Tehnici utilizate în kinetoterapie

1 2 jpg jpeg

Mişcarea efectuată constant poate să facă diferenta dintre boală şi sănătate. Astfel că pentru a te putea bucura de beneficiile kinetoterapiei trebuie să ştii care sunt cele 3 proprietăţi ale sistemului locomotor. Şi anume: activitatea motrică, capacitatea de a te mişca pasiv şi starea de repaus.

Practic putem spune că, kinetoterapia foloseşte tehnici kinetice (ce implică mişcarea) şi akinetice (imobilizarea şi posturile corporale) pentru a trata şi preveni evoluţia anumitor afecţiuni.

Tehnicile anakinetice

Aceste tehnici cuprind imobilizarea care este caracterizată prin menţinerea corpului într-o anumită poziţie, atât în stare simplă cât şi cu ajutorul unui aparat atunci când este cazul.

Imobilizarea utilizată în kinetoterapie poate fi de punere în repaus, de corectare a unei poziţii vicioase şi de contenţie(menţinerea într-o poziţie mai ales dacă avem un organ herniat sau un segment luxat). Tehnicile anakinetice cuprind imobilizarea şi posturile. Imobilizarea este caracterizată prin menţinerea îndelungată sau mai puţin prelungită a corpului în întregime sau a unui segment, în poziţie nemişcată, simplu sau cu ajutorul unor aparate. O altă modalitate prin care putem corecta sau ajuta anumite părţi ale corpului sunt posturile, ce se aplică atât în scop preventiv cât şi terapeutic recuperator.

În acest caz avem posturile corective libere sau fixe care vizează părţile moi de ţesut ce pot fi influenţate, posturile de facilitare unde cea mai des folosită este postura de drenaj bronşic, biliar sau de deblocare a circulaţiei sangvine.

Tehnicile kinetice sunt dinamice şi statice

Trebuie precizat faptul că aceste tehnici kinetice dinamice folosesc mobilizarea pasivă care se poate face forţat sub efectul anesteziei, autopasiv, mecanic sau utilizând tracţiunile.

În timp ce la mobilizarea activă se foloseşte contracţia musculară a segmentului mobilizat. Această formă de mobilizare poate fi reflexă atunci când se realizează prin intermediul stimulării reflexului de întindere şi a reflexelor posturale.

Află cum poţi să beneficiezi de kinetoterapie la birou AICI

Efectele mobilizării active voluntare

Mişcarea înseamnă viaţă, orice formă de mişcare aduce beneficii uriaşe asupra întregului organism. Astfel că efectele mobilizării active pot fi observate prin creşterea sau menţinerea amplitudinii mişcării unei articulaţii, a forţei musculare sau recăpătarea coordonării musculare, ameliorarea condiţiilor psihice şi menţinerea echilibrului endocrin.

Tehnicile kinetice statice, folosesc contracţia izometrică

Dacă ai fost măcar o dată la o oră de aerobic sigur ai auzit cuvântul izometrie. Ei bine, tehnicile kinetice statice folosesc contracţia izometrică care reprezintă modalitatea prin care se creşte tensiunea musculară la nivelul unui muşchi fără a modifica lungimea lui. Astfel muşchiul lucrează împotriva unei rezistenţe ce depăşeşte forţa sa şi totodată este benefic pentru a întări masa musculară.

Nu trebuie să uiţi de relaxarea musculară care este la fel de necesară precum creşterea forţei. Practic pentru a obţine o musculatură sănătoasă ai nevoie de contracţie şi relaxare, ambele efectuate corect.

Nu aştepta să fii nevoit să beneficiezi de un program de kinetoterapie în scop recuperator. Apelează la mişcare ori de câte ori ai ocazia, în felul acesta îţi vei lucra musculatura, iar o musculatură lucrată înseamnă o porţie de sănătate garantată.