Tumori vezicale multiple, la distanţă, operate cu succes la SANADOR

1 dr marcian manu chi 4781 jpg jpeg

Conform estimărilor statistice, în 2020, în România, cancerul vezical a ocupat locul 4 ca incidenţă printre neoplaziile nou depistate. Diagnosticarea precoce a acestui tip de tumori, prin controale regulate şi investigaţii imagistice, este foarte importantă pentru limitarea răspândirii celulelor neoplazice şi creşte semnificativ şansele tratamentului curativ.

Principala manifestare a tumorilor vezicale este hematuria (prezenţa sângelui în urină). Aceasta poate apărea în orice moment al actului micţional sau poate fi microscopică, caz în care este detectată doar în urma efectuării unui examen sumar de urină. Alte simptome care pot apărea şi care pot fi asociate şi unor afecţiuni necanceroase, dar care ar trebui să determine pacientul să meargă la doctor sunt:

  • durere sau senzaţie de arsură în timpul urinării;
  • urinări frecvente;
  • nevoia frecventă de a urina pe parcursul nopţii;
  • nevoia de a urina, dar incapacitatea de a elimina urina;
  • dureri lombare unilaterale.

Niculina, în vârstă de 63 de ani, a venit prima oară la Spitalul Clinic SANADOR în 2012, la Conf. Dr. Marcian Manu, pentru o intervenţie de chirurgie urologică pentru îndepărtarea unei tumori vezicale. Apoi, la 7 ani distanţă, în urma unui control urologic de rutină, i-a fost depistată o altă tumoră vezicală. „Am operat-o din nou la SANADOR, tot la Conf. Dr. Marcian Manu,am urmat şi tratament cu citostatice. De atunci, merg periodic la consultaţie, pentru monitorizare.Revin de fiecare dată cu încredere şi cu mare drag”, povesteşte Niculina.

Problemele urologice ale pacientei au însă în prim plan litiaza urinară recurentă. Pentru patologia litiazică, Niculina a fost în mai multe rânduri tratată prin ESWL (litotriţie extracorporală cu unde de şoc) de Dr. Rucsandra Manu, la Spitalul Clinic SANADOR. Litotriţia extracorporală cu unde de şoc este o metodă modernă minim invazivă de tratament a litiazei reno-ureterale. ESWL realizează dezintegrarea calculilor cu ajutorul undelor de şoc produse în afara organismului (extracorporal), care penetrează ţesuturile fără a produce leziuni. Fragmentele rezultate prin dezintegrarea calculilor se elimină apoi pe cale urinară.

Spitalul Clinic SANADOR pune la dispoziţia pacienţilor săi diagnosticaţi cu patologii din sfera Urologiei echipamente de înaltă performanţă pentru diagnostic şi tratament şi o echipă medicală de prestigiu, cu vastă experienţă şi rezultate de succes. Secţia Urologie din Spitalul Clinic SANADOR este condusă de Conf. Dr. Marcian Manu, medic primar Urologie, doctor în ştiinţe medicale, cu supraspecializări şi competenţe în endoscopie urologică, laser în urologie, ecografie, litotriţie extracorporală, laparoscopie urologică, transplant renal, urologie oncologică, urologie medicală non-chirurgicală.

Mesajul Niculinei după experienţa recentă avută la SANADOR? „Felicitări colectivului de medici, asistenţi medicali, infirmieri pentru profesionalism şi calitatea umană în relaţia cu pacienţii! Mulţumiri şi recunoştinţă pentru efortul continuu şi susţinut depus în interesul sănătăţii pacienţilor dlui Conf. Dr. Marcian Manu, dnei Dr. Rucsandra Manu, dlui Dr. Bogdan Pârliţeanu şi celorlalţi colaboratori!”