Contracepţia potrivită atunci când alăptezi

1 2 jpg jpeg

După naştere, corpul femeii are nevoie de o perioadă de refacere. De aceea, medicii recomandă ca viaţa sexuală să fie reluată după 6 săptămâni de la naştere. Este bine să ceri sfatul medicului în legătură cu metoda contraceptivă potrivită. Mămicile care-şi hrănesc puiul la sân trebuie să ştie că alăptarea le poate oferi protecţie faţă de o nouă sarcină, însă numai în anumite condiţii. Dacă preferi anticoncepţionalele, este mai mult decât necesar ca acestea să fie recomandate de medic.

Există posibilitatea ca o cantitate mică de hormoni să treacă în laptele matern. Mai mult, riscul formării cheagurilor de sânge dat de contraceptivele hormonale este asociat cu cel de coagulare sangvină, care este mai mare pe perioada lăuziei. De aceea, metodele contraceptive nonhormonale sunt de preferat înaintea celor hormonale, mai ales dacă mama alăptează“, afirmă medicul ginecolog Mirela Felicia Leluţiu.

Ce metode poţi alege

Metodele contraceptive permise în perioada alăptării rămân, în mare parte, aceleaşi cu cele cunoscute. Ele se încadrează în 2 categorii: nonhormonale sau hormonale.

În prima clasă sunt incluse prezervativul feminin sau masculin, diafragma, steriletul, spermicidele, metoda amenoreei lactice (alăptarea), dar şi cea a calendarului (după apariţia menstruaţiei).

În ceea ce priveşte metodele hormonale, mamele care alăptează pot lua contraceptive orale, însă doar pe bază de progesteron.

Metodele enumerate sunt temporare, existând şi variante de contracepţie permanentă, precum sterilizarea chirurgicală tubară sau în cazul partenerului, vasectomia“, explică ginecologul.

Cât de sigură e alăptarea

Cunoscută şi sub numele de metoda amenoreei lactice, alăptarea este o variantă de contracepţie ce oferă mamelor o eficacitate de 95-98%, în primele 6 luni după naştere, doar în absenţa menstruaţiei.

În timpul alăptării, hormonul numit prolactină este la cote maxime, ceea ce este bine nu doar pentru producţia de lapte, ci şi pentru că este inhibată instalarea ovulaţiei. Cu toate acestea, eficienţa metodei depinde de mai multe aspecte.

Alăptarea să se facă la intervale regulate de 3-4 ore în timpul zilei şi maximum 6 ore noaptea, iar completarea cu supliment de lapte praf să nu reprezinte mai mult de 5-10% din totalul alimentaţiei sugarului. În situaţiile în care hrănirea celui mic se face exclusiv de la sân, atunci eficacitatea contraceptivă se menţine la 94% până la un an“, adaugă medicul Leluţiu.

Dacă alăptarea nu se face regulat sau se folosesc des metode alternative de golire a sânului (prin masaj sau pompare) eficacitatea contraceptivă scade considerabil. Astfel, există posibilitatea ca ovulaţia să apară înainte de 6 săptămâni chiar şi în absenţa menstruaţiei, implicit şansele de a rămâne gravidă sunt mai mari.

Info

Cel mai bine este ca alegerea metodei de contracepţie să se facă la primul control ginecologic, la 6 săptămâni după naştere.