Pilula de a doua zi are şi riscuri!

1 2 jpg jpeg

Pastila de a doua zi trebuie luată imediat de la terminarea actului sexual sau în cel mult 72 de ore, altfel nu are efect. Poţi apela la ea doar dacă nu ai folosit nicio altă metodă de contracepţie sau prezervativul s-a rupt în timpul contactului sexual.

Este un contraceptiv foarte puternic, pe bază de estrogeni sau progestative cu eficacitate crescută, care poate reduce riscul de sarcină cu până la 89% şi se administrează în doză unică. Dacă este luată în decurs de 24 de ore, eficienţa sa creşte cu până la 95%, însă chiar şi aşa, nu este sigură în totalitate.

Totuşi, ea poate fi extrem de nocivă pentru organism, de aceea, se recomandă a fi administrată de cel mult 2 ori pe an. Din acest motiv, ea nu poate fi considerată o formă principală de protecţie faţă de o sarcină, asemenea contraceptivelor orale. Pilula se poate cumpăra din farmacii fără prescripţie medicală.

Are contraindicaţii

Pastila de a doua zi nu trebuie administrată de femeile care sunt alergice la substanţele din conţinutul ei. Ca efecte secundare, pilula poate provoca greaţă, dureri abdominale sau de sâni, oboseală, dureri de cap, vomă. Uneori, această formă de contracepţie poate provoca probleme serioase, cum ar fi afecţiuni hepatice, ale vezicii urinare şi hipertensiune arterială.

Poate avea efecte adverse mai ales la femeile de peste 35 de ani care prezintă tulburări cardiovasculare, tromboză venoasă şi probleme ale ficatului. Administrarea pilulei creşte riscul dezvoltării unei sarcini extrauterine. Unoeri, o astfel de sarcină poate fi depistată mult mai târziu, iar simptomele ei pot fi confundate cu efectele adverse ale administrării pastilei. Deşi are mai multe dezavantaje decât avantaje, pilula de a doua zi nu afectează fertilitatea, motiv pentru care femeile o pot lua fără să se gândească la faptul că nu vor mai putea avea copii în viitor.

Citeşte şi: Cât de eficientă este contracepţia cu ovule

Bine de ştiut!

Pilula de a doua zi nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, de aceea, se recomandă ca primă soluţie de prevenţie folosirea prezervativului. De asemenea, după administrarea ei, nu este indicat să se continue actul sexual neprotejat.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Gladiola Ilcu, medic primar obsetrică ginecologie, Cabinet Medical Obstetrică Ginecologie, Botoşani

Pilula de a doua zi are o concentraţie foarte mare de hormoni şi nu este 100% sigură în privinţa împiedicării unei sarcini. Personal, ca medic de specialitate, nu sunt de acord cu această metodă contraceptivă şi nu o recomand pacientelor mele, întrucât poate provoca dezechilibre în organism.

Pastila se poate lua de cel mult 2 ori pe an, însă poate avea o serie de reacţii adverse. Ea poate da tulburări ale ciclului menstrual şi sângerări puternice. Dacă este luată de mai mult de 2 ori pe an, pastila poate cauza fibroadenoame mamare. Dacă sarcina s-a instalat deja, trebuie anunţat medicul, întrucât pilula nu mai are niciun efect şi nici nu acţionează împotriva unei sarcini deja existente.