Tot ce trebuie să ştii despre spotting
Aparatul genital feminin este mai sensibil şi necesită o îngrijire delicată, deoarce sănătatea acestuia poate fi afectată de divese dezechilibre hormonale, medicamente, dietă, stres sau diverse patologii.
Sângerările care apar în afara menstruaţiei se numesc sângerări uterine disfuncţionale, care pot apărea la fetele tinere până în momentul în care se reglează perioada menstruală sau, în mod fiziologic, la femeile care se aproprie de menopauză.
Trebuie să ţii cont de faptul că aceste sângerări intemenstruale pot fi cauzate de o afecţiune genitală, care a trebui să te trimită la medicul ginecolog.
Sângerarea de implantare a sarcinii sau sarcina extrauterină
În sarcina ectopică, embrionul se dezvoltă în sacul său embrionar în afara uterului. Cel mai adesea sarcina extrauterină este localizată la nivelul trompelor uterine, care se pot rupe şi declanşa hemoragii. Şi în momentul în care embrionul se implementează în uter este posibil să apară mici sângerări de scurtă durată.
Endometrioza
Această boală afectează serios viaţa femeii, deoarece este reprezentată de prezenţa unui ţesut identic cu cel al mucoasei uterine, localizat în afara uterului. Acest ţesut se comportă la fel ca acela uterin. La mesajele hormonale, sângerează ca la menstruaţie, astfel că pot să apară scurgeri intermenstruale.
Citeşte şi: Endometrioza: cauze, metode de depistare şi tratament
Consumul de anticoncepţionale
În cazul în care iei anticoncepţionale şi sunt nepotrivite pentru tine sau le stopezi brusc se poate ajunge la apariţia unor sângerări intermenstruale.
Cancerul uterin
Acesta se dezvoltă de obicei în interiorul uterului. Poate perturba ciclul menstrual şi provoca sângerări, dureri anormale.
Citeşte şi: La fiecare 5 ore, o româncă moare de cancer uterin
Infecţiile vaginale
Fie că este vorba despre uscarea mucoasei vaginale care se fisurează şi sângerează, fie despre afectarea ţesutului genital, se pot produce sângerări care ar trebui să te convingă să mergi la medic cât mai curând.