Gonoreea, din ce în ce mai dificil de tratat

1 2 jpg jpeg

Gonoreea este o infec┼úie cu transmitere sexual─â, produs─â de bacteria Neisseria gonorrhoeae. Cunoscut─â ┼či sub denumirea popular─â de blenoragie, infec┼úia este larg r─âsp├óndit─â, mai ales la adul┼úii tineri care au avut mai mul┼úi parteneri sexuali. Cea mai eficient─â metod─â de prevenire este folosirea prezervativului. Cum se manifest─â La mai mult de jum─âtate dintre femei ┼či aproximativ 10% din b─ârba┼úi, boala nu prezint─â simptome. Primul semn este, de obicei, o secre┼úie purulent─â la v├órful penisului sau din vagin, dar ┼či arsuri la urinare. Comb─âtut─â cu antibiotice Pentru diagnosticare, se recolteaz─â secre┼úie de la nivelul uretrei sau colului, care va fi examinat─â pentru a eviden┼úia bacteria.

Pentru tratarea infec┼úiei se administreaz─â antibiotice. Persoana infectat─â nu trebuie s─â aib─â raporturi sexuale cel pu┼úin 3 s─âpt─âm├óni dup─â tratament - ┼či atunci doar dup─â ce medicul a confirmat vindecarea prin repetarea analizei secre┼úiei.

Netratat─â, gonoreea se poate extinde ┼či infecteaz─â prostata, testiculele sau organele pelviene, ceea ce poate duce la infertilitate. De asemenea, poate fi transmis─â de la mam─â la nou-n─âscut ├«n timpul na┼čterii provoc├óndu-i conjunctivit─â, care poate duce la leziuni cicatriceale la nivelul ochiului sau chiar la orbire, dac─â nu este tratat─â. Complica┼úiile rezultate din boal─â afecteaz─â ├«n mod dispropor┼úional femeile, care prezint─â un risc special de boal─â inflamatorie pelvin─â, sarcin─â ectopic─â ┼či infertilitate, precum ┼či un risc crescut de infectare cu HIV.

Cite┼čte ┼či: Cele mai frecvente boli cu transmitere sexual─â

Din p─âcate, ├«n ultima vreme gonoreea devine ÔÇ×mai greu sau chiar imposibilÔÇŁ de tratat, din cauza rezisten┼úei la antibiotice, a avertizat Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii (OMS). ÔÇ×Bacteria responsabil─â de gonoree este deosebit de abil─â.

De fiecare dat─â c├ónd folosim o nou─â clas─â de antibiotice pentru a trata infec┼úia, bacteria evolueaz─â rapid ┼či reu┼če┼čte s─â ├«i reziste,ÔÇŁ a explicat dr. Teodora Wi, ├«ntr-o conferin┼ú─â de pres─â OMS. ├Än urma cercet─ârilor efectuate ├«n 77 de ┼ú─âri, organiza┼úia a atras aten┼úia c─â antibioticele mai vechi au devenit deja inutile ├«n lupta cu aceast─â superbacterie. ├Än paralel, sc─âderea utiliz─ârii prezervativelor, num─ârul din ce ├«n ce mai mare de c─âl─âtorii, nedetectarea infec┼úiilor la timp ┼či tratamentul necorespunz─âtor contribuie la cre┼čterea num─ârului de cazuri la nivel global.

Pentru a preveni dezvoltarea unor tulpini gonococice mai rezistente, organizaţiile medicale au adoptat, cu câţiva ani în urmă, noi linii directoare pentru tratamentul gonoreei. Medicilor li s-a recomandat să utilizeze o terapie combinată a 2 antibiotice. De atunci, cazurile de rezistenţă din unele ţări care au aplicat programul au scăzut. În momentul de faţă, în majoritatea ţărilor europene se recomandă terapia asociată.

De asemenea, a fost creat un parteneriat ├«ntre OMS ┼či Ini┼úiativa Medicamente pentru Boli Neglijate (DNDi), o organiza┼úie independent─â, care ├«┼či propune s─â dezvolte noi antibiotice, eficiente ├«n cazul gonoreei. P├ón─â atunci, speciali┼čtii avertizeaz─â: la primele semne ale unei posibile infec┼úii cu transmitere sexual─â, merge┼úi imediat la medic! Este singura modalitate prin care se pot evita eficient urm─ârile grave ale bolii, ca inflama┼úiile severe ┼či infertilitatea.

40% din femeile cu gonoree netratat─â fac boal─â inflamatorie pelvian─â.