Ce poţi face pentru a-ţi spori fertilitatea
Optează pentru o dietă sănătoasă
Odată luată decizia de a avea un copil, încearcă să mănânci cât mai sănătos, să găteşti mai mult. Pentru graviduţele aflate în primele 3 luni de sarcină este important să-şi asigure necesarul de elemente nutritive din fructe, legume, seminţe, cereale, precum şi proteine şi grăsimi de calitate. N-ar trebui să lipsescă din dieta zilnică:
- nuci, seminţe, cereale integrale
- legume şi fructe de sezon, organice, cât mai bine spălate, eventual lăsate în apă cu oţet sau cu bicarbonat de sodiu (o lingură de oţet sau 3-4 linguriţe de bicarbonate la un litru de apă)
- ulei de măsline, ulei de seminţe de in, peşte gras
- ulei de palmier sau de cocos, pentru gătit
Elimină din dietă ceea ce-ţi aduce grăsimi trans: biscuiţi, ciocolată, chipsuri, gogoşi, bomboane, cartofi prăjiţi, produse de patiserie.
Acest tip de grăsimi obţinute prin hidrogenarea unor uleiuri vegetale ieftine la temperaturi foarte mari, ceea ce duce la modificarea moleculelor şi transfomarea lor în izomeri trans. Printre efectele lor sunt:
- scăderea fertilităţii şi imunităţii
- creşterea riscului de diabet dobândit în timpul sarcinii
- reducerea greutăţii la naştere a copiilor
- reducerea calităţii laptelui matern
Renunţă la fumat
Tutunul, alcoolul, cafeaua reduc fertilitatea. Un studiu realizat de cercetători americani a arătat că o cană de cafea pe zi poate să crească riscul de infertilitate cu până la 55%. De asemenea, au avertizat că femeile care obişnuiesc să bea cafea înainte de concepţie şi în timpul sarcinii au un risc crescut de a naşte înainte de termen.
Consumul frecvent de alcool afectează calitatea ovulelor şi a spermei la fel de mult, ceea ce reduce cu 50% şansele de a avea un copil şi afectează dezvoltarea embrionilor, ceea ce poate duce la pierderea sarcinii.
Un alt viciu, fumatul, afectează calitatea motilitatea spermei. Cercetătorii au observat că renunţarea la fumat a crescut cantitatea de spermă (numărul de spermatozoizi) cu 50%.
Expune-te cât mai puţin la substanţe toxice
Cele mai multe substanţe toxice afectează fertilitatea. Printre cele mai periculoase se numără ftalaţii, care pot duce la dezechilibre hormonale sau naştere prematură. Nu numai femeile au de suferit, ci şi bărbaţii. Multe anormalităţi ale spermei apar ca urmare a expunerii la toxinele din diverse produse pe care le folosim zilnic. Cele pe care este necesar să le eviţi dacă îţi doreşti un copil sunt:
- pesticidele aflate pe fructe şi legume care nu sunt organice, carne, apă de la robinet, nefiltrată
- formaldehidele care se găsesc în unele deodorant, produse de împrospătare a aerului, de curăţare şi de lustruire a parchetului
- bisfenolii prezenţi în sticlele şi caserolele fabricate din plastic. Aceştia trec în alimente (apă sau mâncăruri), dacă recipientele sunt expuse la căldură.
- solvenţii organici, cum este cel numit petroleum. Se găseşte în diverse produse de curăţare, de îngrijire sau de grădinărit, cosmetice, vopsele.
Expunerea ocazională la una sau mai multe dintre aceste substanţe nu ar trebui să te îngrijoreze, însă pot fi periculoase dacă se acumulează pe o perioadă lungă de timp.