Vitamina C, necesară şi pentru frumuseţe
Dintre toate elementele nutritive, preţioase pentru sănătate, vitamina C poate lua oricând premiul cel mare, datorită proprietăţilor terapeutice pentru corp. Însă beneficiile vitaminei nu se referă doar la sănătatea interioară, ci şi la aspectul exterior, adică la frumuseţea pielii.
Produsele de îngrijire care au în conţinut vitamina C conferă pielii o parte din puterea antioxidanţilor. Vitamina C este un antioxidant redutabil, unul dintre cele mai puternice, cu rol semnificativ în fortificarea sistemului imunitar, în prevenirea îmbătrânirii celulare şi în combaterea stresului oxidativ. Iar o cremă cu vitamina C poate îmbunătăţi aspectul pielii, pentru că stimulează intensificarea producţiei de colagen şi redă strălucirea tenului.
Dacă nu ai încă în trusa de îngrijire cel puţin un produs care conţine vitamina C (acid ascorbic), este timpul să iei în considerare efectele pozitive ale acestei vitamine, care nu degeaba este supranumită „elixirul tinereţii‟.
Atenuează liniile fine şi ridurile
Când vine vorba despre linii fine, riduri şi alte semne ale îmbătrânirii pielii, vitamina C reprezintă un instrument la îndemână, care nu ar trebui să-ţi lipsească. Cercetările arată că acest nutriment protejează pielea, o regenerează şi neutralizează radicalii liberi.
Reduce roşeaţa
Pielea pătată, sensibilă şi cu roşeaţă poate avea mai multe cauze, de la expunerea la razele ultraviolete, la furtunile hormonale sau diverse afecţiuni. Vestea bună este că vitamina C a dovedit că este un aliat de încredere în combaterea roşeţii, deoarece ajută la remedierea capilarelor deteriorate, responsabile pentru această decolorare a pielii, şi la întărirea lor.
Îmbunătăţeşte elasticitatea
S-a demonstrat că vitamina C topică încurajează producţia de colagen, o proteină naturală din corpul nostru, care ajută pielea să aibă un aspect întins şi ferm. Deoarece organismul produce în mod natural din ce în ce mai puţin colagen, pe măsură ce îmbătrâneşte, utilizarea unui ingredient precum vitamina C poate ajuta la încetinirea maturizării pielii.
Atenuează inflamaţia
Dacă pielea este roşie, iritată şi prezintă semne de erupţie cutanată, există riscul ca în „spatele‟ ei să fie un răspuns imun la o infecţie sau o reacţie alergică.
Studiile au scos în evidenţă că vitamina C topică este eficientă în ameliorarea semnelor asociate cu afecţiuni inflamatoare ale pielii, cum ar fi dermatita, acneea şi psoriazisul.
Repară daunele provocate de soare
Expunerea prelungită la soare nu face bine pielii. Există riscul ca aceasta să se descuameze, să se păteze şi să se usuce, devenind vulnerabilă în faţa ridurilor şi a petelor pigmentare, numite şi „pete de bătrâneţe‟. Pentru a ameliora aspectul tenului, aplică zilnic, câteva săptămâni, o cremă cu vitamina C, şi liniile fine vor dispărea, iar pielea va avea un tonus mai bun şi o strălucire naturală de invidiat.
Bine de ştiut! Produsele pentru îngrijirea pielii, care au în componenţă vitamina C, nu sunt o alternativă la cremele cu factor de protecţie solară. Însă reţine că acestea te pot ajuta când ai suferit o arsură solară. Nutrimentul acesta inteligent ajută la regenerarea celulară, ceea ce înseamnă că pielea arsă de soare se vindecă mai repede şi întinereşte.
Accelerează vindecarea
Vitamina C s-a dovedit benefică şi în caz de răni. Studiile în domeniu sugerează că acest efect pozitiv se datorează capacităţii vitaminei C de a stimula şi de a creşte numărul de fibroblaste din piele – celulele ţesutului conjunctiv, care sunt cheia procesului de vindecare.