Gonoreea, din ce în ce mai dificil de tratat

1 2 jpg jpeg

Gonoreea este o infecţie cu transmitere sexuală, produsă de bacteria Neisseria gonorrhoeae. Cunoscută şi sub denumirea populară de blenoragie, infecţia este larg răspândită, mai ales la adulţii tineri care au avut mai mulţi parteneri sexuali. Cea mai eficientă metodă de prevenire este folosirea prezervativului. Cum se manifestă La mai mult de jumătate dintre femei şi aproximativ 10% din bărbaţi, boala nu prezintă simptome. Primul semn este, de obicei, o secreţie purulentă la vârful penisului sau din vagin, dar şi arsuri la urinare. Combătută cu antibiotice Pentru diagnosticare, se recoltează secreţie de la nivelul uretrei sau colului, care va fi examinată pentru a evidenţia bacteria.

Pentru tratarea infecţiei se administrează antibiotice. Persoana infectată nu trebuie să aibă raporturi sexuale cel puţin 3 săptămâni după tratament - şi atunci doar după ce medicul a confirmat vindecarea prin repetarea analizei secreţiei.

Netratată, gonoreea se poate extinde şi infectează prostata, testiculele sau organele pelviene, ceea ce poate duce la infertilitate. De asemenea, poate fi transmisă de la mamă la nou-născut în timpul naşterii provocându-i conjunctivită, care poate duce la leziuni cicatriceale la nivelul ochiului sau chiar la orbire, dacă nu este tratată. Complicaţiile rezultate din boală afectează în mod disproporţional femeile, care prezintă un risc special de boală inflamatorie pelvină, sarcină ectopică şi infertilitate, precum şi un risc crescut de infectare cu HIV.

Citeşte şi: Cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală

Din păcate, în ultima vreme gonoreea devine „mai greu sau chiar imposibil” de tratat, din cauza rezistenţei la antibiotice, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). „Bacteria responsabilă de gonoree este deosebit de abilă.

De fiecare dată când folosim o nouă clasă de antibiotice pentru a trata infecţia, bacteria evoluează rapid şi reuşeşte să îi reziste,” a explicat dr. Teodora Wi, într-o conferinţă de presă OMS. În urma cercetărilor efectuate în 77 de ţări, organizaţia a atras atenţia că antibioticele mai vechi au devenit deja inutile în lupta cu această superbacterie. În paralel, scăderea utilizării prezervativelor, numărul din ce în ce mai mare de călătorii, nedetectarea infecţiilor la timp şi tratamentul necorespunzător contribuie la creşterea numărului de cazuri la nivel global.

Pentru a preveni dezvoltarea unor tulpini gonococice mai rezistente, organizaţiile medicale au adoptat, cu câţiva ani în urmă, noi linii directoare pentru tratamentul gonoreei. Medicilor li s-a recomandat să utilizeze o terapie combinată a 2 antibiotice. De atunci, cazurile de rezistenţă din unele ţări care au aplicat programul au scăzut. În momentul de faţă, în majoritatea ţărilor europene se recomandă terapia asociată.

De asemenea, a fost creat un parteneriat între OMS şi Iniţiativa Medicamente pentru Boli Neglijate (DNDi), o organizaţie independentă, care îşi propune să dezvolte noi antibiotice, eficiente în cazul gonoreei. Până atunci, specialiştii avertizează: la primele semne ale unei posibile infecţii cu transmitere sexuală, mergeţi imediat la medic! Este singura modalitate prin care se pot evita eficient urmările grave ale bolii, ca inflamaţiile severe şi infertilitatea.

40% din femeile cu gonoree netratată fac boală inflamatorie pelviană.