Ce poți să faci ca să fii fericit în cuplu. Sfatul psihoterapeutului

cuplu9 jpg

O relație fericită, asta ne dorim cu toți, dar câți dintre noi ajung să o aibă Și, totuși, unde greșim? Psihoterapeutul are răspunsul.

"Atunci când doi oameni intră într-o relaţie, intră cu tot pachetul lor din spate, cu scemele învăţate în familie, cu modul în care îşi manifestă iubirea, cu modele, şi de aici pot să apară derapaje", a spus psihoterapeutul Gabriela Minescu la Antena 3.

În primii ani de relaţie, mai exact în primii doi ani, noi, pentru a-l convinge pe celălalt să stea lângă noi, activăm tot ce înseamnă limbaj de iubire. 

“Pe măsură ce trece timpul, toate aceste limbaje nu mai sunt activate, pentru că acasă învăţăm un limbaj principal. De exemplu, dacă am avut o mamă casnică, pentru mine a fost confortabil, că a fost mereu cineva acolo care își petrecea timpul cu mine.  La vârsta adultă, persoana respectivă se îndrăgosteşte şi după care începe să nu-i mai convină, pentru că poate partenerul nu are suficient timp pentru ea. Şi aşa relaţia ajunge să nu mai funcţioneze”.

De ce scârție unele relații

Sunt câteva lucruri pe care o relație se poate baza:

Darurile. Dacă eu te iubesc și consider că vreau să-ţi arăt, îţi voi oferi daruri, pentru că asta am primit când eram mic. 

Timpul. Aici vorbim despre orele acelea în care facem activităţi împreună. 

Serviciile. Părinţi care nu ofereau altfel iubirea se duceau să rezolve ceva pentru mine. Dacă aveam o haină de cusut, o făcea mama. 

Mai vorbim şi despre contactul fizic. Dacă aveam părinţi care mă mângâiau tot timpul, mă îmbrăţişau, la vârsta adultă, voi avea nevoie de aceste gesturi. Le voi căuta în celălalt sau le voi manifesta eu către celălalt.

Mai luăm în calcul și cuvintele de laudă, declaraţiile care sunt importante. Ne trezim că suntem într-o relaţie, dar parcă lipseşte ceva. Poate că mama ne spunea că ne vine bine o rochiţă sau că suntem buni la ceva, iar partenerul nu ne spune.

Oamenii nu sunt atenţi. Trebuie să auzi despre aceste limbaje ca să poţi să fii atent la ele. Sunt foarte rare cauzele în care cei doi parteneri au acelaşi limbaj de iubire. Dacă vrei să fii alături de cineva, poţi să identifici ce limbaj funcţionează pentru el şi cum să fii acolo pentru ca relaţia să funcţioneze. Este calea cea mai simplă. În fiecare relaţie, este important să dăm importanţă acestor limbaje", a mai spus psihoterapeutul.

Foto: Shutterstock