Care sunt cauzele tulbur─ârii sexuale hipoactive

1 2 jpg jpeg

Tulburarea sexuală hipoactivă sau dorinţa sexuală scăzută poate fi definită ca evitarea permanentă a oricărui contact sexual cu un partener.

Pe l├óng─â aceast─â problem─â se mai poate semnala ┼č inhibarea dorin┼úei sexuale, apatie sexual─â chiar anorexie sexual─â. Desi tulburarea sexual─â hipoactiv─â este destul de des ├«nt├ólnit─â ┼či afectaz─â ambele sexe, aceasta este ├«nt├ólnit─â cel mai des la femei.

Cite┼čte ┼či: Tulbur─âri sexuale: de vin─â s─â fie tiroida

Cauzele tulbur─ârii sexuale pot fi multiple

Aceast─â afec┼úiune poate fi rezultatul insuficien┼úei func┼úiei sexuale, ├«n cazul barbatilor datorit─â disfunc┼úiilor erectile iar la femei din cauza vaginismul. Vaginismul fiind definit ca o contrac┼úie voluntar─â condi┼úionat─â sau ca simple spasme ale mu┼čchilor vaginali n─âscute dintr-o dorin┼ú─â incon┼čtient─â de a preveni penetrarea vaginal─â.

Ca urmare a unei incompatibilităţi fizice între parteneri, survine apatia sexuală.

Cite┼čte ┼či: 5 curiozit─â┼úi despre vagin

Contact sexual dureros

Cel mai adesea întâlnit la femei, contactul sexual dureros poate fi un factor descurajator pentru activitatea sexuală pentru ambele genuri.

├Än cazul ├«n care apare ┼či la b─ârba┼úi, acesta este legat mai ales de nepotrivirea fizic─â ┼či intelectual─â cu partenera sau infec┼úii la nivelul prostatei.

Maturizare sexuală întârziată

O alt─â cauz─â posibil─â a acestei tulbur─âri sexuale este maturizarea sexual─â t├órzie. Aceast─â ├«nt├órziere se poate observa cel mai bine la b─âie┼úii la care nu exist─â nicio cre┼čtere a testicolelor p├ón─â la v├órsta de 13 ani, iar la fete se poate observa prin c├ót de t├órzie este prima menstrua┼úie.

Anhedonia

Ca mai rar─â vaiant─â de tulburare sexual─â ├«nt├ólnit─â cu prec─âdere la b─ârba┼úii care au erec┼úie ┼či ejaculeaz─â f─âr─â a sim┼úi niciun fel de pl─âcere ├«n timpul orgasmului. ├Än aceast─â situa┼úie putem s─â lu─âm ├«n calcul posibile leziuni ale m─âduvei spin─ârii, sau comportamentul obsesiv compulsiv.

Tratament

Momentan nu se cunoa┼čte nici un tratament aprobat pentru tratarea tulbur─ârii sexuale de dorin┼ú─â hipoactiv─â, de┼či psihoterapia s-a dovedit a fi eficient─â numai ├«n anumite cazuri. Aparent ├«n cazul femeilor aceast─â tulburare apare ├«n urma depresiei.

Cite┼čte ┼či: Scap─â de depresie f─âr─â medicamente

Din p─âcate preven┼úia acestei afec┼úiuni este imposibil─â, ├«ns─â ├«n cazul ├«n care apar modific─âri ├«n ceea ce prive┼čte comportamentul ┼či activitatea sexual─â este indicat s─â apelezi la un medic specialist.