Pilula de a doua zi are ┼či riscuri!

1 2 jpg jpeg

Pastila de a doua zi trebuie luată imediat de la terminarea actului sexual sau în cel mult 72 de ore, altfel nu are efect. Poţi apela la ea doar dacă nu ai folosit nicio altă metodă de contracepţie sau prezervativul s-a rupt în timpul contactului sexual.

Este un contraceptiv foarte puternic, pe baz─â de estrogeni sau progestative cu eficacitate crescut─â, care poate reduce riscul de sarcin─â cu p├ón─â la 89% ┼či se administreaz─â ├«n doz─â unic─â. Dac─â este luat─â ├«n decurs de 24 de ore, eficien┼úa sa cre┼čte cu p├ón─â la 95%, ├«ns─â chiar ┼či a┼ča, nu este sigur─â ├«n totalitate.

Totu┼či, ea poate fi extrem de nociv─â pentru organism, de aceea, se recomand─â a fi administrat─â de cel mult 2 ori pe an. Din acest motiv, ea nu poate fi considerat─â o form─â principal─â de protec┼úie fa┼ú─â de o sarcin─â, asemenea contraceptivelor orale. Pilula se poate cump─âra din farmacii f─âr─â prescrip┼úie medical─â.

Are contraindicaţii

Pastila de a doua zi nu trebuie administrat─â de femeile care sunt alergice la substan┼úele din con┼úinutul ei. Ca efecte secundare, pilula poate provoca grea┼ú─â, dureri abdominale sau de s├óni, oboseal─â, dureri de cap, vom─â. Uneori, aceast─â form─â de contracep┼úie poate provoca probleme serioase, cum ar fi afec┼úiuni hepatice, ale vezicii urinare ┼či hipertensiune arterial─â.

Poate avea efecte adverse mai ales la femeile de peste 35 de ani care prezint─â tulbur─âri cardiovasculare, tromboz─â venoas─â ┼či probleme ale ficatului. Administrarea pilulei cre┼čte riscul dezvolt─ârii unei sarcini extrauterine. Unoeri, o astfel de sarcin─â poate fi depistat─â mult mai t├órziu, iar simptomele ei pot fi confundate cu efectele adverse ale administr─ârii pastilei. De┼či are mai multe dezavantaje dec├ót avantaje, pilula de a doua zi nu afecteaz─â fertilitatea, motiv pentru care femeile o pot lua f─âr─â s─â se g├óndeasc─â la faptul c─â nu vor mai putea avea copii ├«n viitor.

Cite┼čte ┼či: C├ót de eficient─â este contracep┼úia cu ovule

Bine de ┼čtiut!

Pilula de a doua zi nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, de aceea, se recomandă ca primă soluţie de prevenţie folosirea prezervativului. De asemenea, după administrarea ei, nu este indicat să se continue actul sexual neprotejat.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Gladiola Ilcu, medic primar obsetric─â ginecologie, Cabinet Medical Obstetric─â Ginecologie, Boto┼čani

Pilula de a doua zi are o concentra┼úie foarte mare de hormoni ┼či nu este 100% sigur─â ├«n privin┼úa ├«mpiedic─ârii unei sarcini. Personal, ca medic de specialitate, nu sunt de acord cu aceast─â metod─â contraceptiv─â ┼či nu o recomand pacientelor mele, ├«ntruc├ót poate provoca dezechilibre ├«n organism.

Pastila se poate lua de cel mult 2 ori pe an, ├«ns─â poate avea o serie de reac┼úii adverse. Ea poate da tulbur─âri ale ciclului menstrual ┼či s├ónger─âri puternice. Dac─â este luat─â de mai mult de 2 ori pe an, pastila poate cauza fibroadenoame mamare. Dac─â sarcina s-a instalat deja, trebuie anun┼úat medicul, ├«ntruc├ót pilula nu mai are niciun efect ┼či nici nu ac┼úioneaz─â ├«mpotriva unei sarcini deja existente.