De ce îţi întârzie menstruaţia, fără să fii însărcinată
Afecţiuni hormonale
Dacă te confrunţi cu afecţiuni cauzate de probleme ale glandelor hormonale, fie că este vorba de hipertiroidism, fie de hipotiroidism, acest lucru poate duce la întârzierea menstruaţiei.
De asemenea, o altă afecţiune a femeilor, şi anume sindromul ovarelor polichistice, poate fi un factor al întârzierii menstrei. Şi sportivele de performanţă se pot confrunta cu o astfel de problemă de sănătate.
Unele medicamente
Şi unele pastile, precum cele prescrise împotriva hipertensiunii arteriale, cele pentru tratarea alergiilor, pot favoriza apariţia unei astfel de tulburări. De asemenea, femeile care urmează un tratament antidepresiv se pot confrunta cu întârzierea menstruaţiei.
Curele de slăbire drastice
Dacă ai urmat un regim de slăbire drastic şi ai reuşit să slăbeşti mult, într-o perioadă scurtă de timp, poţi avea probleme cu întârzierea menstruaţiei. Consumul redus de calorii duce la scăderea estrogenilor, de aceea apare întârzierea ciclului menstrual.
Menopauza instalată prematur
Ciclul menstrual întârzie şi la femeile care, din cauza unor tulburări hormonale, intră la menopauză mai devreme de vârsta de 40 de ani.
În afară de întârzierile de menstruaţie, care o să apară din ce în ce mai rar, până când va dispărea definitie, apar şi simptome precum bufeurile, transpiraţii, mai ales pe timpul nopţii, şi uscăciune vaginală.
Stresul
Şi perioadele stresante de la serviciu, un examen sau un eveniment neplăcut în familie pot cauza această problemă. Medicii spun că stresul excesiv poate afecta buna funcţionare a hipotalamusului, zonă a creierului care controlează hormonii responsabili de ciclul menstrual.