Infecţia cu Chlamydia: cum o recunoşti şi cum o tratezi
Atunci când totuşi există semne, ele constau în secreţii şi sângerari vaginale anormale, dureri în zona abdomenului şi senzaţie de usturime în timpul urinării, în cazul femeilor.
În ceea ce-i priveşte pe bărbaţi, infecţia cu Chlamydia Trachomatis cauzează secreţii genitale şi dureri sau usturime în timpul urinării. Indiferent de sex însă, netratată, infecţia este o cauză de infertilitate.
Infecţia cu Chlamydia: simptome manifestate la femei
- Scurgeri vaginale neobişnuite, sangvinolente sau purulente; - Mâncărime în zona organelor genitale; - Dureri surde în timpul actului sexual sau senzaţie de tensiune (tragere) în partea de jos a abdomenului; - Scurgeri vaginale sangvinolente în perioada dintre două menstruaţii; - Febră şi oboseală; - urină tulbure; - Durerea sau senzaţie de arsură în timpul urinării.
Infecţia cu Chlamydia: simptome manifestate la bărbaţi
- Secreţii sărăcăcioase, mucoase sau purulente, din uretră (dimineaţa, orificiul uretral pe penis poate fi acoperit cu o crustă de secreţii uscate);
- Urinare frecventă, senzaţie de arsură şi dureri acute în uretră;
- Dureri persistente în scrot;
- Dureri surde prelungite în perineu.
Atât în cazul femeilor cât şi al bărbaţilor, infecţia cu Chlamydia evoluează, de multe ori, asimptomatic. Din această cauză, absenţa semnelor de boală la unul dintre parteneri nu înseamnă că el nu are nicio infecţie.
Infecţia cu Chlamydia: cum se transmite
La adulţi, Chlamydia Trachomatis se trasmite exclusiv pe cale sexuală - sex oral, vagial, anal.
În cazul copiilor infectaţi cu Chlamydia Trachomatis, întotdeuna se pune problema unui abuz sexual.
În cazul în care femeia gravidă este infectată, ea poate transmite infecţia fătului în timpul naşterii.
Infecţia cu Chlamydia: diagnostic
Diagnosticul şi tratamentul infecţiilor cu transmitere nu sunt costisitoare comparativ cu neplăcerile create de acestea. O metodă simplă de diagnosticare sunt Testele Veneris - unică gama completă din România de teste rapide petru depistarea infecţiilor cu transmitere sexula. Se pot face în intimitatea căminului, rezultatul îl afli în câteva minute şi pot fi folosite de ambii parteneri (sunt unisex).
Infecţia cu Chlamydia: tratament
Infecţia cu Chlamydia poate fi vindecată prin administrarea de antibiotice. Este recomandată retestarea după 5-6 luni de la terminarea tratamentului pentru a se vedea dacă infecţia a fost eliminată complet. Este imperios necesar evitarea contactelor sexuale în timpul efectuării tratametului şi timp de 7-10 zile după finalizarea acestuia.
Fiind o boală cu transmitere sexula, tratamentul trebuie urmat de ambii pateneri, precum, dacă este cazul, şi de partenerii din utimele 60-90 de zile.