Cum se schimbă viaţa sexuală la menopauză

1 2 jpg jpeg

Trecerea anilor produce modificări atât la femei cât şi la bărbaţi, uneori acest proces ireversibil afectează abilitatea de a te bucura şi de a avea o viaţă sexuală frumoasă. Femeile încep să aprecieze mai mult sexul odată cu înaintarea în vârstă, asta şi datorită faptului că anii aduc şi probleme de sănătate. După ce trece perioada agitată de la menopauză sau după o histerectomie, femeile nu se mai tem de o sarcina nedorită şi se pot bucura liber de o partidă de amor. Mai mult, odată cu vârsta, vaginul se scurtează şi se îngustează, pereţii uterului devin mai subţiri şi mai rigizi. Aceste modificări nu privează femeia de activitatea sexuală, chiar dacă vor avea parte de o lubrifiere mai scăzută. La bărbaţi, pe măsură ce anii trec, impotenţa devine tot mai frecventă. Abilitatea de a avea şi de a menţine erecţia suficient în timpul contactului sexual scade. Studiile arată că, în jurul vârstei de 65 de ani, 15 până la 25% dintre bărbaţi au această problemă la 1 din 4 acte sexuale.

Indiferent de sex, bolile, diferite tulburări sau medicamentele luate pentru tratarea afecţiunilor, pot afecta abilitatea de a avea şi a întreţine un contactul sexual.

Ce boli influenţează viaţa sexuală

Artrita - durerea articulară provocată de acestă afecţiune poate produce un discomfort în timpul unui contact sexual. Efectuarea de exerciţii fizice regulate, odihna, băile cu apă caldă, schimbarea poziţiei sau sincronizarea activităţii sexuale pot fi extrem de utile.

Diabetul – nu împiedică desfăşurarea unei bune activităţi sexuale, dar este una dintre afecţiunile care pot cauza impotenţă.

Incontinenţa urinară - pierderea controlului vezicii urinare (scăpări de urină) este mai frecventă la femei.

Bolile cardiace – îngroşarea şi rigidizarea arterelor, cunoscută şi sub denumirea de ateroscleroză, poate afecta sistemul circulator. Acest fapt este responsabil de tulburările erecţiei la bărbaţi, deoarece cresc tensiunea arterială (hipertensiune).

Accidentul vascular cerebral (AVC) - abilitatea de a face sex este rareori afectată de un AVC, dar sunt posibile eventuale probleme de erecţie.

Prostatita - toţi bărbaţii sunt expuşi riscului de afecţiuni ale prostatei, însă doar unii pot dezvolta afecţiuni ale acestei glande, ca urmare a factorilor genetici, a vârstei, a rasei, a statusului hormonal sau a regimului alimentar.