Ce se întâmplă cu corpul tău când nu mai dormi în pat cu partenerul?

Ideea de a dormi lângă cineva iubit a fost atât de romanticizată, încât oamenii singuri de pretutindeni visează să se trezească lângă cineva special.

Și totuși, un sfert dintre cuplurile moderne spun „Nu este așa cum se crede”, în timp ce se afundă fericiți în paturi separate. Deși împărțirea patului cu partenerul tău este o obișnuință, cândva a fost un gest extrem de descurajat, și nu din motivele pe care le-ai putea bănui.

Medicii din epoca victoriană au sfătuit cuplurile să nu apuce să doarmă într-un pat comun, insistând că cei mai puternici din pereche ar fi furat sănătatea de la partenerul mai slab.

Astăzi, nimeni nu susține că dormitul lângă partenerul tău va duce la dispariția ta prematură. Cu toate acestea, într-un nou studiu Naturepedic, cuplurile care dorm separat susțin că dorm mai bine decât dormeau alături de iubitul lor și chiar au raportat că se simt mai puțin stresate.

Metoda de somn scandinava  Sursa foto shutterstock 1720357990 jpg

Dormitul împreună nu este potrivit tuturor cuplurilor. Foto: Shuttterstock

Din ce în ce mai multe cupluri care aleg să doarmă separat  dintr-o varietate de motive, și iată și ce se întâmplă cu corpul tău când încetezi să dormi în pat lângă partenerul tău și alegi să dormi separat.

Probabil știi că dacă dormi sub un anumit număr de ore, vei fi un partener, părinte sau coleg iritabil a doua zi. Și dincolo de a avea mai puțină răbdare, somnul slab poate dăuna cu adevărat sănătății tale.

Când nu dormi 7 până la 9 ore pe noapte, este mai probabil să te lupți cu probleme de memorie, să experimentezi schimbări de dispoziție, să ai dificultăți de concentrare, să intri într-un accident, să te îngrași, să dezvolți boli de inimă și să ai un sistem imunitar slăbit. Poate crește chiar și riscul de deces prematur, potrivit unei meta-analize din 2010. Dacă dormi lângă un partener care sforăie sau aveti orar de somn diferit, ești mai expus riscului acestor efecte potential negative.

Dacă ești îngrijorat de starea somnului tău, încearcă să dormi separat de partenerul și vezi dacă somnul tău se îmbunătățește. Când somnul se îmbunătățește, ați putea observa îmbunătățiri și în alte domenii ale vieții, cum ar fi starea de spirit sau apetitul sexual. Și, deși ar putea suna contraintuitiv, chiar și relația ta s-ar putea îmbunătăți dacă nu dormi în pat cu partenerul tău.

Dar este mai bine pentru tine să dormi singur, decât să dormi lângă cineva pe care-l iubești? Studiul Naturepedic a constatat că toate cuplurile au raportat un somn mai bun atunci când dormeau separat de partenerul lor, dar cuplurile care au dormit alături de parteneri au raportat o viață sexuală mai sănătoasă și mai multă fericire în relațiile lor. De unde știi care dintre variante este mai bună pentru relația ta?

Potrivit studiului Naturepedic, respondenții susțin că aleg să doarmă separat din mai multe motive, cel mai frecvent fiind un partener care sforăie sau are program de somn diferit.

Dr. Henning Johannes Drews, profesor de psihiatrie și autor principal al unui studiu privind somnul din 2021 spune că, dacă dormi lângă partenerul tău și asta îți afectează sau împiedică somnul, ar trebui să dormi singur. Cu toate acestea, studiul său, printre multe altele, a demonstrat că dormitul lângă un partener poate îmbunătăți de fapt calitatea somnului și sănătatea generală.

Drew și echipa sa au descoperit că atunci când cuplurile dormeau unul lângă celălalt, nu numai că au experimentat mai puține întreruperi ale somnului decât atunci când dormeau separat, ci și o îmbunătățire a calității somnului cu mișcarea rapidă a ochilor (REM). Iar beneficiile dormitului nu se opresc atunci când te ridici din pat.

Un studiu din 2005 publicat în Biological Psychology a constatat că femeile care s-au îmbrățișat cu partenerii lor aveau niveluri mai ridicate de oxitocină, numită hormonul dragostei și tensiunea arterială mai scăzută.

Leesa raportează că persoanele care dorm împreună eliberează, de asemenea, mai puțin cortizol, hormonul stresului, determinând o reducere a inflamației.

Dormitul cu partenerul tău îți îmbunătățește sănătatea, precum și intimitatea în cadrul relației, sincronizându-ți literalmente ritmurile inimii, potrivit Fundației Naționale pentru Somn.

Cuplurile care dorm în același pat experimentează o viață sexuală mai împlinită și o relație mai fericită decât cei care dorm separat. Dar trebuie să faci ceea ce este bine pentru tine, partenerul tău și relația ta.

Sursa: Healthline