De ce caută bărbaţii atenţia altor femei

1 shutterstock 643142791 jpg jpeg

La început, îi promitea partenerei şi luna de pe cer şi se recomanda a fi un bărbat cu principii sănătoase. Între timp, a cedat ispitei şi, deşi este într-o relaţie cu vechime, a găsit ce căuta, de fapt, la o altă femeie. Cum s-a ajuns aici?

„Ce nu a mers, unde am greşit?“, se întreabă majoritatea femeilor care ajung pe locul doi în inima bărbatului iubit. Probabil că sunt aceleaşi cauze care le împing şi pe femei să cedeze în faţa vrăjilor altui bărbat decât cel cu care au o relaţie stabilă. Iată ce spune psihologul Lena Rusti despre bărbaţii care au tendinţa să sară din „floare în floare“.

1. Poate că este într-o relaţie, dar nu primeşte o validare consistentă de la parteneră sau de la relaţia pe care o are. Atunci apare sentimentul de nemulţumire de sine sau de neîncredere în relaţie, mai ales dacă are anumite aşteptări. Din păcate, aşteptările de la relaţie pot fi influenţate de cercul de prieteni ori de criteriile sociale. Bărbatul care nu are încredere în el este tipul care nu agasează o femeie atunci când vrea s-o cucerească, dar este extrem de vulnerabil când cineva îi transmite semnale.

2. A fost „educat“ să aibă convingeri despre familie şi relaţie care sabotează ideea de monogamie. Cel mai probabil, ideile au fost inspirate din relaţiile adulţilor importanţi din viaţa lui, respectiv părinţii şi rudele apropiate. A înşela înseamnă pentru el că nu se „leagă la cap“ într-o relaţie. Este o formă paradoxală de protecţie care, de fapt, îi aduce suferinţă: din dorinţa de a nu fi rănit, răneşte el întâi şi ajunge să fie şi el însuşi rănit. În felul acesta, bărbatul ajunge la concluzia, în care credea şi înainte, că nu există relaţii stabile.

3. Este egocentrat, adică are un comportament narcisistic şi, poate, erotoman. Cu alte cuvinte, acest „don juan“ are sentimentul că i se cuvine orice şi nu are prea multe reguli morale. Unii bărbaţi îşi asumă rolul cuceritorului şi disponibilitatea de a o lua pe lângă în relaţie, pentru că le place să creadă că regulile sunt bune, dar nu pentru ei, care se simt superiori dacă le încalcă. Pe de altă parte, astfel de bărbaţi ar putea fi şocaţi dacă partenera i-ar înşela, dar găsesc firesc ca ei să o facă, pentru că „li se cuvine“.

4. Posibil să fie emotiv şi să nu fie capabil să depăşească ori să controleze stările emoţionale. Un bărbat care nu poate împărtăşi cu partenera sentimentele şi are probleme existenţiale pe care nu le poate rezolva în relaţie caută răspunsuri în afara ei. Cum se dă de gol: este măcinat de remuşcări şi procese de conştiinţă, dar, precum dependenţii, este predispus să dezamăgească atât relaţia, cât şi pe sine.

5. Suferă de criza unei vârste. Comportament aparent atipic pentru propria persoană, acest tip de bărbat se găseşte şi el surprins de propriile sale reacţii şi poate tocmai de aceea este atât de vulnerabil la ele.

6. S-a obişnuit cu relaţia pe care o are, deşi nu mai are parte de pasiune, pentru că partenera nu găseşte în asta o nevoie pentru care să mai depună efort. Nu vrea sa plece din relaţie, dar are nevoie de pasiune pentru a se simţi viu. Şi atunci înşală…

Are nevoie de libertate

Bărbatul are nevoie de o doză semnificativă de libertate. Vrea să meargă la pescuit cu băieţii, la un fotbal, să facă o drumeţie cu prietenii sau să se întâlnească la o bere, în oraş. Vrea să se simtă liber. Asta explică de ce cedează altei femei, care se arată dispusă să-i acorde mai multă atenţie şi independenţă decât partenera din relaţia oficială.

Certurile cronicizate, de evitat!

Problemele de cuplu, precum certurile din orice motiv, duc la neîncredere, la scăderea apetitului sexual, la lipsa unui suport moral şi emoţional şi la un stil anxios de comunicare. Toate acestea influenţează bărbatul să caute „liniştea“ în altă parte. Preferă să „stea unde nu plouă“.

Sfatul specialistului

Cristian Delcea

psiholog clinician

Sunt mai multe cauze care îi determină pe bărbaţi să înşele. Una dintre ele este de natură medicală. Poate fi vorba de un surplus de hormon testosteron, care-i induce bărbatului tendinţa să „zboare“ din femeie în femeie. Posibil să aibă o tulburare de hipersexualitate, care este tot o cauză medicală. Factorul cultural poate fi şi el de vină. Să luăm Franţa, spre exemplu. Se ştie că francezii nu fac parte din categoria celor mai fideli bărbaţi. Apoi putem vorbi de grupul de apartenenţă, şi vă pot da exemplul sportivilor, unde este promovată ideea de a avea mai multe partenere. Un alt factor important este cel psihologic - intervin aici tulburările de personalitate. Una dintre ele este tulburarea de personalitate narcisistă. Acest bărbat se crede adus pe lume de nu ştiu unde şi suferă când nu i se acordă atenţia cuvenită. În semn de răzbunare, el caută la altă persoană ceea ce are nevoie.