VIDEO: Aşa păstrezi corect medicamentele!

1 2 jpg jpeg

Păstrează-le în ambalajul original Pentru a te asigura că nu încurci medicamentele, păstrează-le în ambalajul original. În acest mod, nu vei confunda pastilele pentru adulţi cu pastile pentru copii. În plus, acest ambalaj este confecţionat dintr-un material care asigură condiţii optime de conservare pentru medicament.

De exemplu, loţiunile care trebuie ferite de lumină vin în sticluţe închise la culoare. Iar comprimatele efervescente sunt ambalate în tuburi prevăzute cu un dop special, care absoarbe umiditatea.

Pentru a vedea la ce temperatură trebuie păstrat medicamentul, citeşte prospectul. Unele medicamente se pot păstra la temperatura camerei. Atenţie însă! Sfatul nu se referă la camera de baie, unde aerul este mai cald şi mai umed decât în restul casei. De asemenea, ai grijă să nu fie aşezate în bătaia soarelui.

În ce priveşte insulina, serurile şi antibioticele injectabile, acestea se păstrează la frigider (dar nu în congelator!). Se recomandă ca şi siropurile de tuse să fie păstrate la frigider după deschidere. Oricum, medicamentele păstrate „la rece” nu vor avea o perioada de valabilitate mai lungă din acest motiv.

Verifică întotdeauna termenul de valabilitate trecut pe ambalaj. Nu folosi medicamentele după perioada de expirare a valabilităţii, pentru că pot produce reacţii toxice. Nu lăsa fără capac unguentele şi cremele, pentru că în contact cu aerul se deteriorează. Astfel, este posibil să simţi un miros ciudat, de rânced, chiar şi înainte de încheierea perioadei de valabilitate. În acest caz, mai bine le arunci.

Unele produse au menţionate pe ambalaj două termene de valabilitate: unul pentru situaţiile în care nu desigilezi produsul, iar altul care începe din momentul în care medicamentul ia contact cu aerul. Este valabil indiferent de forma de administrare a medicamentului: unguente, creme, loţiuni sau picături. De exemplu, vei observa pe ambalajul unor picături de ochi că se pot utiliza cel mult 15 zile după prima aplicare, după care flaconul se aruncă. Ţine cont de aceste informaţii, dacă nu vrei să rişti o inflamaţie.