Tu ştii care sunt efectele negative ale pilulei de a doua zi?
O soluţie de urgenţă care te poate scăpa de o sarcină nedorită în urma unui contact sexual neprotejat este pastila de a doua zi. Se administrează în maxim de 72 de ore de la contact şi face parte din categoria contraceptivelor de urgenţă ce este indicată a se folosi doar ocazional. Cu cât este administrată mai rapid cu atât va fi ami eficientă.
Specialiştii afirmă faptul că dacă o administrezi în primele 24 de ore, eficienţa sa este de 95%, cu cât trec mai multe ore cu atât mai scăzută va fi eficienţa sa.
Ce conţine pastila de a doua zi?
Levonogestrel, substanţa de bază a acestei pastile, este un hormon regăsit şi în componenţa pilulelor regulate, doar că diferă doza. Acţiunea acestei metode contraceptive se bazează pe faptul că întârzie sau previne ovulaţia, în felul acesta nefiind posibilă o eventuală sarcină.
Cum influenţează organismul uman
Orice intervenţie în desfăşurarea naturală şi normală a organismului tău în timp va avea anumite efecte secundare. Astfel că, din cauza dozei hormonului pe care îl conţine această pilulă, te poţi confrunta ulterior cu dereglarea ciclului menstrual sau cu sângerări neregulate ce pot persista chiar şi până la 3 săptămâni.
Printre efectele sale adverse se mai enumeră şi senzaţia de greaţă sau ameţeală, dureri de cap sau de abdomen sau ameţeală ce pot să dispară după câteva zile.
Află ce presupune sterilizarea definitivă AICI
Există cazuri în care după ce ai apelat la această măsură contraceptivă te poţi confrunta cu imposibilitatea anticipării următoarei menstruaţii.
Deşi doza este metabolizată rapid şi administrată corect, organismul va resimţi efectele ei ce duc la impiedicarea apariţiei unei sarcini ca pe o acţiune forţată.
Nu apela la această metodă mai mult de două ori în toată viaţa ta, altfel există riscul să te confrunţi cu probleme ale ficatului, oboseală accentuată şi permanentă.
Ţine cont de faptul că această pastilă nu te fereşte sub nici o formă de bolile cu transmitere sexuală. O variantă ami sănătoasă pentru tine ar fi montarea în maxim de 5 zile după contactul sexual a unui sterilet cu eliminare treptată de cupru.
În cazul în care te ştii cu probleme de coagulare a sângelui sau alte sensibilităţi ale sistemului cardiovascular această pastilă este total contraindicată!
Nu afectează fătul
Odată depăşit perioada de 72 de ore acestă pilulă nu îţi mai oferă nici un fel de protecţie în faţa unei posibile sarcini.
Dacă ştii că eşti o persoană alergică sau nu ai administrat niciodată anticoncepţionale ţine cont de faptul că este posibil să dezvolţi sau să ai o alergie la substanţa activă.
În cazul în care sarcina deja s-a format, această pastilă nu afectează fătul, nu va provoca un avort spontan.
După cele 72 de ore dacă nu ai apelat la această metodă contraceptivă mergi la medicul specialist pentru a discuta despre cea mai bună metodă contraceptivă pentru tine şi pentru a te consulta în vederea stabilirii posibilităţii unei eventuale sarcini.