5 mituri despre infertilitate

1 2 jpg jpeg

Dacă îţi doreşti un al doilea copil şi sarcina întârzie să apară nu poate fi vorba despre infertilitate. Doar femeile sunt vinovate atunci când este vorba despre neputinţa de a obţine sarcina. Kilogramele în plus nu sunt o piedică în realizarea visului de a avea copii. Acestea sunt doar câteva dintre miturile care circulă despre infertilitate, aşa că pentru a le confirma sau infirma, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Diagnosticul de infertilitate nu se poate pune în urma unei singure analize de sânge sau doar dacă femeia vine la cabinetul medicului specialist, ne-a spus dr. Vythoulkas. Diagnosticul se pune doar în urma unor teste minuţioase, de durată, efectuate în cuplu. Doar aşa se va putea pune un diagnostic corect şi, bineînţeles, se va alege cel mai bun tratament. Şi, aş dori să se reţină, tratamentele pentru infertilitate sunt individualizate pentru fiecare cuplu, fie că vorbim despre investigaţiile în sine, medicamentele recomandate sau dozajele acestora. Nu de puţine ori, pacienţii vin la cabinet convinşi fiind de diferite lucruri citite pe site-uri sau forumuri, tocmai de aceea vă invit să aflăm adevărul ascuns în spatele celor mai des întâlnite mituri despre infertilitate, a continuat dr. Vythoulkas.

Am un copil, nu e o problemă să rămân din nou însărcinată – FALS

Fertilitatea în cuplu este afectată de multe ori de trecerea anilor, chiar dacă în trecut obţinerea primei sarcini nu a ridicat probleme medicale. Astfel, dacă timp de un an de încercări repetate şi neprotejate cuplul nu obţine o nouă sarcină are nevoie de investigaţii suplimentare, caracteristice infertilităţii secundare.

Obezitatea nu influenţează apariţia sarcinii – FALS

Diagnosticul de obezitate aduce o mulţime de probleme atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. În cazul femeilor, ne-a spus dr. Vythoulkas, kilogramele în plus duc la apariţia tulburărilor de ovulaţie, ceea ce echivalează cu lipsa sau cu un număr redus al menstruaţiilor, de multe ori fără ovulaţie. Obezitatea dezvoltă rezistenţa la insulină, ceea ce influenţează nivelul hormonilor sexuali şi creşte riscul dezvoltării SOV sau a sindromului ovarelor polichistice, o cauză frecventă a infertilităţii de tip feminin. În aceste cazuri, prima recomandare medicală este de a reduce numărul kilogramelor în plus, ceea ce ar putea duce la un echilibru hormonal al cărui prim efect poate fi obţinerea sarcinii pe cale naturală.

Vârsta nu contează – FALS

Declinul fertilităţii unei femei începe de la 30 de ani, a continuat dr. Vythoulkas, şi scade dramatic după 35 de ani. Şi nu este singura problemă, înaintarea în vârstă aduce şi alte probleme precum fibroamele uterine, infecţiile ginecologice, obstrucţii ale trompelor uterine, cauze ale infertilităţii feminine.

Problema de infertilitate aparţine doar femeii – FALS

În ziua de azi, infertilitatea este o problemă de cuplu, astfel că este nevoie de investigaţii medicale pentru ambii parteneri. Mai mult chiar, conform primului studiu de infertilitate din România realizat la iniţiativa Asociaţiei pentru Reproducere Umană din România, principala cauză de infertilitate masculină este legată de problemele la nivelul spermogramei, cu un procent semnificativ, 72%. Pe lista problemelor medicale masculine se adaugă variocelul şi bolile cu transmitere sexuală. Sindromul ovarelor polichistice, endometrioza, apariţia menopauza precoce sunt doar câteva dintre principalele cauze ale infertilităţii feminine.

Am diagnosticul de infertilitate. Pot obţine sarcina doar prin FIV – FALS

Diagnosticul de infertilitate se obţine doar în urma unor investigaţii amănunţite. Iar recomandarea de fertilizarea in vitro se face doar atunci când alte metode de tratament ale infertilităţii - transferul intrafalopian de gameţi (GIFT), transferul intrafalopian zigotic (ZIFT) sau inseminarea artificială au dat greş.