Cu ce probleme te poti confrunta in sarcina
Adesea, aceste probleme sunt cauzate de modificari hormonale, care schimba in mod diferit corpul femeilor. Iata ce simptome anunta afectiunile care vin odata cu sarcina!
Acnee
Cand hormonii o iau razna, te poti astepta la eruptii de acnee. Nu prea poti preveni aceasta afectiune, dar o poti trata cu usurinta. Evita produsele care contin substante chimice, pentru ca nu sunt bune pentru bebelus si pot bloca porii pielii, favorizand aparitia punctelor negre si a cosurilor. O solutie simpla este sa bei cat mai multa apa in timpul sarcinii si sa mentii o igiena riguroasa a pielii. Aparitia acneei este comuna in timpul sarcinii, deoarece glandele sebacee produc mai multe secretii, acest lucru fiind determinat de hormonii de sarcina.
Pete pigmentare
Hormonii de sarcina isi pot pune amprenta si asupra fetei. Multe gravide observa ca le apar pete maronii pe fata. Singura solutie impotriva lor este sa folosesti creme de protectie solara, indiferent de anotimp, fiindca expunerea la soare accentueaza respectivele pete. Problema dispare, treptat, dupa nastere.
Uscarea pielii si mancarimi
Pielea din zona abdomenului si a sanilor poate fi afectata de uscarea excesiva a pielii si de mancarimi. Unele gravide, in special cele cu sarcina gemelara, se confrunta in trimestrul III cu basicute rosii pe burta, care produc mancarimi insuportabile. Senzatia neplacuta dispare dupa nastere. Este necesarea evitarea dusurilor si bailor fierbinti, care usuca si mai tare pielea, si folosirea produselor de ingrijire pe baza de uleiuri.
Aparitia vergeturilor
Tulburarile homonale afecteaza elasticitatea pielii si produc vergeturi, prezente mai ales pe abdomen, coapse, posterior si sani. Initial, apar sub forma unor linii rosii, care, in timp, se decoloreaza si devin albe. Cu cat vergeturile sunt mai vechi, cu atat sunt mai dificil de indepartat, chiar imposibil. Le poti preveni evitand acumularea brusca de kilograme, adoptand o dieta sanatoasa si hidratandu-te, pentru a mentine elasticitatea pielii. De asemenea, aplica pe corp produse cu unt de shea, unt de cacao sau ulei de masline. Acestea estompeaza vergeturile primare si refac elasticitatea pielii.
Cuperoza
Definita prin aparitia unor vinisoare rosii la nivelul fetei, urmata de inrosirea tenului, cuperoza este provocata in special de dereglarile hormonale. Afectiunea este mai frecventa la femeile cu tenul deschis si cele cu piele sensibila, cu tendinta de uscare. De obicei, apare din trimestrul II si nu este nevoie de un tratament special pentru o a trata. Evita produsele cosmetice pe baza de alcool si parfum. Cuperoza se va remite spontan in cateva luni de la nastere.