Igienă intimă în exces? Iată care sunt riscurile!
Creşte riscul de apariţie a infecţiilor
Produsele folosite frecvent pentru igiena intimă pot distruge în timp flora vaginală, este concluzia unui studiu recent la care au participat aproximativ 1.200 de femei active sexual. O parte dintre ele au folosit o dată la două zile produsele destinate igienei intime, în timp ce celelalte participante au avut grijă de igiena intimă de două ori pe săptămână.
La finalul cercetării, specialiştii au observat că participantele din prima grupă aveau un risc cu 40% mai mare de a suferi de vaginită (inflamaţie a vaginului). În cazul în care protecţia naturală a organismului este afectată de igiena intimă excesivă creşte şi riscul de apariţie a bolilor cu transmitere sexuală.
Păstrează echilibrul florei vaginale
Efectul negativ al excesului de igienă intimă este şi mai mare în cazul în care persoana foloseşte produse agresive. În astfel de situaţii, numărul lactobaciliilor (bacteriile responsabile de păstrarea unui mediu vaginal normal) este afectat în mod direct, ceea ce creşte şi riscul de apariţie a diverselor probleme ginecologice.
Ca şi în cazul produselor destinate igienei intime, duşurile dese în zona intimă pot afecta ph-ul florei vaginale. Deşi scopul igienei intime este de a preveni apariţia problemelor de sănătate, în exces pot apărea iritaţii la nivelul vaginului, ceea ce poate creşte riscul de transmitere a germenilor.
În cazul simptomelor anormale care apar în urma igienei intime în exces, cum sunt iritaţiile sau mirosul neplăcut, consultul medical este esenţial.
Igiena intimă... nici prea des, nici prea rar
Unele principii sunt importante când vine vorba de igiena intimă personală:
- evită produsele destinate igienei intime care conţin parfumuri; - schimbă lenjeria de corp zilnic, mai ales pe perioada verii când poţi transpira din cauza căldurii. Evită pe cât posibil lenjeria intimă din materiale sintetice şi optează pentru cea din bumbac; - nu purta lenjerie sau pantoloni care te strâng. Îmbrăcămintea prea strâmtă şi din materiale sintetice te face să transpiri şi păstrează umiditatea, ceea ce formează acel mediu propice dezvoltării de bacterii; - spălăturile se fac doar cu apă caldă şi cu geluri/creme de igienă intimă care nu distrug mediul acid al vaginului; - în timpul menstruaţiei schimbă absorbantul/tamponul de 4-5 ori pe zi; - nu faceţi zilnic spălături în interior, ci doar clăteşte organele genitale externe (vulva) cu ajutorul produselor destinate igienei intime.