4 lucruri de evitat pentru a menţine sănătatea rinichilor

1 2 jpg jpeg

Simptome care pot indica probleme cu rinichii

Pentru ca întreg organismul să funcţioneze corespunzător, rinichii trebuie să fie într-o stare bună de sănătate. Cele mai frecvente semna care indică faptul că nu funcţionează aşa cum ar trebui sunt: schimbarea culorii urinei, stările de vomă, anemia, oboseala acută, respiraţia urât-mirositoare sau dificultaţile respiratorii.

Nu te hidratezi suficient

Dacă bei prea puţină apă, rinichii vor fi afectaţi în mod direct, deoarece sângele devine mai concentrat şi ajunge mai greu înspre rinichi. Aceştia nu mai pot elimina toxinele, consecinţa fiind acumulare de toxine în organism. Pentru a preveni această situaţie, trebuie să consumi în jur de 10-12 pahare de apă zilnic.

Consumi alimente sărate

Consumul în exces de sare poate cauza probleme întregului organism. Rinichii sunt responsabili de metabolizarea cantităţii de sodiu regăsită în mâncare într-un procent de 95%, aşadar, o cantitate prea mare va îngreuna eliminarea excesului de sare. În urma acestui fapt, consecinţele vor fi reducerea funcţiei rinichilor şi retenţia de apă în organism – direct răspunzătoare pentru creşterea presiunii arteriale. Cantitatea zilnică de sare la care ar trebui să te limitezi este de 5 grame.

Dormi prea puţin

Un adult are nevoie de cel puţin 6-8 ore de somn în fiecare noapte, dar dacă obişnuieşti să dormi mai puţin de 6 ore, vei vedea imediat efectele, care, din păcate, pot fi pe termen lung. În timpul somnului, ţesuturile se regenerează şi când nu te odihneşti suficient, acest proces este împiedicat. Studiile au arătat că lipsa odihnei se află în strânsă legătură cu hipertensiunea şi cu ateroscleroza.

Bei multă cafea

Cafeina consumată în cantităţi mari poate avea efect dăunător asupra sănătăţii deoarece ridică tensiunea şi suprasolicită rinichii. Pe termen lung, consecinţele pot fi grave. Un studiu internaţional referitor la sănătatea rinichilor a demonstrat conexiunea dintre excesul de cafeină şi pietrele la rinichi din cauza eliminării calciului din urină într-o cantitate mai mare. Poţi bea în continuare cafea, având grijă să nu depăşeşti consumul a 2 ceşcuţe pe zi.