Contracepţia potrivită atunci când alăptezi

1 2 jpg jpeg

Dup─â na┼čtere, corpul femeii are nevoie de o perioad─â de refacere. De aceea, medicii recomand─â ca via┼úa sexual─â s─â fie reluat─â dup─â 6 s─âpt─âm├óni de la na┼čtere. Este bine s─â ceri sfatul medicului ├«n leg─âtur─â cu metoda contraceptiv─â potrivit─â. M─âmicile care-┼či hr─ânesc puiul la s├ón trebuie s─â ┼čtie c─â al─âptarea le poate oferi protec┼úie fa┼ú─â de o nou─â sarcin─â, ├«ns─â numai ├«n anumite condi┼úii. Dac─â preferi anticoncep┼úionalele, este mai mult dec├ót necesar ca acestea s─â fie recomandate de medic.

ÔÇ×Exist─â posibilitatea ca o cantitate mic─â de hormoni s─â treac─â ├«n laptele matern. Mai mult, riscul form─ârii cheagurilor de s├ónge dat de contraceptivele hormonale este asociat cu cel de coagulare sangvin─â, care este mai mare pe perioada l─âuziei. De aceea, metodele contraceptive nonhormonale sunt de preferat ├«naintea celor hormonale, mai ales dac─â mama al─âpteaz─âÔÇť, afirm─â medicul ginecolog Mirela Felicia Lelu┼úiu.

Ce metode poţi alege

Metodele contraceptive permise ├«n perioada al─âpt─ârii r─âm├ón, ├«n mare parte, acelea┼či cu cele cunoscute. Ele se ├«ncadreaz─â ├«n 2 categorii: nonhormonale sau hormonale.

├Än prima clas─â sunt incluse prezervativul feminin sau masculin, diafragma, steriletul, spermicidele, metoda amenoreei lactice (al─âptarea), dar ┼či cea a calendarului (dup─â apari┼úia menstrua┼úiei).

├Än ceea ce prive┼čte metodele hormonale, mamele care al─âpteaz─â pot lua contraceptive orale, ├«ns─â doar pe baz─â de progesteron.

ÔÇ×Metodele enumerate sunt temporare, exist├ónd ┼či variante de contracep┼úie permanent─â, precum sterilizarea chirurgical─â tubar─â sau ├«n cazul partenerului, vasectomiaÔÇť, explic─â ginecologul.

Cât de sigură e alăptarea

Cunoscut─â ┼či sub numele de metoda amenoreei lactice, al─âptarea este o variant─â de contracep┼úie ce ofer─â mamelor o eficacitate de 95-98%, ├«n primele 6 luni dup─â na┼čtere, doar ├«n absen┼úa menstrua┼úiei.

├Än timpul al─âpt─ârii, hormonul numit prolactin─â este la cote maxime, ceea ce este bine nu doar pentru produc┼úia de lapte, ci ┼či pentru c─â este inhibat─â instalarea ovula┼úiei. Cu toate acestea, eficien┼úa metodei depinde de mai multe aspecte.

ÔÇ×Al─âptarea s─â se fac─â la intervale regulate de 3-4 ore ├«n timpul zilei ┼či maximum 6 ore noaptea, iar completarea cu supliment de lapte praf s─â nu reprezinte mai mult de 5-10% din totalul alimenta┼úiei sugarului. ├Än situa┼úiile ├«n care hr─ânirea celui mic se face exclusiv de la s├ón, atunci eficacitatea contraceptiv─â se men┼úine la 94% p├ón─â la un anÔÇť, adaug─â medicul Lelu┼úiu.

Dac─â al─âptarea nu se face regulat sau se folosesc des metode alternative de golire a s├ónului (prin masaj sau pompare) eficacitatea contraceptiv─â scade considerabil. Astfel, exist─â posibilitatea ca ovula┼úia s─â apar─â ├«nainte de 6 s─âpt─âm├óni chiar ┼či ├«n absen┼úa menstrua┼úiei, implicit ┼čansele de a r─âm├óne gravid─â sunt mai mari.

Info

Cel mai bine este ca alegerea metodei de contracep┼úie s─â se fac─â la primul control ginecologic, la 6 s─âpt─âm├óni dup─â na┼čtere.