Tricomonaza se tratează în cuplu

1 2 jpg jpeg

Apari┼úia acestei infec┼úii, una dintre cele mai r─âsp├óndite boli cu transmitere sexual─â, este provocat─â de parazitul Trichomonas vaginalis. Calea de transmitere a acestuia este cea sexual─â ÔÇô prin act sexual vaginal neprotejat. Cel mai frecvent, tricomonaza apare la femei active sexual, cu v├órsta sub 35 de ani.

Este ├«nso┼úit─â de secre┼úie ┼či m├ónc─ârimi

La femei, tricomoniaza este ├«nso┼úit─â deo secre┼úie verzuie, spumoas─â, ur├ót mirositoare, irita┼úii ┼či m├ónc─ârimi ├«n zona vaginal─â, dureri ├«n timpul actului sexual┼či nevoia imperioas─â de a urina. Simptomele se pot agrava dup─â menstrua┼úie. La b─ârba┼úi este posibil s─â nu apar─â niciun simptom. ├Än cazul ├«n care acestea apar, este vorba despre o inflamare a uretrei, care se manifest─â prin ├«n┼úep─âturi la urinare ┼či o secre┼úie din penis.

În ce constă tratamentul

├Än cazul ├«n care ┼úi se confirm─â diagnosticul de tricomoniaza, medicul ├«┼úi va prescrie supozitoare vaginale, injec┼úii sau antibiotice. De asemenea, ├«┼úi va spune c─â este necesar s─â se trateze ┼či partenerul t─âu. Chiar dac─â nu prezint─â simptome, el este purt─âtor al agentului patogen ┼či, prin urmare, contagios.

Până la vindecarea infecţiei, trebuie evitat contactul sexual. Controalele medicale ulterioare sunt la fel de importante ca tratamentul propriu-zis, pentru a ne asigura că terapia a avut succesul scontat.

M─âsuri preventive

Limita┼úi num─ârul partenerilor ┼či evita┼úi contactele sexuale ├«n afara unei rela┼úii monogame de durat─â. Iar dac─â, totu┼či, o face┼úi, folosi┼úi neap─ârat un prezervativ ÔÇô acesta nu elimin─â absolut toate riscurile, dar le reduce semnificativ.

Persoanele active din punct de vedere sexual care nu au o rela┼úie monogam─â, ar trebui s─â fac─â, cel pu┼úin o dat─â pe an, analize pentru depistarea infec┼úiilor transmise pe cale sexual─â, inclusiv a tricomonazei. Astfel, o eventual─â infec┼úie va putea fi diagnosticat─â ┼či tratat─â rapid.

Ce complicaţii pot apărea

Dac─â b─ânuie┼čti c─â ai o infec┼úie cu tricomonas, nu o ignora! Ea poate evolua rapid, provoc├ónd r─âni pe col ┼či infec┼úii mai grave. Iar dac─â diagnosticarea ei ┼či tratamentul adecvat nu se fac prompt, vindecarea va deveni dificil─â. De asemenea, este esen┼úial ca ┼či partenerul s─â fie tratat ├«n acela┼či timp cu persoana afectat─â. ├Än caz contrar, poate s─â apar─â reinfec┼úia ┼či complica┼úii nedorite.

Netratat─â pe termen lung, tricomonaza poate duce la sterilitate, complica┼úii ├«n cazul unei sarcini ┼či chiar avort spontan, boli de rinichi ┼či inflama┼úii cronice.

De asemenea, exist─â studii care au dus la concluzia c─â femeile infectate cu tricomonas sunt mult mai predispuse la infectarea cu HIV. Cercet─âtorii nu au reu┼čit s─â stabileasc─â motivul exact, ├«ns─â au b─ânuit c─â o posibil─â cauz─â ar putea fi apari┼úia unor zone minuscule ├«n vagin, din cauza infec┼úiei, care ofer─â mai multe por┼úi de intrare virusului HIV.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Liudmila C─âl─âra┼č, medic primar obstetric─â-ginecologie, Rom Med 2000, Bucure┼čti

Exist─â mai multe mituri despre tricomonaz─â. Cel mai r─âsp├óndit dintre acestea este c─â s-ar putea transmite ┼či pe alte c─âi dec├ót cea sexual─â. Nu este adev─ârat: Trichomonas este un microorganism unicelular foarte sensibil la mediul extern, iar infec┼úia se transmite numai pe cale sexual─â.

Tricomonasul creeaz─â o inflama┼úie cronic─â ├«n mucoasa vaginal─â, care poate duce la apari┼úia unor r─âni pe col ┼či la asocierea cu alte infec┼úii. Poate afecta ┼či mucoasa uretral─â, iar netratat─â ar putea duce la o uretrit─â. ┼×i ├«nc─â un aspect important: ├«n cazul unei infec┼úii, este absolut necesar ca ambii parteneri s─â se trateze.