Tu ştii ce este antibiograma? Doar 48,9% dintre români ştiu!

1 antibioticum fasfr png png

România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte rezistenţa la antibiotice, potrivit datelor publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de Centrul European de Prevenire şi Conntrol al Bolilor (ECDC).

Cauzele sunt utilizarea excesivă şi iraţională a antibioticelor atât la oameni, cât şi la animale, managementul deficitar al instituţiilor sanitare, dar şi nerespectarea schemelor terapeutice. Astfel, boli infecţioase precum pneumonia, tuberculoza sau gonoreea au devenit tot mai greu de tratat.

La finalul anului 2019, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România (FASFR), alături de cele 8 Asociaţii Locale membre, a organizat Campania Naţională Antibioticum,având ca obiectiv informarea populaţiei cu privire la antibiotice, creşterea gradului de conştientizare a riscurilor şi consecinţelor consumului imprudent, dar şi promovarea în rândul populaţiei a modalităţilor prin care se previne reyistenţa la antibiotice.

În cadrul campaniei au fost centralizate şi rezultatele unui formular online, la care au raspuns 3381 de persoane chestionate.

Majoritatea rezultatelor sunt încurajatoare.

·         86,9% nu consumă antibiotice când se simt răciţi;

·         doar 14,3% ar cere un antibiotic utilizat în trecut, dacă simptomele sunt similare;

·         88,3% ştiu că nu trebuie folosite antibioticele prescrise altei persoane cunoscute pentru o afecţiune asemănătoare;

·         86,7% ştiu că tratamentul trebuie oprit doar după administrarea întregii cantităţi prescrise, conform schemei de tratament.

Rezultate îngrijorătoare s-au obţinut însă în ceea ce priveşte cunoaşterea semnificaţiei termenului antibiogramă şi utilizarea acesteia în alegerea tratamentului. Doar 48,9% ştiu ce reprezintă antibiograma, iar 4 din 10 oameni nu au efectuat niciodată acest test de depistare a sensibilităţii agentului patogen la substanţa medicamentoasă administrată.

Potrivit Federaţiaei Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România (FASFR), antibioticele ar trebui să fie recomandate doar în urma consultarii antibiogramei pacientului. „Aceasta este o etapă deosebit de importantă pentru identificarea agentului patogen şi a celui mai eficient şi sigur tratament, atât în ceea ce priveşte recuperarea pacientului, dar şi prevenirea rezistenţei la antibiotice, oferind pacientului ocazia de a mai utiliza şi în viitor acest tratament cu succes, dacă este necesar şi recomandat.”, se precizează în comunicatul de presa al FASFR.