Virusul Covid-19 se transmite prin înţepăturile ţânţarilor? Iată cele mai noi mituri demontate de OMS

1 tantari coronavirus jpg jpeg

Cum noul coronavirus se răspândeşte rapid în toate colţurile lumii, reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) fac eforturi să demonteze miturile care apar cu aceeaşi viteză de răspândire.

Din dorinţa de a oferi în timp real informaţii corecte cu privire la siguranţa şi sănătatea populaţiei, OMS punctează că încă nu există un tratament specific pentru a combate virusul Covid-19, care a infectat mai mult de 200.000 de persoane în toată lumea.

De aceea, oficialii sfătuiesc persoanele de toate vârstele să se spele mai des pe mâini cu apă şi săpun sau să folosească dezinfectant pe bază de alcool. Vârstnicilor li se recomandă să stea izolaţi, mai ales dacă au comorbidităţi, pentru a preveni infecţia cu virusul Coronavirus şi complicaţiile care pot apărea în urma îmbolnăvirii.

Iată care sunt cele mai noi mituri demontate de reprezentanţii sănătăţii, potrivit independent.co.uk.

Virusul se poate transmite prin înţepăturile ţânţarilor?

Nu sunt informaţii sau dovezi care să sugereze că noul coronavirus poate fi transmis de ţânţari sau de alte insecte. Covid-19 este un virus care se răspândeşte pe cale respiratorie, în principal prin picăturile eliminate de o persoană infectată prin tuse, strănut.

Uscătoarele de mâini şi lămpile cu ultraviolete pot distruge virusul?

Uscătoarele de mâini nu sunt eficiente în combaterea virusului Covid-19 şi nu te protejează. Trebuie să te speli pe mâini cu apă şi săpun, apoi să te ştergi pe prosoape, de preferat de hârtie, sau poţi folosi uscătoare cu aer cald. Lămpile cu ultraviolete nu ar trebui folosite pentru sterilizarea mâinilor or a altor zone ale pielii, pentru că pot cauza iritaţii.

Dacă pulverizăm pe noi soluţii cu alcool sau clor distrugem virusul?

Acest gest nu va elimina virusul, dacă acesta a intrat deja în sistem. Mai mult, să pulverizezi alcool sau clor pe tine este periculos pentru că hainele se pot aprinde, iar pielea, mucoasele pot suferi din pricina arsurilor.

Pe de altă parte, nu există dovezi care arată că dacă îţi cureţi nasul cu apă salină te protejezi de coronavirus.

Vaccinul antipneumococic te protejează de virusul Covid-19?

Vaccinurile împotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic nu oferă protecţie împotriva Covid-19. Virusul este atât de nou şi diferit încât are nevoie de propriul său vaccin. În prezent, cercetătorii analizează, fac experimente şi încearcă să găsească rapid remediul pentru Covid-19.

Antibioticele te pot vindeca de virusul Coronavirus?

Antibioticele nu au efect împotriva virusurilor, acestea pot combate doar bacteriile, prin urmare medicamentele cu efect antibiotic nu ar trebui utilizate în prevenirea sau vindecarea de Covid-19. Cu toate acestea, unui pacient internat în spital i se pot administra antibiotice, dacă are suferă şi de infecţie bacteriană.