Libido scăzut. Să fie de vină anticoncepţionalele?
Având o eficienţă mare în prevenirea sarcinii, contraceptivele orale nu sunt totuşi lipsite de efecte secundare, pe care este bine să le cunoşti înainte de a începe administrarea lor. De pildă, la unele femei anticoncepţionalele pot reduce apetitul sexual, din cauză că duc la scăderea nivelului testosteronului, numit şi „hormonul dorinţei“.
Testosteronul are un rol important
Anticoncepţionalele împiedică producţia androgenilor (hormoni secretaţi de ovare, implicaţi în plăcerea resimţită în timpului actului sexual) şi favorizează eliberarea în exces de ficat a unei proteine (SHBH), acţiune care inhibă producţia testosteronului. Oamenii de ştiinţă spun că un nivel ridicat al acestei proteine diminuează interesul pentru sex.
Dorinţa sexuală este strâns legată de hormonul testosteronului la ambele sexe. Un rol cheie îl joacă şi estrogenul. Acest hormon sexual este la nivelul său maxim la ovulaţie, determinând creşterea lubrifierii şi a circulaţiei sangvine pelviene, pregătind organismul pentru o posibilă relaţie intimă.
Oamenii de ştiinţă spun că secreţia testosteronului este influenţată de vârstă, atât la femei, cât şi la bărbaţi. Acesta este la nivelul său maxim între 20 şi 30 de ani, după care începe să scadă treptat. La femei, testosteronul mai oscilează şi în funcţie de ciclul menstrual, sarcină şi menopauză.
Nivelul testosteronului creşte începând cu cea de-a 24-a zi a ciclului menstrual, ajungând la maximum în prejama ovulaţiei, adică în cea de-a 14-a zi a următorului ciclu menstrual. În zilele de după ovulaţie, femeile se confruntă cu o diminuare semnificativă a libidoului.
Contraceptivele, inamicul apetitului sexual
Anticoncepţionalele conţin o combinaţie de hormoni estrogen şi progesteron sintetici care inhibă ovulaţia, prevenind o posibilă sarcină. Chiar dacă au un beneficiu major, anticoncepţionalele nu sunt lipsite de efecte adverse. Printre acestea se numără scăderea libidoului, a excitaţiei şi a lubrifierii din timpul actului sexual.
În urma unui studiu recent realizat pe 1.000 de voluntare, cercetătorii de la Spitalul Universitar din Heidelberg, Germania, au ajuns la concluzia că unele femei care iau contraceptivele orale se confruntă cu diminuarea dorinţei sexuale, spre deosebire de cele care nu iau astfel de pilule.
INFO: De la oprirea administrării contracepţiei orale până la revenirea la normal a libidoului pot să treacă săptămâni sau chiar luni.
Carenţa de zinc reduce libidoul
Întrucât zincul are un rol important în secreţia testosteronului, este bine să incluzi în regimul zilnic alimente ce conţin acest mineral. Printre acestea se numără seminţele de dovleac şi de susan, carnea de vită şi de miel, ciocolata neagră, crapul, lintea, fasolea, ficatul de porc, de vită, de pui şi de miel.
Alţi factori care la scăderea dorinţei sexuale
Unele boli
• Insomniile; • Anemia; • Hipotiroidia; • Obezitatea; Unele medicamente
• Antihipertensivele (betablocantele);
• Antihistaminicele;
• Unele antiacide şi unele statine;
• Chimioterapicele.
Atunci când unul dintre parteneri se confruntă cu scăderea dorinţei sexuale, există riscul ca relaţia să nu mai funcţioneze aşa cum trebuie. Multe cupluri se simt fizic şi emoţional distante atunci când activitatea sexuală lipseşte din viaţa lor. De aceea, este bine să identifici factorii care duc la scăderea libidoului şi să mergi la un psiholog, pentru a te ajuta să treci mai bine peste acest impas.