Cum influenţează diabetul viaţa sexuală
O dată cu înaintarea în vârstă, persoanele care suferă de acestă afecţiune a pancreasului sunt din ce în ce mai predispuse la apariţia tulburărilor sexuale. Afecţiunile cel mai des întâlnite sunt disfuncţiile erectile şi tulburările de erecţie.
Cauzele tulburărilor de erecţie în cazul bolnavilor de diabet zaharat pot fi împărţite în:
- deteriorarea nervilor sau vaselor de sînge care irigă penisul sau neuropatia;
- stresul sau teama de a nu obţine o erecţie.
Neuropatia
Aceasta afecţiune este determinată de nivelul crescut de zahăr în sânge. Sângele, care este responsabil să transporte la nervi oxigenul şi substanţele nutritive necesare, este perturbat de valorile ridicate ale glucozei. Deteriorarea nervilor face ca în momentul în care persoana afectată de acest simptom doreşte să întreţină un contact sexual, mesajul să nu ajungă de la creier la penis, iar organul sexual să nu răspundă corespunzător.
Ca urmare a leziunii nervilor, vasele sangvine care irigă penisul se vor îngusta şi astfel fluxul sangvin nu va fi suficient de rapid încât să menţină erecţia.
O altă problemă cu care se pot confrunta persoanele bolnave de diabet este ateroscleroza. Riscul crescut de hipertensiune arterială şi colesterolul ridicat sunt responsabili de faptul că, odată apărută aterosclezoza în arterele care furnizează sângele către penis, fluxul sangvin obţinut nu este suficient pentru a menţine erecţia.
Stresul
Disfuncţia erectilă debutează în general ca urmarea a unei cauze fizice (starea de oboseală pronunţată, infecţii ale tractului urinar, pierderea controlului asupra vezicii urinare) care se poate finaliza cu consecinţe psihice (stres, certuri în cuplu, impotenţă, deprimare, refuzul de a întreţine relaţii sexuale)
Pe lângă aceste probleme de sănătate sexuală ale bărbatului suferind de diabet, mai poate să apară şi scăderea libidoului care este generată de cele mai multe ori de depresie; nivelul scăzut de testosteron, dar şi oboseala cauzată de nivelul glucozei din sânge; ejacularea întârziată sau prematură.
Soluţia salvatoare în acest caz este adoptarea unei diete sănătoase care să includă exerciţii fizice, să se încerce pe cât posibil păstrarea grăsimii abdominale şi a valorilor glucozei în sânge în limite normale, dar şi acceptarea problemelor apărute şi comunicarea cu patenerul de viaţă.