Encefalita transmisă de căpuşe (TBE – Tick Borne Encephalitis) este o boală virală gravă, transmisă în principal de căpuşe, care poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinul (cu virus intreg, inactivat) indicat pentru imunizarea activă (profilactică) împotriva encefalitei provocată de căpuşe (TBE), produs de compania Pfizer este acum disponibil în România cu cele două forme de prezentare: una pentru administrare la copii şi adolescenţi cu vârste între 1 şi 15 ani şi forma pentru administrare la persoanele cu vârsta de 16 ani şi peste.

Encefalita transmisă de căpuşe este o infecţie a sistemului nervos central cauzată de virusul encefalitei de căpuşe, care poate duce la afecţiuni neurologice, cum ar fi meningita, meningoencefalita şi meningoencefalomielita. Toate grupele de vârstă pot să fie afectate. La copiii cu TBE, sunt frecvente deficienţele cognitive care afectează viaţa de zi cu zi şi care necesită asistenţă pe termen lung. TBE tinde să fie mai gravă la persoanele vârstnice. Dintre adulţii cu TBE, în 27% - 40% din cazuri se produc sechele pe termen lung, de la disfuncţie cognitivă până la paralizie spinală.

Spre deosebire de alte infectii bacteriene transmise prin căpuşe care pot să fie tratate prin administrarea de antibiotice - nu există o terapie antivirală specifică pentru TBE. TBE poate să fie tratată numai simptomatic. Cea mai eficientă prevenţie a TBE este imunizarea activă.

Căpuşele sunt principalii vectori şi gazde-rezervor pentru virusul TBE şi sunt cel mai active de la începutul primăverii până la sfârşitul toamnei (martie - noiembrie). Căpuşele se găsesc în păduri umbroase şi umede, pajişti, câmp deschis şi tufişuri. Acestea trăiesc atât în zonele rurale, cât şi în cele urbane. Căpuşele sunt prezente în numeroase locuri populare pentru activităţi în aer liber şi turism.

Numărul cazurilor de TBE a crescut în toată Europa în ultimele decenii. În regiunile endemice, căpuşele se pot găsi în orice zonă verde şi prezintă un risc imprevizibil de a fi infectate cu virusul TBE. Interacţiunea complexă dintre biologia căpuşelor, virusul TBE şi comportamentul uman face ca riscul dezvoltării TBE să fie imprevizibil pentru o persoană. Având în vedere lipsa tratamentului specific, vaccinarea este singura protecţie eficientă disponibilă împotriva infecţiei cu TBE.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, vaccinarea este considerată cea mai eficientă măsură de prevenire a encefalitei transmisă de căpuşe.  

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) recomandă imunizarea TBE pentru persoanele care locuiesc în sau vizitează frecvent pădurile şi pajiştile din zonele cu risc TBE”

În Metodologia privind supravegherea infectiei cu virusul encefalitei de capusa (elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile) se menţionează ca “Prevenirea infectiei cu virus TBE este posibila prin masuri de profilaxie specifica: vaccinare contra encefalitei de capusa. Rata de protectie la vaccinare este de peste 95%.”

Vaccinarea pentru prevenţia encefalitei de căpuşe este recomandată şi folosită în ţări precum: Austria, Croatia, Germania, Republica Cehă, Ungaria, Finlanda, Polonia, Elveţia, Estonia, Lituania etc. În Austria, până la 88% din populaţie este vaccinată cu cel puţin o doză de vaccin împotriva TBE.