Care sunt cauzele tulburării sexuale hipoactive

1 2 jpg jpeg

Tulburarea sexuală hipoactivă sau dorinţa sexuală scăzută poate fi definită ca evitarea permanentă a oricărui contact sexual cu un partener.

Pe lângă această problemă se mai poate semnala ş inhibarea dorinţei sexuale, apatie sexuală chiar anorexie sexuală. Desi tulburarea sexuală hipoactivă este destul de des întâlnită şi afectază ambele sexe, aceasta este întâlnită cel mai des la femei.

Citeşte şi: Tulburări sexuale: de vină să fie tiroida

Cauzele tulburării sexuale pot fi multiple

Această afecţiune poate fi rezultatul insuficienţei funcţiei sexuale, în cazul barbatilor datorită disfuncţiilor erectile iar la femei din cauza vaginismul. Vaginismul fiind definit ca o contracţie voluntară condiţionată sau ca simple spasme ale muşchilor vaginali născute dintr-o dorinţă inconştientă de a preveni penetrarea vaginală.

Ca urmare a unei incompatibilităţi fizice între parteneri, survine apatia sexuală.

Citeşte şi: 5 curiozităţi despre vagin

Contact sexual dureros

Cel mai adesea întâlnit la femei, contactul sexual dureros poate fi un factor descurajator pentru activitatea sexuală pentru ambele genuri.

În cazul în care apare şi la bărbaţi, acesta este legat mai ales de nepotrivirea fizică şi intelectuală cu partenera sau infecţii la nivelul prostatei.

Maturizare sexuală întârziată

O altă cauză posibilă a acestei tulburări sexuale este maturizarea sexuală târzie. Această întârziere se poate observa cel mai bine la băieţii la care nu există nicio creştere a testicolelor până la vârsta de 13 ani, iar la fete se poate observa prin cât de târzie este prima menstruaţie.

Anhedonia

Ca mai rară vaiantă de tulburare sexuală întâlnită cu precădere la bărbaţii care au erecţie şi ejaculează fără a simţi niciun fel de plăcere în timpul orgasmului. În această situaţie putem să luăm în calcul posibile leziuni ale măduvei spinării, sau comportamentul obsesiv compulsiv.

Tratament

Momentan nu se cunoaşte nici un tratament aprobat pentru tratarea tulburării sexuale de dorinţă hipoactivă, deşi psihoterapia s-a dovedit a fi eficientă numai în anumite cazuri. Aparent în cazul femeilor această tulburare apare în urma depresiei.

Citeşte şi: Scapă de depresie fără medicamente

Din păcate prevenţia acestei afecţiuni este imposibilă, însă în cazul în care apar modificări în ceea ce priveşte comportamentul şi activitatea sexuală este indicat să apelezi la un medic specialist.