Ce presupune sterilizarea definitivă
În urma sterilizării chirurgicale, femeia sau bărbatul devine infertil – prin ligatura trompelor uterine sau prin vasectomie, în cazul lui. Pentru că, în general, intervenţia este ireversibilă, decizia şi consecinţele ei pe termen lung trebuie să fie cântărite atent.
Legarea trompelor, cu plusuri şi minusuri
Procedura: Denumită si legarea trompelor, operaţia constă în ligaturarea, secţionarea sau blocarea trompelor uterine. Astfel, spermatozoizii nu mai pot ajunge la ovule, pentru a le fecunda. De obicei, intervenţia este realizată sub anestezie generală, iar recuperarea durează câteva zile. „În prezent, există însă şi posibilitatea sterilizării pe cale laparoscopică, cu riscuri mult mai mici, care constă într-o incizie minimă subombilical şi 2 înţepături laterale. În acest caz, spitalizarea este de doar o zi”, explică dr. Anca Belcin, medic primar obstetrică-ginecologie.
Avantaje: În urma acestei metode, riscul unei sarcini nedorite este minim. Operaţia nu are niciun impact negativ asupra echilibrului hormonal, femeia continuă să aibă menstruaţie, iar plăcerea sexuală nu este afectată.
Dezavantaje: Infertilitate definitivă, riscurile inerente unei intervenţii chirurgicale sub anestezie generală, riscul de sarcină extrauterină, eventuale probleme menstruale, cu sângerări puternice şi neregulate.
Vasectomia nu afectează viaţa sexuală
Se numeşte vasectomie şi este o procedură chirurgicală simplă. Medicul secţionează cele 2 tuburi numite ducte deferente, care transportă sperma de la testicule în scrot, blocând astfel calea prin care spermatozoizii pot părăsi organismul. Astfel, bărbatul va putea să ejaculeze, dar sperma lui nu va mai conţine spermatozoizi, deci nu va mai putea fertiliza ovulul femeii.
Avantaje: Este o operaţie de suprafaţă, fără riscuri şi chiar reversibilă, întrucât continuitatea ductului deferent poate fi refăcută la nevoie. Viaţa sexuală nu este afectată în niciun fel.
Deşi intervenţia este reversibilă, în multe cazuri şansele de succes pentru o nouă sarcină s-au dovedit a fi mai mici decât înainte de vasectomie.
Opinia specialistului
Dr. Anca Belcin, medic primar obstetrică-ginecologie, Centrul medical Provita 2000, Constanţa
În cazul familiilor în care bărbatul acceptă, recomand ca o astfel de intervenţie să o facă el, deoarece la femei procedura este mult mai laborioasă şi mai riscantă. Pentru femei, sterilizarea reprezintă cea mai sigură dintre metodele contraceptive, dar este, totodată, ireversibiă. Eu nu sunt adepta deschiderii abdomenului special pentru sterilizarea chirurgicală, pentru că orice intervenţie chirurgicală presupune riscuri imediate, intraoperatorii şi cele ale unor complicaţii tardive.
O pot recomanda în cazul femeilor trecute de 35 de ani - care au născut de 2-3 ori prin operaţie cezariană şi nu mai doresc copii sau pentru care o altă sarcină ar presupune un risc mare - ca metodă de elecţie, făcută la sfârşitul ultimei operaţii cezariene. Dar, şi în acest caz, intervenţia se va realiza doar la cererea ambilor genitori, soţ şi soţie, cu semnătura ambilor.
Trebuie explicat de la bun început în ce constă operaţia, că revenirea la fertilitate este ireversibilă. De asemenea, îi aduci aminte pacientei că există situaţii în viaţă în care, din cauza unor accidente – decesul soţului, divorţ, pierderea unui copil – femeia şi-ar putea dori din nou un copil, iar regretele ar fi tardive.
Mai există o situaţie în care recomand sterilizarea: o femeie trecută de 35 de ani, care are mai mulţi copii şi nu-şi mai doreşte alţii, cu polifibromatoză uterină, la care s-au practicat intervenţii chirurgicale numite miomectomii multiple (extragerea nodulilor fibromatoşi, cu refacerea integrităţii peretelui uterin). Pe un uter multiplu cicatricial, sarcina ar fi riscantă. În plus, multe femei aflate în această situaţie sunt încă tinere şi îşi doresc să mai aibă menstruaţie. Însă vreau să precizez că, în majoritatea cazurilor, eu recomand o metodă contraceptivă mult mai puţin agresivă şi reversibilă: dispozitivul intrauterin (DIU), mai cunoscut sub numele de sterilet.