creşte presiunea venoasă în plexul venos hemoroidal, fapt ce duce la apariţia acestei afecţiuni”, explică medicul Dan Andronesi. Sedentarismul apare pe lista principalelor cauze ale hemoroizilor şi trebuie să luptăm cu el zi de zi.

Femeile sunt mai afectate de această boală decât bărbaţi -- Adevărat

Femeile pot suferi mai des de hemoroizi pentru că sarcina favorizează apariţia acestora. Schimbările hormonale din cele nouă luni, precum şi travaliul sunt factori care pot duce la acest diagnostic.