Tricomonaza se tratează în cuplu
Apariţia acestei infecţii, una dintre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală, este provocată de parazitul Trichomonas vaginalis. Calea de transmitere a acestuia este cea sexuală – prin act sexual vaginal neprotejat. Cel mai frecvent, tricomonaza apare la femei active sexual, cu vârsta sub 35 de ani.
Este însoţită de secreţie şi mâncărimi
La femei, tricomoniaza este însoţită deo secreţie verzuie, spumoasă, urât mirositoare, iritaţii şi mâncărimi în zona vaginală, dureri în timpul actului sexualşi nevoia imperioasă de a urina. Simptomele se pot agrava după menstruaţie. La bărbaţi este posibil să nu apară niciun simptom. În cazul în care acestea apar, este vorba despre o inflamare a uretrei, care se manifestă prin înţepături la urinare şi o secreţie din penis.
În ce constă tratamentul
În cazul în care ţi se confirmă diagnosticul de tricomoniaza, medicul îţi va prescrie supozitoare vaginale, injecţii sau antibiotice. De asemenea, îţi va spune că este necesar să se trateze şi partenerul tău. Chiar dacă nu prezintă simptome, el este purtător al agentului patogen şi, prin urmare, contagios.
Până la vindecarea infecţiei, trebuie evitat contactul sexual. Controalele medicale ulterioare sunt la fel de importante ca tratamentul propriu-zis, pentru a ne asigura că terapia a avut succesul scontat.
Măsuri preventive
Limitaţi numărul partenerilor şi evitaţi contactele sexuale în afara unei relaţii monogame de durată. Iar dacă, totuşi, o faceţi, folosiţi neapărat un prezervativ – acesta nu elimină absolut toate riscurile, dar le reduce semnificativ.
Persoanele active din punct de vedere sexual care nu au o relaţie monogamă, ar trebui să facă, cel puţin o dată pe an, analize pentru depistarea infecţiilor transmise pe cale sexuală, inclusiv a tricomonazei. Astfel, o eventuală infecţie va putea fi diagnosticată şi tratată rapid.
Ce complicaţii pot apărea
Dacă bănuieşti că ai o infecţie cu tricomonas, nu o ignora! Ea poate evolua rapid, provocând răni pe col şi infecţii mai grave. Iar dacă diagnosticarea ei şi tratamentul adecvat nu se fac prompt, vindecarea va deveni dificilă. De asemenea, este esenţial ca şi partenerul să fie tratat în acelaşi timp cu persoana afectată. În caz contrar, poate să apară reinfecţia şi complicaţii nedorite.
Netratată pe termen lung, tricomonaza poate duce la sterilitate, complicaţii în cazul unei sarcini şi chiar avort spontan, boli de rinichi şi inflamaţii cronice.
De asemenea, există studii care au dus la concluzia că femeile infectate cu tricomonas sunt mult mai predispuse la infectarea cu HIV. Cercetătorii nu au reuşit să stabilească motivul exact, însă au bănuit că o posibilă cauză ar putea fi apariţia unor zone minuscule în vagin, din cauza infecţiei, care oferă mai multe porţi de intrare virusului HIV.
Sfatul specialistului
Dr. Liudmila Călăraş, medic primar obstetrică-ginecologie, Rom Med 2000, Bucureşti
Există mai multe mituri despre tricomonază. Cel mai răspândit dintre acestea este că s-ar putea transmite şi pe alte căi decât cea sexuală. Nu este adevărat: Trichomonas este un microorganism unicelular foarte sensibil la mediul extern, iar infecţia se transmite numai pe cale sexuală.
Tricomonasul creează o inflamaţie cronică în mucoasa vaginală, care poate duce la apariţia unor răni pe col şi la asocierea cu alte infecţii. Poate afecta şi mucoasa uretrală, iar netratată ar putea duce la o uretrită. Şi încă un aspect important: în cazul unei infecţii, este absolut necesar ca ambii parteneri să se trateze.