Ce presupune sterilizarea definitiv─â

1 2 jpg jpeg

├Än urma steriliz─ârii chirurgicale, femeia sau b─ârbatul devine infertil ÔÇô prin ligatura trompelor uterine sau prin vasectomie, ├«n cazul lui. Pentru c─â, ├«n general, interven┼úia este ireversibil─â, decizia ┼či consecin┼úele ei pe termen lung trebuie s─â fie c├ónt─ârite atent.

Legarea trompelor, cu plusuri ┼či minusuri

Procedura: Denumit─â si legarea trompelor, opera┼úia const─â ├«n ligaturarea, sec┼úionarea sau blocarea trompelor uterine. Astfel, spermatozoizii nu mai pot ajunge la ovule, pentru a le fecunda. De obicei, interven┼úia este realizat─â sub anestezie general─â, iar recuperarea dureaz─â c├óteva zile. ÔÇ×├Än prezent, exist─â ├«ns─â ┼či posibilitatea steriliz─ârii pe cale laparoscopic─â, cu riscuri mult mai mici, care const─â ├«ntr-o incizie minim─â subombilical ┼či 2 ├«n┼úep─âturi laterale. ├Än acest caz, spitalizarea este de doar o ziÔÇŁ, explic─â dr. Anca Belcin, medic primar obstetric─â-ginecologie.

Avantaje: În urma acestei metode, riscul unei sarcini nedorite este minim. Operaţia nu are niciun impact negativ asupra echilibrului hormonal, femeia continuă să aibă menstruaţie, iar plăcerea sexuală nu este afectată.

Dezavantaje: Infertilitate definitiv─â, riscurile inerente unei interven┼úii chirurgicale sub anestezie general─â, riscul de sarcin─â extrauterin─â, eventuale probleme menstruale, cu s├ónger─âri puternice ┼či neregulate.

Vasectomia nu afectează viaţa sexuală

Se nume┼čte vasectomie ┼či este o procedur─â chirurgical─â simpl─â. Medicul sec┼úioneaz─â cele 2 tuburi numite ducte deferente, care transport─â sperma de la testicule ├«n scrot, bloc├ónd astfel calea prin care spermatozoizii pot p─âr─âsi organismul. Astfel, b─ârbatul va putea s─â ejaculeze, dar sperma lui nu va mai con┼úine spermatozoizi, deci nu va mai putea fertiliza ovulul femeii.

Avantaje: Este o opera┼úie de suprafa┼ú─â, f─âr─â riscuri ┼či chiar reversibil─â, ├«ntruc├ót continuitatea ductului deferent poate fi ref─âcut─â la nevoie. Via┼úa sexual─â nu este afectat─â ├«n niciun fel.

De┼či interven┼úia este reversibil─â, ├«n multe cazuri ┼čansele de succes pentru o nou─â sarcin─â s-au dovedit a fi mai mici dec├ót ├«nainte de vasectomie.

Opinia specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Anca Belcin, medic primar obstetrică-ginecologie, Centrul medical Provita 2000, Constanţa

├Än cazul familiilor ├«n care b─ârbatul accept─â, recomand ca o astfel de interven┼úie s─â o fac─â el, deoarece la femei procedura este mult mai laborioas─â ┼či mai riscant─â. Pentru femei, sterilizarea reprezint─â cea mai sigur─â dintre metodele contraceptive, dar este, totodat─â, ireversibi─â. Eu nu sunt adepta deschiderii abdomenului special pentru sterilizarea chirurgical─â, pentru c─â orice interven┼úie chirurgical─â presupune riscuri imediate, intraoperatorii ┼či cele ale unor complica┼úii tardive.

O pot recomanda ├«n cazul femeilor trecute de 35 de ani - care au n─âscut de 2-3 ori prin opera┼úie cezarian─â ┼či nu mai doresc copii sau pentru care o alt─â sarcin─â ar presupune un risc mare - ca metod─â de elec┼úie, f─âcut─â la sf├ór┼čitul ultimei opera┼úii cezariene. Dar, ┼či ├«n acest caz, interven┼úia se va realiza doar la cererea ambilor genitori, so┼ú ┼či so┼úie, cu semn─âtura ambilor.

Trebuie explicat de la bun ├«nceput ├«n ce const─â opera┼úia, c─â revenirea la fertilitate este ireversibil─â. De asemenea, ├«i aduci aminte pacientei c─â exist─â situa┼úii ├«n via┼ú─â ├«n care, din cauza unor accidente ÔÇô decesul so┼úului, divor┼ú, pierderea unui copil ÔÇô femeia ┼či-ar putea dori din nou un copil, iar regretele ar fi tardive.

Mai exist─â o situa┼úie ├«n care recomand sterilizarea: o femeie trecut─â de 35 de ani, care are mai mul┼úi copii ┼či nu-┼či mai dore┼čte al┼úii, cu polifibromatoz─â uterin─â, la care s-au practicat interven┼úii chirurgicale numite miomectomii multiple (extragerea nodulilor fibromato┼či, cu refacerea integrit─â┼úii peretelui uterin). Pe un uter multiplu cicatricial, sarcina ar fi riscant─â. ├Än plus, multe femei aflate ├«n aceast─â situa┼úie sunt ├«nc─â tinere ┼či ├«┼či doresc s─â mai aib─â menstrua┼úie. ├Äns─â vreau s─â precizez c─â, ├«n majoritatea cazurilor, eu recomand o metod─â contraceptiv─â mult mai pu┼úin agresiv─â ┼či reversibil─â: dispozitivul intrauterin (DIU), mai cunoscut sub numele de sterilet.