Cum influenţează diabetul viaţa sexuală

1 2 jpg jpeg

O dat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â, persoanele care sufer─â de acest─â afec┼úiune a pancreasului sunt din ce ├«n ce mai predispuse la apari┼úia tulbur─ârilor sexuale. Afec┼úiunile cel mai des ├«nt├ólnite sunt disfunc┼úiile erectile ┼či tulbur─ârile de erec┼úie.

Cauzele tulburărilor de erecţie în cazul bolnavilor de diabet zaharat pot fi împărţite în:

- deteriorarea nervilor sau vaselor de sînge care irigă penisul sau neuropatia;

- stresul sau teama de a nu obţine o erecţie.

Neuropatia

Aceasta afec┼úiune este determinat─â de nivelul crescut de zah─âr ├«n s├ónge. S├óngele, care este responsabil s─â transporte la nervi oxigenul ┼či substan┼úele nutritive necesare, este perturbat de valorile ridicate ale glucozei. Deteriorarea nervilor face ca ├«n momentul ├«n care persoana afectat─â de acest simptom dore┼čte s─â ├«ntre┼úin─â un contact sexual, mesajul s─â nu ajung─â de la creier la penis, iar organul sexual s─â nu r─âspund─â corespunz─âtor.

Ca urmare a leziunii nervilor, vasele sangvine care irig─â penisul se vor ├«ngusta ┼či astfel fluxul sangvin nu va fi suficient de rapid ├«nc├ót s─â men┼úin─â erec┼úia.

O alt─â problem─â cu care se pot confrunta persoanele bolnave de diabet este ateroscleroza. Riscul crescut de hipertensiune arterial─â ┼či colesterolul ridicat sunt responsabili de faptul c─â, odat─â ap─ârut─â aterosclezoza ├«n arterele care furnizeaz─â s├óngele c─âtre penis, fluxul sangvin ob┼úinut nu este suficient pentru a men┼úine erec┼úia.

Stresul

Disfuncţia erectilă debutează în general ca urmarea a unei cauze fizice (starea de oboseală pronunţată, infecţii ale tractului urinar, pierderea controlului asupra vezicii urinare) care se poate finaliza cu consecinţe psihice (stres, certuri în cuplu, impotenţă, deprimare, refuzul de a întreţine relaţii sexuale)

Pe l├óng─â aceste probleme de s─ân─âtate sexual─â ale b─ârbatului suferind de diabet, mai poate s─â apar─â ┼či sc─âderea libidoului care este generat─â de cele mai multe ori de depresie; nivelul sc─âzut de testosteron, dar ┼či oboseala cauzat─â de nivelul glucozei din s├ónge; ejacularea ├«nt├órziat─â sau prematur─â.

Solu┼úia salvatoare ├«n acest caz este adoptarea unei diete s─ân─âtoase care s─â includ─â exerci┼úii fizice, s─â se ├«ncerce pe c├ót posibil p─âstrarea gr─âsimii abdominale ┼či a valorilor glucozei ├«n s├ónge ├«n limite normale, dar ┼či acceptarea problemelor ap─ârute ┼či comunicarea cu patenerul de via┼ú─â.