Tu ┼čtii care sunt efectele negative ale pilulei de a doua zi?

1 2 jpg jpeg

O solu┼úie de urgen┼ú─â care te poate sc─âpa de o sarcin─â nedorit─â ├«n urma unui contact sexual neprotejat este pastila de a doua zi. Se administreaz─â ├«n maxim de 72 de ore de la contact ┼či face parte din categoria contraceptivelor de urgen┼ú─â ce este indicat─â a se folosi doar ocazional. Cu c├ót este administrat─â mai rapid cu at├ót va fi ami eficient─â.

Speciali┼čtii afirm─â faptul c─â dac─â o administrezi ├«n primele 24 de ore, eficien┼úa sa este de 95%, cu c├ót trec mai multe ore cu at├ót mai sc─âzut─â va fi eficien┼úa sa.

Ce conţine pastila de a doua zi?

Levonogestrel, substan┼úa de baz─â a acestei pastile, este un hormon reg─âsit ┼či ├«n componen┼úa pilulelor regulate, doar c─â difer─â doza. Ac┼úiunea acestei metode contraceptive se bazeaz─â pe faptul c─â ├«nt├órzie sau previne ovula┼úia, ├«n felul acesta nefiind posibil─â o eventual─â sarcin─â.

Cum influenţează organismul uman

Orice interven┼úie ├«n desf─â┼čurarea natural─â ┼či normal─â a organismului t─âu ├«n timp va avea anumite efecte secundare. Astfel c─â, din cauza dozei hormonului pe care ├«l con┼úine aceast─â pilul─â, te po┼úi confrunta ulterior cu dereglarea ciclului menstrual sau cu s├ónger─âri neregulate ce pot persista chiar ┼či p├ón─â la 3 s─âpt─âm├óni.

Printre efectele sale adverse se mai enumer─â ┼či senza┼úia de grea┼ú─â sau ame┼úeal─â, dureri de cap sau de abdomen sau ame┼úeal─â ce pot s─â dispar─â dup─â c├óteva zile.

Afl─â ce presupune sterilizarea definitiv─â AICI

Există cazuri în care după ce ai apelat la această măsură contraceptivă te poţi confrunta cu imposibilitatea anticipării următoarei menstruaţii.

De┼či doza este metabolizat─â rapid ┼či administrat─â corect, organismul va resim┼úi efectele ei ce duc la impiedicarea apari┼úiei unei sarcini ca pe o ac┼úiune for┼úat─â.

Nu apela la aceast─â metod─â mai mult de dou─â ori ├«n toat─â via┼úa ta, altfel exist─â riscul s─â te confrun┼úi cu probleme ale ficatului, oboseal─â accentuat─â ┼či permanent─â.

┼óine cont de faptul c─â aceast─â pastil─â nu te fere┼čte sub nici o form─â de bolile cu transmitere sexual─â. O variant─â ami s─ân─âtoas─â pentru tine ar fi montarea ├«n maxim de 5 zile dup─â contactul sexual a unui sterilet cu eliminare treptat─â de cupru.

├Än cazul ├«n care te ┼čtii cu probleme de coagulare a s├óngelui sau alte sensibilit─â┼úi ale sistemului cardiovascular aceast─â pastil─â este total contraindicat─â!

Nu afecteaz─â f─âtul

Odat─â dep─â┼čit perioada de 72 de ore acest─â pilul─â nu ├«┼úi mai ofer─â nici un fel de protec┼úie ├«n fa┼úa unei posibile sarcini.

Dac─â ┼čtii c─â e┼čti o persoan─â alergic─â sau nu ai administrat niciodat─â anticoncep┼úionale ┼úine cont de faptul c─â este posibil s─â dezvol┼úi sau s─â ai o alergie la substan┼úa activ─â.

În cazul în care sarcina deja s-a format, această pastilă nu afectează fătul, nu va provoca un avort spontan.

Dup─â cele 72 de ore dac─â nu ai apelat la aceast─â metod─â contraceptiv─â mergi la medicul specialist pentru a discuta despre cea mai bun─â metod─â contraceptiv─â pentru tine ┼či pentru a te consulta ├«n vederea stabilirii posibilit─â┼úii unei eventuale sarcini.